Επιστημονικά Νέα

Ποιο γονίδιο επηρεάζει το πόσο καφέ πίνουμε;

Ποιο γονίδιο επηρεάζει το πόσο καφέ πίνουμε;
Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να «γράφεται» στο DNA μας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που φαίνεται να περιορίζει την κατανάλωση καφέ.   Άνθρωποι με μια παραλλαγή του DNA σε ένα γονίδιο που ονομάζεται PDSS2 τείνουν να πίνουν λιγότερα φλιτζάνια καφέ, όπως διαπιστώνει η μελέτη. Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα […]

Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να «γράφεται» στο DNA μας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που φαίνεται να περιορίζει την κατανάλωση καφέ.

 

Άνθρωποι με μια παραλλαγή του DNA σε ένα γονίδιο που ονομάζεται PDSS2 τείνουν να πίνουν λιγότερα φλιτζάνια καφέ, όπως διαπιστώνει η μελέτη. Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το γονίδιο αυτό μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να διασπούν την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο δεν χρειάζεται να καταναλώνει τόσο πολύ καφέ για να πάρει την δόση καφεΐνης που θα τον ξυπνήσει, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που έχουν εντοπίσει γονίδια που συνδέονται με τις συνήθειες του καφέ και να ρίξει νέο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς του μεταβολισμού της καφεΐνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικές πληροφορίες από 370 ανθρώπους, που ζουν σε ένα μικρό χωριό στη νότια Ιταλία και 843 άτομα από έξι χωριά στη βορειοανατολική Ιταλία. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε μια ερώτηση σχετικά με το πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με την παραλλαγή του DNA σε PDSS2, είχαν την τάση να καταναλώνουν λιγότερα φλιτζάνια καφέ από τους ανθρώπους χωρίς τη μεταβολή. Το αποτέλεσμα ήταν ισοδύναμο, κατά μέσο όρο, με περίπου ένα λιγότερο φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τη μελέτη σε μια ομάδα 1731 ατόμων από την Ολλανδία. Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο, αλλά η επίδραση του γονιδίου, για τον αριθμό των φλιτζανιών καφέ που κατανάλωναν ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. Αυτό θα μπορούσε να είναι λόγω των διαφορετικών συνηθειών στον καφέ που πίνεται στις δύο χώρες, λένε οι ερευνητές. Στην Ιταλία, οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν μικρότερα φλιτζάνια όπως εσπρέσο, ενώ στην Ολλανδία η προτίμηση είναι προς μεγαλύτερα ποτήρια, που περιέχουν περισσότερη καφεΐνη συνολικά.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, διεξήχθη στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Τεργέστης, το BurloGarofoloPediatricInstituteστην Ιταλία και το Erasmus Medical Center and PolyOmica, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων με βάση στο Groningen της Ολλανδίας. Ο Dr. Nicola Pirastu, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας προστέθηκαν σε υπάρχοντες έρευνες που υποδηλώνουν ότι το να αποζητούμε να πιούμε καφέ μπορεί να έχει ενσωματωθεί στα γονίδιά μας. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη και επίσης να αποσαφηνιστεί η βιολογική σχέση μεταξύ PDSS2 και κατανάλωσης καφέ».