Επιστημονικά Νέα

Κλίμα υγεία: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο νέων μολυσματικών ασθενειών

Κλίμα υγεία: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο νέων μολυσματικών ασθενειών

Κλίμα υγεία: Τα αφρικανικά και ασιατικά έθνη αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή αυξημένης έκθεσης στον ιό, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης έχουν κάνει πολύ συχνά τα λιγότερα για να δημιουργήσουν την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νέους ιούς να εξαπλωθούν μεταξύ των ζωικών ειδών έως το 2070. Και αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική και την Ασία, ηπείρους που υπήρξαν εστίες για θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται από τον άνθρωπο στα ζώα ή το αντίστροφο τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του HIV, του Έμπολα και του κορωνοϊού. Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν πώς περισσότερα από 3.000 είδη θηλαστικών θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν και να μοιραστούν ιούς τα επόμενα 50 χρόνια εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Διαπίστωσαν ότι η εξάπλωση του ιού μεταξύ των ειδών θα συμβεί πάνω από 4.000 φορές μόνο μεταξύ των θηλαστικών. Πουλιά και θαλάσσια ζώα δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν θα εξαπλωθούν όλοι οι ιοί στον άνθρωπο ή θα γίνουν πανδημίες στην κλίμακα του κορωνοϊού, αλλά ο αριθμός των ιών μεταξύ ειδών αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους. Η μελέτη υπογραμμίζει δύο παγκόσμιες κρίσεις -την κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών- καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τι να κάνει και για τις δύο. Προηγούμενη έρευνα εξέτασε πώς η αποψίλωση και η εξαφάνιση και το εμπόριο άγριας ζωής οδηγούν σε εξάπλωση ασθενειών ζώων-ανθρώπων, αλλά υπάρχει λιγότερη έρευνα για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αυτόν τον τύπο μετάδοσης ασθενειών, δήλωσαν οι ερευνητές σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

“Δεν μιλάμε πολύ για το κλίμα στο πλαίσιο των ζωονόσων” – ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Colin Carlson, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. “Η μελέτη μας… συγκεντρώνει τις δύο πιο πιεστικές παγκόσμιες κρίσεις που έχουμε”. Οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες συμφώνησαν ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση νέων ιών. Ο Daniel R. Brooks, βιολόγος στο Κρατικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και συν-συγγραφέας του βιβλίου “The Stockholm Paradigm: Climate Change and Emerging Disease”, δήλωσε ότι η μελέτη αναγνωρίζει την απειλή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή όσον αφορά τον αυξανόμενο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών .

“Αυτή η συγκεκριμένη συνεισφορά είναι μια εξαιρετικά συντηρητική εκτίμηση για πιθανή” αναδυόμενη εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, είπε ο Μπρουκς. Aaron Bernstein, παιδίατρος και προσωρινός διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, είπε ότι η μελέτη επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες υποψίες για τον αντίκτυπο της θέρμανσης στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών. «Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συναντήσεις μπορεί ήδη να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μέρη κοντά όπου ζουν πολλοί άνθρωποι», είπε ο Bernstein. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Γκρέγκορι Άλμπερι, οικολόγος ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, είπε ότι επειδή η εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών με γνώμονα το κλίμα είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη, ο κόσμος θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μάθει και να προετοιμαστεί για αυτήν.

“Δεν μπορεί να προληφθεί, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση σενάρια κλιματικής αλλαγής”, είπε ο Άλμπερι. Ο Carlson, ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε τα αέρια θερμοκηπίου και να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Ο Jaron Browne, οργανωτικός διευθυντής της ομάδας για την κλιματική δικαιοσύνη Grassroots Global Justice Alliance, είπε ότι η μελέτη υπογραμμίζει τις κλιματικές αδικίες που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν σε αφρικανικά και ασιατικά έθνη. “Τα αφρικανικά και ασιατικά έθνη αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή αυξημένης έκθεσης στον ιό, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης έχουν κάνει πολύ συχνά τα λιγότερα για να δημιουργήσουν την κλιματική αλλαγή”, είπε ο Μπράουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την επιδείνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;

Πώς σχετίζεται η εξάπλωση της φυματίωσης με την υγρασία;

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την υγεία μας

Περιβαλλοντική δικαιοσύνη: Ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.