ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στη σημερινή εποχή;

Καρκίνος: Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στη σημερινή εποχή;

Καρκίνος: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αυτό το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά εντοπίζεται αργά, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεραπευτικές επιλογές είναι ελάχιστες. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ έδειξε ότι ένα τεστ ανίχνευσης καρκίνου του πνεύμονα που αναπτύχθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να καθορίσει ποιες ΠΟΕ είναι πιο πιθανό να ανιχνευθούν σε άτομα με καρκίνο του πνεύμονα.

Πώς ανιχνεύεται σήμερα ο καρκίνος;

Επί του παρόντος, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες και προσφέρεται στις ΗΠΑ σε άτομα υψηλού κινδύνου. Υπάρχει πολλή συνεχής έρευνα για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Από τη δοκιμή GRAIL, η οποία ανέφερε ορισμένα από τα αποτελέσματα από την προσπάθειά της να αναπτύξει μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο και από πού προέρχεται, έως επιγενετικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν από δείγματα επιχρίσματος τραχήλου της μήτρας εάν ένα άτομο έχει ωοθήκες, μαστό ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση ενός βιοδείκτη σε γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA θα μπορούσε να ανιχνεύσει εάν είχαν καρκίνο των ωοθηκών αρκετά νωρίτερα για να βελτιώσει τη συνολική επιβίωση και τα χρήματα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με την έγκαιρη ανίχνευση, μπορούν να σωθούν ζωές και χρήματα, καθώς θα είναι διαθέσιμες περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα

Η δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα με τη μέτρηση των VOCs είναι ένας άλλος τομέας που έχει λάβει κάποια προσοχή. Ο Δρ. Mike Davies από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος ερευνά τον καρκίνο του πνεύμονα και συνεργάζεται στενά με το φιλανθρωπικό ίδρυμα για τον καρκίνο του πνεύμονα Roy Castle Lung Cancer Foundation είπε σε συνέντευξή του ότι οι πτητικές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στην αναπνοή δεν είναι απαραίτητα από τον όγκο του καρκίνου του πνεύμονα. , καθώς χημικές ουσίες μεταφέρονται στους πνεύμονες από το αίμα από όλο το σώμα.

«Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών ή όγκων οπουδήποτε στο σώμα, στην πραγματικότητα ρέουν γύρω από το σύστημα αίματος», είπε. «Και όταν φτάσουν στους πνεύμονες […] θα βγουν στην αναπνοή. Ένα πρακτικό παράδειγμα αυτού είναι οι κετόνες, οπότε η αναπνοή που παίρνετε με μερικούς διαβητικούς, είναι η ίδια διαδικασία που απελευθερώνεται στο σύστημα του αίματος και βγαίνει στην αναπνοή», εξήγησε περαιτέρω.

Οι προκλήσεις ενός τεστ αναπνοής για τον καρκίνο

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ρίντουλ, καθηγητής ογκολογίας θώρακα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο MNT για τις προκλήσεις της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα. «Η συντριπτική πλειοψηφία [των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα], δυστυχώς, πεθαίνει από την ασθένειά τους. Και ο λόγος για αυτό είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παρουσιάζουν καρκίνο του πνεύμονα, περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς [ή το 75%] παρουσιάζουν νόσο σε προχωρημένο στάδιο». Αυτό έχει αντίκτυπο στις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες σε αυτούς.

Μία από τις προκλήσεις με τη χρήση πτητικών οργανικών ενώσεων για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα είναι ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες ενώσεις που εκπέμπονται από διαφορετικές συνθήκες. Ο Δρ. Davies εξήγησε ότι οι ΠΟΕ που εκπέμπονται από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία είναι κοινή σε καπνιστές που είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του πνεύμονα, είναι παρόμοιες με τις ΠΟΕ που εκπέμπονται από τον ίδιο τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τι δοκίμασε η τρέχουσα μελέτη

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για να συλλάβουν την εκπνεόμενη αναπνοή 414 ατόμων. Από αυτά τα άτομα, 156 είχαν καρκίνο του πνεύμονα χωρίς θεραπεία, 65 ασθενείς είχαν καλοήθη οζίδια στον πνεύμονα και 193 υγιή άτομα ελέγχου στρατολογήθηκαν από τις οικογένειες των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν νυν ή πρώην καπνιστές. Από τους ελέγχους που χρησιμοποιήθηκαν, 113 ήταν νυν ή πρώην καπνιστές και 80 δεν ήταν ποτέ καπνιστές. Η υγιής ομάδα ελέγχου ήταν σημαντικά νεότερη από την ομάδα με καρκίνο του πνεύμονα.

Χρησιμοποιώντας δειγματοληψία εκπνεόμενου αέρα χρησιμοποιώντας ένα πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα για την ανίχνευση των διαφόρων τύπων ΠΟΕ που υπάρχουν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική εκμάθηση για να προσδιορίσουν εάν οι πτητικές οργανικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο συνδέονται με τον καρκίνο τους. Αυτό βοήθησε στον εντοπισμό μιας ομάδας 7 VOCs που, όταν εμφανίστηκαν μαζί, έδειχναν την παρουσία καρκίνου του πνεύμονα, υποστήριξαν οι συγγραφείς σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο PLOS One.

Έλεγχος βιοδεικτών για καρκίνο

Η εργασία δεν εξέτασε τα ευρήματα σε ένα σύνολο επικύρωσης, το οποίο θα καθόριζε εάν ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε για την ανάλυση των VOC που ανιχνεύθηκαν στην εκπνεόμενη αναπνοή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε μια κοόρτη. Ο καθηγητής Rintoul, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι υπάρχουν προκλήσεις όταν προσπαθείτε να βρείτε βιοδείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να συμπεριλάβετε άτομα που είναι ασυμπτωματικά για καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε ένα τεστ για την ανίχνευση καρκίνο του πνεύμονα όπως έχει παρουσιάσει σε αυτά.

«Το κρίσιμο πράγμα όταν κάνετε αυτό το είδος εργασίας είναι να βεβαιωθείτε ότι κοιτάτε τον σωστό πληθυσμό», είπε. Αυτό σημαίνει ότι οι μελέτες πρέπει να σχεδιαστούν για να εντοπίζουν άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, κάτι που μπορεί να μην ισχύει εάν το ερευνητικό μοντέλο βασίζεται σε δεδομένα και βιοδείκτες από άτομα που έχουν συμπτωματικό καρκίνο του πνεύμονα. «Αλλά τότε πρέπει να πω, καλά, όλα αυτά είναι πολύ καλά με τους ανθρώπους που έρχονται στην εξώπορτα με καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένας διαφορετικός πληθυσμός ανθρώπων που βρίσκονται εκεί έξω στην κοινότητα επίσης χωρίς καθόλου συμπτώματα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές παρουσιάζουν πρόοδο στην επαναθεραπεία με θεραπεία CAR T

Μια επιθετική παραλλαγή του καρκίνου του μαστού πυροδοτεί ένα κυνήγι για θεραπείες

Μπορεί να επανεμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού μετά από εγκυμοσύνη;

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.