Επιστημονικά Νέα

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Το δείγμα της μελέτης δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson COVID-19, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας αδενοϊό.

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer, Moderna COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Ένας συγγραφέας της μελέτης χαρακτήρισε τα ευρήματα «καλό σημάδι» για διαρκή ανοσία που προκαλείται από εμβόλια mRNA COVID-19. Τα εμβόλια COVID και η φλεγμονή της καρδιάς σε νεαρούς ενήλικες είναι ένας «πιθανός» σύνδεσμος: πάνελ CDC. Ο ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Janette Nesheiwat, υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια και λέει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επικεντρώθηκε εν μέρει στα βλαστικά κέντρα Β (λεμφοκυτταρικά κέντρα) στους λεμφαδένες των ατόμων που είχαν λάβει είτε τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna.

Το δείγμα της μελέτης δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson COVID-19, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας αδενοϊό.

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, η οποία διδάσκει στα κύτταρα πώς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί ανοσοαπόκριση μέσα στο σώμα. Εξετάζοντας τις λεπτές βελόνες για την αποστράγγιση των λεμφαδένων στους συμμετέχοντες στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε υψηλή δραστηριότητα μεταξύ των κυττάρων GC Β και των πλασμικών πλαστών που εκκρίνουν αντισώματα (PBs) για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος ήταν έτοιμα να προκαλέσουν νέα αντισώματα για να συνεχίσουν να προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία μας από αυτό το εμβόλιο», είπε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στους New York Times.

Είναι η δεύτερη τέτοια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Ellebedy τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη διάρκεια προστασίας από την COVID-19.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η ομάδα του Ellebedy διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάκαμψη ανθρώπων από ήπια COVID-19, μακράς διάρκειας κύτταρα πλάσματος είχαν μεταναστεύσει στο μυελό των οστών όπου συνέχιζαν να εκκρίνουν αντισώματα.

Σε ένα tweet παρακολούθησης σχετικά με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Ellebedy ρωτήθηκε εάν αναμένει παρόμοια απόκριση Β κυττάρων με άλλες πλατφόρμες εμβολίων, όπως αδενοϊούς ή τύπους που βασίζονται σε πλατφόρμα.

Ο Ellebedy είπε ότι δεν ήξερε, αλλά αν οι ερευνητές έβλεπαν τα επίπεδα αντισωμάτων στα δείγματα αίματος ως δείκτη “τότε άλλες πλατφόρμες εμβολίων μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ενισχυτές, αλλά αυτό είναι απλώς κερδοσκοπία.”

Πάνω από 153 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, με το Pfizer-BioNTech να αντιστοιχεί σε 178 εκατομμύρια δόσεις και η Moderna προσθέτει επιπλέον 132 εκατομμύρια δόσεις. Πάνω από 12,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το πλάνο Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 έναντι της παραλλαγής δέλτα

Αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή δέλτα

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παραλλαγή Delta

"Καμπανάκι" ειδικών για τις μεταλλάξεις - Φόβοι για τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

η νέα μελέτη προσφέρει καινοτόμα αποτελέσματα για μια πρωτοποριακή θεραπεία που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Κλειδί θεραπείας, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Μοναδική θεραπεία ίασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοήθων αιματολογικών νόσων αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως λέγεται πλέον, η οποία έχει ενδείξεις όχι μόνο για κακοήθεις αλλά και για καλοήθεις νόσους του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με […]