Επιστημονικά Νέα

Υπονατριαιμία: Νέα μελέτη προβλέπει άνοδο στις νοσηλείες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Υπονατριαιμία: Νέα μελέτη προβλέπει άνοδο στις νοσηλείες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Yπονατριαιμία: Καθώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, νέα μελέτη προβλέπει ότι μια αύξηση κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να αυξήσει τις περιπτώσεις υπονατριαιμίας κατά 13,9%. 

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται νάτριο για διάφορες λειτουργίες – από τη διοχέτευση των νευρικών ερεθισμάτων έως τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού, της πέψης, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της αρτηριακής πίεσης. Η υπονατριαιμία είναι μια κοινή διαταραχή των ηλεκτρολυτών που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα και μια κατάσταση που εμφανίζεται σε έως και 30% όλων των νοσηλευόμενων ασθενών.

Ένα άτομο με ήπια υπονατριαιμία μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά εάν τα επίπεδα νατρίου πέσουν πολύ χαμηλά ή πολύ γρήγορα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και ναυτία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Η διάρροια, ο έμετος, η εφίδρωση ή η υποκείμενη καρδιακή ή ηπατική νόσος ή/και νεφρική ανεπάρκεια μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπονατριαιμία. Οι εποχικές αλλαγές στις θερμοκρασίες έχουν επίσης συνδεθεί με αύξηση του επιπολασμού της υπονατριαιμίας σε ασθενείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska ποσοτικοποίησαν την επίδραση της εξωτερικής θερμοκρασίας στον κίνδυνο νοσηλείας με υπονατριαιμία. Η αναδρομική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, περιελάμβανε ολόκληρο τον σουηδικό πληθυσμό άνω των 18 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών (NPR) στη Σουηδία για να μελετήσουν τα ποσοστά εμφάνισης υπονατριαιμίας σε μια δεδομένη εξωτερική θερμοκρασία, σε αυξήσεις 1 βαθμού Κελσίου. Εντόπισαν 11.213 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με υπονατριαιμία μεταξύ Οκτωβρίου 2005 και Δεκεμβρίου 2014.

Οι ερευνητές ανέσυραν δεδομένα για τη μέση θερμοκρασία 24 ωρών της ημέρας κατά την εισαγωγή κάθε ασθενή στο νοσοκομείο από το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI). Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Jakob Skov επεσήμανε ένα κρίσιμο εύρημα: «Ο κίνδυνος σοβαρής υπονατριαιμίας φαίνεται να αυξάνεται δραματικά πάνω από ορισμένα όρια θερμοκρασίας και οι ηλικιωμένοι (δεν αποτελεί έκπληξη) διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».

Τις πιο ζεστές μέρες, οι γυναίκες και τα άτομα άνω των 80 διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, με όσους ήταν άνω των 80 ετών να έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω υπονατριαιμίας σε σύγκριση με τις πιο δροσερές μέρες.

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η επίπτωση της υπονατριαιμίας ήταν η υψηλότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκε σταδιακά προς το χειμώνα, με τον Ιανουάριο να παρουσιάζει τους χαμηλότερους αριθμούς.

Η μελέτη εκτιμά ότι μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 6,3% των περιπτώσεων νοσηλείας λόγω υπονατριαιμίας. Μια άνοδος 2 βαθμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 13,9%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η υπέρβαση στην κατανάλωση νερού προκαλεί υπονατριαιμία

Προσοχή στην υπερκατανάλωση νερού για αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών

Το χαμηλό νάτριο προκαλεί πνευματική εξασθένηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.