Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κικίλιας στο Euronews: Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο

Βασίλης Κικίλιας στο Euronews: Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο

Βασίλης Κικίλιας στο Euronews: Aπό τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις. Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία.

Συνέντευξη στο Euronews και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Αραμπατζόγλου παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας. Ερωτηθείς για τα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως υπάρχει ανησυχία, εξού και το σύστημα απόκρισης της χώρας βρίσκεται σε εγρήγορση και έκανε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν. «Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, της ανησυχίας δηλαδή για ένα ακόμη κύμα οφειλόμενο στην μετάλλαξη δέλτα του κορωνοϊού, ο κ. Αραμπατζόγλου ρώτησε τον υπουργό εάν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε τοπικά lockdows μέσα στο καλοκαίρι. Η απάντηση του κ. Κικίλια ήταν πως δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, καθώς αυτό που αυτή τη στιγμή προκρίνεται είναι η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και υπογράμμισε ότι «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στο Euronews αναλυτικά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται στην Ευρώπη, είναι ήδη εδώ, είναι ήδη στη χώρα μας. Τα κρούσματα είναι λίγα μεν, παρουσιάζουν δε μια αυξητική τάση. Ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ακόμα και πριν το φθινόπωρο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.

Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.

Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί.

Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να καταστήσετε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι εμβολιασμοί παντού στο κόσμο είναι προαιρετικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές. Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν.

Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία.

Efstathia Kampisiouli, ICU nurse at Evangelismos Hospital, the first person in Greece who receives the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, at the first day of the vaccination campaign against coronavirus disease (COVID-19), at Evangelismos Hospital in Athens, Greece on December 27, 2020. / Η νοσηλεύτρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Ευσταθία Καμπισιούλη, λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου των εταιριών Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, την πρώτη ημέρα εμβολιασμών για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε υπολογίζετε ότι θα χτιστεί αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας εμβολιάζεται και μαζί με αυτό υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα.

Φτάνει αυτό; Η άποψή μου είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η μεγάλη πλειοψηφία εμβολιάζεται και καταλαβαίνει την ανάγκη. Πρέπει να το εξηγήσουμε με πειθώ, με επιχειρήματα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών, των πιο νέων συμπολιτών μας και νομίζω ότι και αυτοί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι πιο δυνατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην απευκταία περίπτωση που δεν χτιστεί εγκαίρως αυτό το τείχος ανοσίας και έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, θα καταφύγουμε ξανά σε μέτρα τύπου γενικού lockdown; Ή επειδή το κύμα αυτό θα αφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κυρίως τους ανεμβολίαστους, ο κάθε πολίτης θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσει να προτρέχω. Ήρθαμε να συνθέσουμε, να βγάλουμε μπροστά τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη, έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τις κοινωνικές αλλά και τις επαγγελματικές του συναναστροφές, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Έτσι πρέπει να πάμε μέχρι τέλους. Από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις.

Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία.

Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι την προσπάθεια των συμπολιτών μας, που για πολύ-πολύ καιρό ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και ως επαγγελματίες δεν μπορούσαν να έχουν τα προς το ζην.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί όμως είναι εκείνοι που κατηγορούν τον τουρισμό για την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι. Τι απαντάτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν μου αρέσουν οι κοινωνικοί αυτοματισμοί. Δεν είναι έτσι. Πέρυσι οργανώσαμε και παρουσιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με πολλαπλό testing, Νοσοκομεία αναφοράς, αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές και καταφέραμε αυτό το οποίο δεν είχαν άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες: τη δυνατότητα να μείνουμε πέντε μήνες ανοιχτοί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και να έχουμε σημαντικό μερίδιο του τουρισμού σε σχέση με όλους τους άλλους.

Άρα, στηρίζουμε τα επαγγέλματά μας, στηρίζουμε τις κοινωνικές ομάδες, με σύμπνοια, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.

Έτσι ξεπεράσαμε την κρίση αυτούς τους 15 μήνες και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος πώς θα κινηθούν τα πράγματα την θερινή περίοδο, την τουριστική περίοδο; Θα έχουμε πάλι τοπικά lockdown όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας; Ποια είναι η στρατηγική;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε ότι έχουμε ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μας, πολύ ισχυρό, που είναι τα εμβόλια. Έχουμε και τα rapid test και τα self-tests που βοηθούν τον πληθυσμό, βοηθούν τους συμπολίτες μας να ξέρουν, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, αν πιθανώς έχουν κολλήσει.

Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης.

Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος – πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά.

Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα-παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Εσείς που αποδίδετε τις εξάρσεις που είχαμε αρχικά το Νοέμβριο και αργότερα το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, καθότι εμείς είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλυμένο από την κρίση και από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, εφαρμόσαμε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης. Ήταν η εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, αυτό αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι πήραμε τα credit από όλο τον κόσμο για αυτή την κίνησή μας.

Σιγά-σιγά, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσθέσαμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Θυμίζω: από 556 κλίνες ΜΕΘ φτάσαμε πάνω από 1.500 εν μέσω κρίσης, με 10.000 υγειονομικούς να προστίθενται στο σύστημα Υγείας, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για 500 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με τις Επιτροπές των επιστημόνων μας, με σωστές οδηγίες και στήριξη των κοινωνικών ομάδων, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι φύσει αδύνατον να κρατήσεις για πάντα όλους τους συμπολίτες σου κλεισμένους μέσα στο σπίτι. Οπότε έπρεπε να επανέλθουμε σε μια μερική σταδιακή, οικονομική, κοινωνική και τουριστική δραστηριότητα.

Προφανώς και είναι για εμένα, ειδικά ως Υπουργό Υγείας, μέγιστη προτεραιότητα να κερδηθεί η μάχη για μια ακόμη ζωή, να προστατευθεί και να σωθεί ένας ακόμα συνάνθρωπός μας.

Αλλά νομίζω ότι και τα στοιχεία από την αντιμετώπιση του δεύτερου και του τρίτου κύματος και το πόσο χαμηλά βρισκόμαστε σε απώλειες ζωών και σε κρούσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει τον πολύ σοβαρό, στιβαρό επαγγελματικά και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτή την πανδημία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για το σύστημα υγείας. Διάβαζα εχθές τις δηλώσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η ινδική μετάλλαξη μπορεί να δώσει ακόμα και διπλάσιες νοσηλείες. Το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε ένα ακόμα κύμα τέτοιας μορφής;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έγιναν πράγματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν είχαν γίνει ποτέ στη Μεταπολίτευση. Εφημέρευσαν ιδιωτικά θεραπευτήρια μαζί με Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στρατιωτικά Νοσοκομεία, ιδιώτες ιατροί μέσα στο Ε.Σ.Υ., επαγγελματίες υγείας και στρατιωτικοί σε ένα απίστευτο πρόγραμμα και προσπάθεια για να μεγαλώσουμε όσο μπορούσαμε τις δυνατότητες του συστήματος.

Και πράγματι έμεινε όρθιο το Ε.Σ.Υ., ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι άλλα κραταιά συστήματα υγείας σε πολύ πλούσιες χώρες, δεν τα κατάφεραν.

Προφανώς και το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο και σε εγρήγορση. Επαναλαμβάνω πάντα ότι αυτή είναι μια νόσος Δημόσιας Υγείας και εκεί δίνεται κατά κύριο λόγο η μάχη να μην εξαπλωθεί.

Το δεύτερο βήμα είναι πώς την αντιμετωπίζεις ως προς την περίθαλψη και πώς υποστηρίζεις τους συμπολίτες σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

25/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 25/06 – 395 νέα κρούσματα – 21 νεκροί – 239 διασωληνωμένοι

Εμβόλια Κορωνοϊός: Αμφιβολίες για το αν καταπολεμούν τις μεταλλάξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ»

Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ υγεία:Tο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επένδυση 2,1 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων για την COVID -19 και τις μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες

"Η χρηματοδότηση θα παράσχει σημαντικούς πόρους στα τμήματα δημόσιας υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία κάθε τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ, ειδικά εκείνων που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, σε μια εποχή που θα πληγούν σκληρά", δήλωσε η Walensky.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο SOBERANA 02 είναι ασφαλές για τη χορήγησή του σε παιδιά και εφήβους και ότι το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων", ανέφερε το Ινστιτούτο Finlay.

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.