Επιστημονικά Νέα

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Το δείγμα της μελέτης δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson COVID-19, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας αδενοϊό.

Pfizer Moderna: Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer, Moderna COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Ένας συγγραφέας της μελέτης χαρακτήρισε τα ευρήματα «καλό σημάδι» για διαρκή ανοσία που προκαλείται από εμβόλια mRNA COVID-19. Τα εμβόλια COVID και η φλεγμονή της καρδιάς σε νεαρούς ενήλικες είναι ένας «πιθανός» σύνδεσμος: πάνελ CDC. Ο ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Janette Nesheiwat, υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια και λέει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επικεντρώθηκε εν μέρει στα βλαστικά κέντρα Β (λεμφοκυτταρικά κέντρα) στους λεμφαδένες των ατόμων που είχαν λάβει είτε τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna.

Το δείγμα της μελέτης δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson COVID-19, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας αδενοϊό.

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, η οποία διδάσκει στα κύτταρα πώς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί ανοσοαπόκριση μέσα στο σώμα. Εξετάζοντας τις λεπτές βελόνες για την αποστράγγιση των λεμφαδένων στους συμμετέχοντες στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε υψηλή δραστηριότητα μεταξύ των κυττάρων GC Β και των πλασμικών πλαστών που εκκρίνουν αντισώματα (PBs) για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος ήταν έτοιμα να προκαλέσουν νέα αντισώματα για να συνεχίσουν να προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία μας από αυτό το εμβόλιο», είπε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στους New York Times.

Είναι η δεύτερη τέτοια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Ellebedy τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη διάρκεια προστασίας από την COVID-19.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η ομάδα του Ellebedy διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάκαμψη ανθρώπων από ήπια COVID-19, μακράς διάρκειας κύτταρα πλάσματος είχαν μεταναστεύσει στο μυελό των οστών όπου συνέχιζαν να εκκρίνουν αντισώματα.

Σε ένα tweet παρακολούθησης σχετικά με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Ellebedy ρωτήθηκε εάν αναμένει παρόμοια απόκριση Β κυττάρων με άλλες πλατφόρμες εμβολίων, όπως αδενοϊούς ή τύπους που βασίζονται σε πλατφόρμα.

Ο Ellebedy είπε ότι δεν ήξερε, αλλά αν οι ερευνητές έβλεπαν τα επίπεδα αντισωμάτων στα δείγματα αίματος ως δείκτη “τότε άλλες πλατφόρμες εμβολίων μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ενισχυτές, αλλά αυτό είναι απλώς κερδοσκοπία.”

Πάνω από 153 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, με το Pfizer-BioNTech να αντιστοιχεί σε 178 εκατομμύρια δόσεις και η Moderna προσθέτει επιπλέον 132 εκατομμύρια δόσεις. Πάνω από 12,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το πλάνο Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 έναντι της παραλλαγής δέλτα

Αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή δέλτα

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παραλλαγή Delta

"Καμπανάκι" ειδικών για τις μεταλλάξεις - Φόβοι για τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.