Επιστημονικά Νέα

COVID-19: Ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής δέλτα;

COVID-19: Ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής δέλτα;

Στην περιοχή παρατηρείται μεγάλος αριθμός μολύνσεων, για τον οποίο οι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλονται κυρίως στην παραλλαγή δέλτα. Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση Reuters, είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο καλά μπορεί να προστατεύσει το CoronaVac από τη σοβαρή COVID-19 λόγω της παραλλαγής δέλτα.

COVID-19: Οι επιστήμονες μελετούν πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 ενάντια στην παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2. Συζητάμε τα τελευταία ευρήματα. Πόση προστασία έναντι της παραλλαγής δέλτα του SARS-CoV-2 μπορούν να παρέχουν τα εμβόλια; Η παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι τώρα η κυρίαρχη μορφή του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον το 10% των νέων περιπτώσεων είναι με αυτήν την παραλλαγή. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι νέες μολύνσεις SARS-CoV-2 έχουν αυξηθεί κατά 31% τις τελευταίες 7 ημέρες. Επιπλέον, μια ανάλυση από τη Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) δείχνει ότι η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες και ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε θεραπεία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής COVID-19 που προκαλείται από την παραλλαγή δέλτα που θα απαιτούσε νοσοκομειακή θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε ενημερωμένη έρευνα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 έναντι της παραλλαγής δέλτα. Το άρθρο επισημαίνει: «Πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι νοσηλείας»

Μια πρόσφατη ανάλυση από το PHE εξετάζει πόσο πιθανά τα άτομα που είχαν λοίμωξη με την παραλλαγή δέλτα χρειάζονταν θεραπεία στο νοσοκομείο.

Η έκθεση θέτει την προστασία από την απαίτηση νοσοκομειακής θεραπείας για τhn COVID-19 στο 71% μετά από μία δόση και στο 92% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.

Το εμβόλιο Pfizer ήταν 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας μετά την πρώτη δόση και 96% μετά από δύο δόσεις.

Στην Ινδία, το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca COVID-19 φέρει το όνομα Covishield.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, θέτει αυτά τα ποσοστά ισοδύναμα με την προστασία έναντι της παραλλαγής άλφα, ή B.1.1.7, τα οποία οι επιστήμονες αναγνώρισαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι νοσηλείας με την παραλλαγή δέλτα με μία ή δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου», γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχεται μετά από μια προηγούμενη έκθεση που δείχνει ότι τα εμβόλια COVID-19 ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από την COVID-19 εάν είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή Oxford-AstraZeneca.

Ωστόσο, στην ανάλυση, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους, οι ερευνητές μέτρησαν οποιαδήποτε συμπτωματική περίπτωση COVID-19, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα.

Δεδομένα Covaxin

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πώς άλλα εμβόλια COVID-19 αντιμετωπίζουν την παραλλαγή δέλτα σε αυτό το στάδιο.

Μια μικρή ερευνητική μελέτη, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, από επιστήμονες του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και της Bharat Biotech International, οι οποίοι συν-ανέπτυξαν το εμβόλιο Covaxin COVID-19, αναφέρουν την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής δέλτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα από εμβολιασμένα άτομα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της παραλλαγής του ιού σε μια εργαστηριακή μελέτη. Παρ ‘όλα αυτά, γράφουν ότι το «δυναμικό εξουδετέρωσης του εμβολίου είναι καλά εδραιωμένο». Αυτό το αποδίδουν στον τρόπο λειτουργίας του εμβολίου.

Η κοβαξίνη παράγεται από ολόκληρο τον ιό SARS-CoV-2, τροποποιείται χημικά για να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μπορεί να παράγει αντισώματα σε πολλά διαφορετικά μέρη του ιού. Εάν ένα μέρος μεταλλάσσεται για να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή, όπως η παραλλαγή δέλτα, τότε τα αντισώματα σε άλλα μέρη του ιού θα πρέπει να παρέχουν επαρκή προστασία.

Ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο Covaxin COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες στην αποτροπή σοβαρής COVID-19 από την παραλλαγή δέλτα.

Sputnik V και CoronaVac

Οι κατασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V COVID-19 ανακοίνωσαν πρόσφατα στο Twitter ότι το εμβόλιό τους ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής δέλτα από άλλα. Πρόσθεσαν ότι είχαν υποβάλει τα δεδομένα σε ένα διεθνές περιοδικό με κριτές. Η εταιρεία είπε επίσης ότι σύντομα θα προσφέρει ένα ενισχυτικό πλάνο ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί ενάντια στην παραλλαγή δέλτα.

Μέχρις ότου τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο κοινό, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η εγκυρότητα αυτών των δηλώσεων σχετικά με το εμβόλιο Sputnik V.

Υπάρχουν επίσης λίγα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο Sinovac COVID-19 (CoronaVac) έναντι της παραλλαγής δέλτα.

Μια πρόσφατη είδηση ​​του Reuters αναφέρει ότι πάνω από 350 γιατροί και ιατρικό προσωπικό στην Ινδονησία ανέπτυξαν τη λοίμωξη COVID-19 παρά τη λήψη του CoronaVac.

Σύμφωνα με την έκθεση, «Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους ήταν ασυμπτωματικοί και αυτοαπομονώθηκαν στο σπίτι», δήλωσε ο Badai Ismoyo, επικεφαλής του γραφείου υγείας στην περιοχή Kudus στην κεντρική Ιάβα, αλλά δεκάδες ήταν στο νοσοκομείο με υψηλούς πυρετούς και πτώση στα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου. ”

Στην περιοχή παρατηρείται μεγάλος αριθμός μολύνσεων, για τον οποίο οι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλονται κυρίως στην παραλλαγή δέλτα. Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση Reuters, είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο καλά μπορεί να προστατεύσει το CoronaVac από τη σοβαρή COVID-19 λόγω της παραλλαγής δέλτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παραλλαγή Delta

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι λένε οι ειδικοί

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Παραλλαγή Δέλτα : Ερευνάται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.