Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αιτιώδης σχέση με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αιτιώδης σχέση με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και να ελέγχεται ο παράγοντας κινδύνου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για τον καρκίνο του πνεύμονα προκειμένου να μειωθεί ο επιπολασμός του.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σχετίζεται αιτιολογικά με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Δεκεμβρίου στο Cancer Medicine. Ο Lin Li, από το Δεύτερο Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου Zunyi στην Κίνα, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση δύο δειγμάτων Mendelian randomization (MR) για να εξετάσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του καρκίνου του πνεύμονα.

Ανεξάρτητοι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί που συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με (GERD) εντοπίστηκαν σε δείγμα 129.080 ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεδομένα από μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για τον καρκίνο του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του ακανθοκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (LUSC) και του αδενοκαρκίνου του πνεύμονα (LUAD) σε 11.348 ασθενείς. Για να εξεταστεί η πιθανή αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιήθηκαν τρεις στατιστικές τεχνικές MR.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με βάση την κύρια μέθοδο στάθμισης αντίστροφης διακύμανσης (IVW), η (GERD) αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα (αναλογία πιθανοτήτων, 1,37). Αυτό υποστηρίχθηκε επίσης σε αναλύσεις σταθμισμένης διάμεσης τιμής και MR-Egger. Παρόμοιες αιτιώδεις σχέσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ GERD και LUSC και LUAD (αναλογίες πιθανοτήτων, 1,56 και 1,45, αντίστοιχα) χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις IVW. Σε ορισμένες μελέτες, παρατηρήθηκε πιθανή ετερογένεια. Ωστόσο, το τυχαίο αποτέλεσμα IVW δεν παραβιάστηκε από την ετερογένεια, υποδεικνύοντας τη στιβαρότητα του αιτιώδους αποτελέσματος.

«Αυτή η μελέτη ενίσχυσε την υπόθεση για μια γενετική σχέση μεταξύ της ευαισθησίας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και του καρκίνου του πνεύμονα», γράφουν οι συγγραφείς. «Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα που σχετίζεται με ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και να ελέγχεται ο παράγοντας κινδύνου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για τον καρκίνο του πνεύμονα προκειμένου να μειωθεί ο επιπολασμός του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ανιχνεύει μόνο 1 στους 7 καρκίνους

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Τα από του στόματος αντιπηκτικά αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά από την ηπαρίνη για τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο

Τα εξωκυτταρικά κυστίδια ενισχύουν την ανοσοθεραπεία του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Conn: Μια επισκόπηση του πρωτογενούς αλδοστερονισμού

Σύνδρομο Conn: Το σύνδρομο Cohn, γνωστό και ως πρωτογενής αλδοστερονισμός, είναι μια διαταραχή των επινεφριδίων που χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή της αλδοστερόνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα.

Σύνδρομο Pandas: Συμπτώματα και διαχείριση

Σύνδρομο Pandas: Το σύνδρομο PANDAS, το οποίο σημαίνει Παιδιατρικές Αυτοάνοσες Νευροψυχιατρικές Διαταραχές που σχετίζονται με Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις, είναι μια σπάνια παιδιατρική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) ή/και διαταραχών τικ μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη

Ποια τα αίτια και η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία;

Τριχοτιλλομανία: Η τριχοτιλλομανία, που συχνά αναφέρεται ως διαταραχή τράβηγμα μαλλιών, είναι μια ψυχολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ακαταμάχητες παρορμήσεις να τραβήξουν τρίχες από διάφορα μέρη του σώματος

Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση στο σύνδρομο Raynaud

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος - συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών - ως απόκριση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στρες.

Κοιλιοκάκη: Προετοιμασία για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές

Κοιλιοκάκη: Οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη

Σύνδρομο του Απατεώνα: Αμφιθυμίες και Αυτοαμφισβήτηση

Σύνδρομο του Απατεώνα: Το σύνδρομο απατεώνων είναι ένα ψυχολογικό μοτίβο όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τα επιτεύγματά τους και έχουν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως απάτη, παρά τα στοιχεία της ικανότητάς τους.

Close Icon