Επιστημονικά Νέα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αιτιώδης σχέση με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αιτιώδης σχέση με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και να ελέγχεται ο παράγοντας κινδύνου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για τον καρκίνο του πνεύμονα προκειμένου να μειωθεί ο επιπολασμός του.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σχετίζεται αιτιολογικά με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Δεκεμβρίου στο Cancer Medicine. Ο Lin Li, από το Δεύτερο Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου Zunyi στην Κίνα, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση δύο δειγμάτων Mendelian randomization (MR) για να εξετάσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του καρκίνου του πνεύμονα.

Ανεξάρτητοι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί που συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με (GERD) εντοπίστηκαν σε δείγμα 129.080 ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεδομένα από μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για τον καρκίνο του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του ακανθοκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (LUSC) και του αδενοκαρκίνου του πνεύμονα (LUAD) σε 11.348 ασθενείς. Για να εξεταστεί η πιθανή αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιήθηκαν τρεις στατιστικές τεχνικές MR.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με βάση την κύρια μέθοδο στάθμισης αντίστροφης διακύμανσης (IVW), η (GERD) αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα (αναλογία πιθανοτήτων, 1,37). Αυτό υποστηρίχθηκε επίσης σε αναλύσεις σταθμισμένης διάμεσης τιμής και MR-Egger. Παρόμοιες αιτιώδεις σχέσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ GERD και LUSC και LUAD (αναλογίες πιθανοτήτων, 1,56 και 1,45, αντίστοιχα) χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις IVW. Σε ορισμένες μελέτες, παρατηρήθηκε πιθανή ετερογένεια. Ωστόσο, το τυχαίο αποτέλεσμα IVW δεν παραβιάστηκε από την ετερογένεια, υποδεικνύοντας τη στιβαρότητα του αιτιώδους αποτελέσματος.

«Αυτή η μελέτη ενίσχυσε την υπόθεση για μια γενετική σχέση μεταξύ της ευαισθησίας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και του καρκίνου του πνεύμονα», γράφουν οι συγγραφείς. «Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα που σχετίζεται με ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και να ελέγχεται ο παράγοντας κινδύνου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για τον καρκίνο του πνεύμονα προκειμένου να μειωθεί ο επιπολασμός του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ανιχνεύει μόνο 1 στους 7 καρκίνους

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Τα από του στόματος αντιπηκτικά αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά από την ηπαρίνη για τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο

Τα εξωκυτταρικά κυστίδια ενισχύουν την ανοσοθεραπεία του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.