ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Google Doodle κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και για την υγεία μας

Google Doodle κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και για την υγεία μας

Google Doodle κλιματική αλλαγή: Σύμφωνα με τη UNICEF, τα παιδιά σε εύθραυστα περιβάλλοντα είναι από τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς επηρεάζει την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, καθαρό αέρα και νερό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα που ήταν εδώ και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλαπλές επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, όπως σοβαρή ξηρασία και πλημμύρες, ατμοσφαιρική ρύπανση και λειψυδρία. Αυτό αφήνει τα παιδιά ευάλωτα στον υποσιτισμό και τις ασθένειες. Περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τα παιδιά σε εύθραυστα περιβάλλοντα είναι από τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Επηρεάζει την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, καθαρό αέρα και νερό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Σχεδόν κάθε παιδί στη γη εκτίθεται σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Χωρίς επείγουσα δράση, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει τη UNICEF για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών των ευάλωτων παιδιών.

Η συνδυασμένη επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της επέκτασης της γεωργίας προκαλούν την κατακόρυφη πτώση των πληθυσμών των εντόμων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που καθόρισε ότι η αφθονία των ζωυφίων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη φύση. Τα έντομα συχνά βοηθούν στο σχηματισμό του θεμελίου των φυσικών οικοσυστημάτων – γονιμοποιούν τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών καλλιεργειών, και παρέχουν επίσης μια σημαντική πηγή τροφής για άλλα ζώα.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα δράση για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, την επιβράδυνση της επέκτασης της γεωργίας υψηλής έντασης και τη μείωση των εκπομπών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Charlotte Outhwaite, επιστήμονας στο University College του Λονδίνου. Είναι η τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων μελετών που προειδοποιούν ότι τα έντομα μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Η αποψίλωση των δασών και η επέκταση της χρήσης της γεωργικής γης υποβαθμίζουν τους βιότοπους των εντόμων, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη μεταβάλλει τις κλιματικές συνθήκες που χρειάζονται πολλά είδη για να επιβιώσουν. Αυτό είναι πάνω από άλλες απειλές, όπως η ρύπανση και η εξάπλωση χωροκατακτητικών ειδών.

Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από εκατοντάδες μελέτες που διερεύνησαν σχεδόν 18.000 διαφορετικά είδη εντόμων σε χιλιάδες τοποθεσίες σε όλο τον πλανήτη. Οι ερευνητές συνέκριναν τις διαφορετικές τοποθεσίες μελέτης για να προσδιορίσουν πόσο σοβαρά έχουν επηρεαστεί από την επέκταση της γεωργίας, πώς έχουν αλλάξει οι θερμοκρασίες ως απόκριση στην υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς ανταποκρίθηκαν οι πληθυσμοί των εντόμων. Διαπίστωσαν ότι οι συνδυασμένες επιπτώσεις της γεωργίας και της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν σε χειρότερα αποτελέσματα για τα έντομα.

Οι περιοχές με πιο έντονη γεωργία – που συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερη υποβάθμιση της γης, περισσότερα χημικά, περισσότερα ζώα και λιγότερη ποικιλία φυτών – είχαν μεγαλύτερη μείωση των εντόμων από τις περιοχές με λιγότερο έντονη καλλιέργεια. Ταυτόχρονα, η θέρμανση προκάλεσε μεγαλύτερες μειώσεις σε όλες τις περιοχές. Μέρη με σημαντική θέρμανση και έντονη γεωργία γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο συνολικός αριθμός των εντόμων ήταν έως και 49% χαμηλότερος σε ορισμένα μέρη, ενώ ο συνολικός αριθμός διαφορετικών ειδών ήταν 27% χαμηλότερος, σε σύγκριση με άλλες σχετικά ανέγγιχτες τοποθεσίες.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο. Με μια πιο προσεκτική ματιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τροπικές περιοχές διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μείωση των εντόμων. Αυτό είναι πιθανό εν μέρει επειδή τα τροπικά είδη τείνουν να είναι πιο εξειδικευμένα και έχουν μικρότερα εύρη και στενότερη ανοχή θερμοκρασίας από τα έντομα σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα έντομα σε ορισμένες εύκρατες περιοχές του πλανήτη είδαν πράγματι μια θετική επίδραση από την κλιματική αλλαγή. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό νέο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eνδείξεις ότι οι αλληλεπιδράσεις μας με το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν τέλειες συνθήκες για τη μετακίνηση των παθογόνων από τα άγρια ​​ζώα στους ανθρώπους

Τι μας έχει διδάξει η πανδημία για τη βιωσιμότητα και την υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: "Ο πλανήτης μας, η υγεία μας"

Περισσότεροι μπλε χώροι θα μπορούσαν να μετριάσουν την κλιματική κρίση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορείτε να πίνετε κρασί κάθε μέρα;

Κρασί: Η απόφαση να πίνουμε κρασί κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση προσωπικές εκτιμήσεις υγείας, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με το φαγητό, να κάνετε συνειδητές επιλογές και να πείτε όχι στις περιττές θερμίδες.

Τι μπορείτε να φάτε μετά από μία επέμβαση;

Επέμβαση: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.