Επιστημονικά Νέα

PFAS: 1 στα 5 παιδιά έχει επίπεδα “χημικών ουσιών για πάντα” πάνω από τα όρια ασφαλείας, διαπιστώνει μελέτη

PFAS: 1 στα 5 παιδιά έχει επίπεδα “χημικών ουσιών για πάντα” πάνω από τα όρια ασφαλείας, διαπιστώνει μελέτη

Τέσσερις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες PFAS ήταν παρούσες σε όλα τα παιδιά. Επιπλέον, το 22% των παιδιών είχαν επίπεδα υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών PFAS πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας EFSA, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Αυτό συνάδει με τα ευρήματα άλλων ευρωπαϊκών και νορβηγικών μελετών.

PFAS: Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως ρούχα, καλλυντικά, χρώματα και αντικολλητικά είδη κουζίνας. Λόγω της υψηλής αντοχής τους στην αποικοδόμηση, αρκετές υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες PFAS συσσωρεύονται στη φύση και στον άνθρωπο.

Τα μολυσμένα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι οι κύριες πηγές έκθεσης των ανθρώπων στις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες PFAS. Διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία έχουν συσχετιστεί με την έκθεση σε υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες PFAS, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης απόκρισης στα εμβόλια των παιδιών, του μειωμένου βάρους γέννησης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η μειωμένη απόκριση στα εμβόλια των παιδιών αποτέλεσε τη βάση για το όριο ασφαλείας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας (EFSA) το 2020. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται τώρα για να περιορίσουν την παραγωγή και τη χρήση όλων των υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών PFAS στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της “μελέτης Bergen Growth Study 2” από το 2016, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν συνέλεξαν δείγματα αίματος από παιδιά ηλικίας 6-16 ετών για αναλύσεις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών PFAS. Τέσσερις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες PFAS ήταν παρούσες σε όλα τα παιδιά. Επιπλέον, το 22% των παιδιών είχαν επίπεδα υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών PFAS πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας EFSA, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Αυτό συνάδει με τα ευρήματα άλλων ευρωπαϊκών και νορβηγικών μελετών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Διεθνές Περιοδικό Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Υγείας (International Journal of Hygiene and Environmental Health).

Περισσότερες πληροφορίες: Ingvild Halsør Forthun et al, Levels of per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) in Norwegian children stratified by age and sex-Data from the Bergen Growth Study 2, International Journal of Hygiene and Environmental Health (2023). DOI: 10.1016/j.ijheh.2023.114199

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

PFAS: Μήπως τα ρούχα σας είναι γεμάτα με "για πάντα χημικά";

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Τα PCB εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."