Επιστημονικά Νέα

PFAS καλαμάκια: Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

PFAS καλαμάκια: Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

PFAS καλαμάκια: Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως χαρτί και μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό.

Τα χάρτινα καλαμάκια, που προορίζονται να είναι μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση του πλαστικού, μπορεί να μην είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη, προειδοποιώντας ότι περιέχουν επίσης «για πάντα χημικές ουσίες» που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. «Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως χαρτί και μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό», δήλωσε ο ερευνητής Thimo Groffen, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. “Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.”

Για αυτήν τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου στο περιοδικό Food Additives and Contaminants, ο Groffen και οι συνεργάτες του εξέτασαν 39 μάρκες από καλαμάκια σε μια ποικιλία υλικών για πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS). Τα καλαμάκια ήταν φτιαγμένα από:

  • χαρτί,
  • μπαμπού,
  • γυαλί,
  • ανοξείδωτο ατσάλι,
  • και πλαστικό.

 

Κάθε καλαμάκι πέρασε από δύο γύρους δοκιμών για PFAS. Τα PFAS βρέθηκαν στο 69%. Η δοκιμή εντόπισε 18 διαφορετικά PFAS. Αυτές οι χημικές ουσίες βρέθηκαν στο 90% των χάρτινων καλαμακιών. περίπου το 80% των καλαμακιών μπαμπού, 75% από πλαστικά καλαμάκια και 40% από μάρκες γυάλινων καλαμακιών. PFAS δεν ανιχνεύθηκαν σε κανέναν από τους πέντε τύπους χαλύβδινων τύπων  που δοκιμάστηκαν. Το πιο συχνά βρέθηκε PFAS ήταν το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το οποίο έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020.

Οι δοκιμές ανίχνευσαν επίσης τριφθοροξικό οξύ (TFA) και τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS). Αυτά τα PFAS «υπερμικρής αλυσίδας» είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και έτσι μπορεί να εκπλυθούν από καλαμάκια σε ποτά, σύμφωνα με τη μελέτη. Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν καλαμάκια μόνο περιστασιακά και οι συγκεντρώσεις χημικών ήταν χαμηλές, είπαν οι ερευνητές. Αλλά οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρεύονται στο σώμα για χρόνια.

«Μικρές ποσότητες PFAS, αν και δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που υπάρχει ήδη στο σώμα», δήλωσε ο Groffen σε δελτίο ειδήσεων. Δεν είναι γνωστό εάν τα καλαμάκια περιείχαν το PFAS για να τα αδιαβροχοποιήσουν ή λόγω μόλυνσης από το έδαφος που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια υλικών ή το νερό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή. Τα PFAS χρησιμοποιούνται σε πολλά καθημερινά προϊόντα, όπως αντικολλητικά τηγάνια και ρούχα για εξωτερικούς χώρους.

Κάνουν αυτά τα αντικείμενα ανθεκτικά στο νερό, τη θερμότητα και τους λεκέδες, αλλά διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια. Συσχετίζονται με προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη ανταπόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, νόσο του θυρεοειδούς, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων. Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη βρήκε το PFAS και σε καλαμάκια που προέρχονται από φυτά. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, οι εναλλακτικές με βάση τα φυτά έχουν γίνει δημοφιλείς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχεδόν το 50% του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ περιέχει "για πάντα χημικά"

Μαλλιά Ευρήματα - Η μελέτη για τα χημικά συγκλονίζει τους Γάλλους γερουσιαστές

1 στα 5 παιδιά έχει επίπεδα "χημικών ουσιών για πάντα" πάνω από τα όρια ασφαλείας, διαπιστώνει μελέτη

PFAS: Μήπως τα ρούχα σας είναι γεμάτα με "για πάντα χημικά";

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."