Επιστημονικά Νέα

Πιο επιρρεπείς στον σταφυλόκοκκο οι καπνιστές

Πιο επιρρεπείς στον σταφυλόκοκκο οι καπνιστές
Τα βακτήρια του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου γίνονται ακόμη πιο ανθεκτικά για να τα αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να είναι πιο επιρρεπείς στον σταφυλόκοκκο. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα […]

Τα βακτήρια του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου γίνονται ακόμη πιο ανθεκτικά για να τα αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να είναι πιο επιρρεπείς στον σταφυλόκοκκο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα σε σχέση με τον σταφυλόκοκκο.

 «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα τσιγάρων βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και του ανοσοποιητικού, και τώρα έχουμε ενδείξεις ότι, ο καπνός επηρεάζει βακτήρια, όπως το Staphylococcus aureus (MRSA) ώστε να γίνονται πιο επιθετικά», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

 Για να ελεγχθεί η υπόθεση, η ομάδα ερευνητών μόλυνε μακροφάγα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με MRSA. Μερικά από τα βακτήρια αναπτύχθηκαν κανονικά και μερικά αναπτύχθηκαν με εκχύλισμα καπνού των τσιγάρων. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα μακροφάγα είναι θεωρητικά εξίσου ικανά να αντιμετωπίσουν τους μικροβιακούς αυτούς πληθυσμούς, είχαν μεγάλη δυσκολία να «σκοτώσουν» το MRSA που είχε εκτεθεί σε εκχύλισμα από καπνό του τσιγάρου.

 Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο καπνός του τσιγάρου ενισχύει τα βακτήρια MRSA, τροποποιώντας τα κυτταρικά του τοιχώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να απωθούν τα αντιμικροβιακά πεπτίδια και τους υπόλοιπους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

 «Οι καπνιστές τσιγάρων είναι γνωστό ότι είναι πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες. Τώρα έχουμε αποδείξεις ότι ο καπνός των τσιγάρων που προκαλείται αντίσταση σε MRSA μπορεί να είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας.