Επιστημονικά Νέα

Πλευρεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την χειρουργική επέμβαση;

Πλευρεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την χειρουργική επέμβαση;

Πλευρεκτομή: Η πλευρεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του υπεζωκότα, μιας μεμβράνης που καλύπτει τους πνεύμονες και την κοιλότητα του θώρακα.

Η πλευρεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του υπεζωκότα, μιας μεμβράνης που καλύπτει τους πνεύμονες και την κοιλότητα του θώρακα. Η διαδικασία αντιμετωπίζει το εμπύημα – μια μόλυνση της υπεζωκοτικής κοιλότητας – και άλλες πνευμονικές παθήσεις. Η υπεζωκοτική κοιλότητα είναι ο χώρος μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού στρώματος του υπεζωκότα. Περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του έξω ή του εσωτερικού υπεζωκότα. Η πλευρεκτομή/φλοιοποίηση (P/D) περιλαμβάνει την αφαίρεση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού υπεζωκότα, μαζί με τυχόν όγκους ή ινώδη ιστό.

Ποιος είναι ο σκοπός της πλευρεκτομής;

Κατά τη διάρκεια μιας πλευρεκτομής, οι χειρουργοί αφαιρούν τον έσω ή τον έξω υπεζωκότα ή και τα δύο. Ανάλογα με τον λόγο για την πλευρεκτομή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει ως στόχο να:

  • ανακουφίσει τα συμπτώματα ορισμένων καταστάσεων αφαιρώντας τη συσσώρευση υγρού αξιόπιστης πηγής στην υπεζωκοτική κοιλότητα
  • λάβει βιοψία για τη διάγνωση ορισμένων καταστάσεων
  • θεραπεύσει καρκίνους όπως το μεσοθηλίωμα αφαιρώντας όγκους σε περίπτωση P/D

Τύποι πλευρεκτομής

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές για την πραγματοποίηση πλευρεκτομής. Περιλαμβάνουν:

  • Μερική πλευρεκτομή: Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία οι χειρουργοί αφαιρούν τον πλεονάζοντα ιστό από την υπεζωκοτική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να είναι επείγουσα χειρουργική επέμβαση όταν υπάρχουν επιπλοκές στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να είναι μια προγραμματισμένη επέμβαση για άτομα με συνεχιζόμενα πνευμονικά προβλήματα.
  • P/D: Σε αυτή την τεχνική, οι χειρουργοί αφαιρούν τον έσω και τον έξω υπεζωκότα και τυχόν όγκους ή ινώδη ιστό. Δεν θα αφαιρέσουν το διάφραγμα ή το περικάρδιο, τη μεμβράνη που καλύπτει την καρδιά.
  • Εξωπλευρική πνευμονεκτομή: Οι χειρουργοί θα αφαιρέσουν τον έσω και τον έξω υπεζωκότα, καθώς και μέρος του πνεύμονα στην πληγείσα πλευρά. Θα αφαιρέσουν επίσης το διάφραγμα και το περικάρδιο.
  • Εκτεταμένο P/D: Οι χειρουργοί αφαιρούν τον έσω και τον έξω υπεζωκότα και τυχόν όγκους, καθώς και το διάφραγμα και το περικάρδιο.

Οι υποψήφιοι για αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι σχετικά καλά στην υγεία τους και να μην καπνίζουν. Εάν το κάνουν, θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα πολύ πριν την επέμβαση. Η επιλεξιμότητα εξαρτάται επίσης από τον σκοπό της πλευρεκτομής. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος είναι η θεραπεία του μεσοθηλιώματος, ο καρκίνος δεν πρέπει να έχει εξαπλωθεί πολύ έξω από τους πνεύμονες. Διαφορετικά, οι χειρουργοί μπορεί να μην μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα και οι κίνδυνοι της επέμβασης θα υπερτερούσαν των οφελών.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας πλευρεκτομής

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, το άτομο θα λάβει γενική αναισθησία, ώστε να είναι αναίσθητο. Στη συνέχεια, ένας επαγγελματίας υγείας θα διασωληνώσει το άτομο, εισάγοντας ένα σωλήνα μέσω του στόματός του και στον λαιμό για να το βοηθήσει να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι επαγγελματίες της ιατρικής θα τοποθετήσουν το άτομο στο πλευρό τους για να δώσουν στον χειρουργό εύκολη πρόσβαση στην περιοχή χειρουργείου. Οι χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο χειρουργικής κλειδαρότρυπας για τη διαδικασία.

Αυτό περιλαμβάνει τον χειρουργό που κάνει πολλές μικρές τομές αντί για μια μεγάλη τομή και εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση μέσω αυτών των μικρών ανοιγμάτων. Εάν το άτομο χρειάζεται μια πιο περίπλοκη επέμβαση, οι χειρουργοί μπορεί να κάνουν μια μεγαλύτερη τομή. Θα ανοίξουν αργά και προσεκτικά τις πλευρές πριν αφαιρέσουν μέρη ή όλο τον υπεζωκότα. Πριν από την επέμβαση, μια ομάδα επαγγελματιών γιατρών θα πει στο άτομο τι ακριβώς θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Θα είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει ένα άτομο σχετικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλάζει ο τρόπος μεταμόσχευσης των πνευμόνων

Τι είναι κυστική ίνωση και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται αιτιολογικά με τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ανιχνεύει μόνο 1 στους 7 καρκίνους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.