Επιστημονικά Νέα

Πιασμένοι μυς; Το ιχθυέλαιο είναι η λύση!

Πιασμένοι μυς; Το ιχθυέλαιο είναι η λύση!
Αν η γυμναστική κάνει τους μυς σου να πονούν και να πιάνονται πέρα από το φυσιολογικό ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το ιχθυέλαιο. Σε μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έδωσαν στους συμμετέχοντες ιχθυέλαιο πριν από την άσκηση. Βρέθηκε πως μειώνει αισθητά τους μυϊκούς πόνους αλλά και της ευαισθησίας που παρατηρείται αργότερα. Στην […]

Αν η γυμναστική κάνει τους μυς σου να πονούν και να πιάνονται πέρα από το φυσιολογικό ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το ιχθυέλαιο.

Σε μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έδωσαν στους συμμετέχοντες ιχθυέλαιο πριν από την άσκηση. Βρέθηκε πως μειώνει αισθητά τους μυϊκούς πόνους αλλά και της ευαισθησίας που παρατηρείται αργότερα.

Στην έρευνα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες πήραν το αυθεντικό ιχθυέλαιο, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε placebo (χάπι χωρίς καμία δράση), τη θεραπεία τη συνέχισαν για 4 μέρες.

Μετά το τέλος της θεραπείας βρέθηκε πως εκείνοι που είχαν πάρει το ιχθυέλαιο, είδαν αισθητή βελτίωση του πόνου, συγκριτικά με εκείνους που είχα πάρει placebo. Αυτό συμβαίνει επειδή το ιχθυέλαιο περιέχει ω-3 λιπαρά που έχει αντί-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην περίπτωση που δεν θέλεις να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα που το περιέχει, μπορείς να βάλεις πιο ενεργά το ψάρι στη διατροφή σου και ιδιαίτερα το σολομό.

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες, λόγω τις εμμήνου ρύσης. Η λήψη ιχθυελαίων κατά την περίοδο, είναι δυνατόν να μειώνει και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί, όπως οι πόνοι στην κοιλιά και ο πονοκέφαλος.

Το ιχθυέλαιο παράγεται από την σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγκας, σκουμπριού, κλυπέας, σαρδέλας και πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στην περιεκτικότητά τους στα παραπάνω στοιχεία.

Τα δύο λιπαρά οξέα EPA και DHA, είναι σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία, καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως προαναφέρθηκε, και επίσης στη σόγια, στο λιναρόσπορο, στα πράσινα λαχανικά, στα καρύδια και σε τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατίθενται και σε συμπληρώματα. Ενώ όλα τα ωμέγα-3 ενισχύουν και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα ωμέγα-3 από ιχθυέλαια, δηλαδή τα EPA και τα DHA, είναι πιο ισχυρά βιολογικώς από τα ωμέγα-3 λίπη α-λινολενικού οξέος που βρίσκονται σε φυτικές πηγές, όπως ο λιναρόσπορος.