Επιστημονικά Νέα

Παντοτινά χημικά: Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση

Παντοτινά χημικά: Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Σχεδόν κάθε Αμερικανός έχει εκτεθεί κάποια στιγμή σε μια κατηγορία ενώσεων γνωστών ως υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, ή PFAS για συντομία. Αυτές οι ουσίες, που μερικές φορές αναφέρονται ως “παντοτινά χημικά” επειδή παραμένουν σε πολλά περιβάλλοντα – συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος – υπάρχουν σε μια τεράστια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι καναπέδες ανθεκτικούς στους λεκέδες. Είναι σε αφρό πυρόσβεσης και χρησιμοποιούνται σε πολλές διαδικασίες παραγωγής. και έχουν μολύνει τις πηγές πόσιμου νερού εκατομμυρίων Αμερικανών σε περισσότερες από 2.800 κοινότητες των Η.Π.Α.

Αν και οι ερευνητές γνώριζαν για τον αντίκτυπο αυτών των χημικών ουσιών εδώ και χρόνια, υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες οδηγίες για τους κλινικούς γιατρούς. Μια νέα έκθεση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM) στοχεύει να το αλλάξει αυτό. Για δύο χρόνια, εξετάστηκαν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε PFAS, καθώς και σχετικά με τις δοκιμές και θεραπεία. Η έκθεση NASEM επιβεβαιώνει πολλές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε PFAS στην υγεία. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες – συγκεκριμένα αυξάνει τη χοληστερόλη, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η επιτροπή βρήκε επίσης ενδεικτικά στοιχεία ότι η έκθεση σε PFAS αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο του θυρεοειδούς σε ενήλικες, υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω εγκυμοσύνης, καρκίνους μαστού και όρχεων σε ενήλικες, ελκώδη κολίτιδα σε ενήλικες και αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα σε παιδιά και ενήλικες που μπορεί να υποδηλώνουν ήπαρ. προβλήματα. Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θα απευθύνονται στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για απαντήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε PFAS. Ωστόσο, η τρέχουσα κλινική καθοδήγηση από τον Οργανισμό Τοξικών Ουσιών και Μητρώου Νοσημάτων δεν παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές για το πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος για PFAS και ποια κλινική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται.

Η έκθεση NASEM συνιστά την προσφορά εξέτασης αίματος PFAS σε οποιονδήποτε πιθανόν να έχει ιστορικό αυξημένης έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε κοινότητες με επιβεβαιωμένη μόλυνση του πόσιμου νερού, καθώς και εκείνοι με επαγγελματική έκθεση, όπως οι πυροσβέστες, και εκείνοι που ζουν κοντά σε πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού: κοινότητες κοντά σε εμπορικά αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αγροκτήματα με λύματα μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί ιλύς ή χωματερές ή αποτεφρωτήρες που έχουν λάβει απόβλητα που περιέχουν PFAS.

Η προσφορά αιματολογικών εξετάσεων PFAS σε άτομα που ενδέχεται να έχουν ιστορικό αυξημένης έκθεσης σε αυτές τις ουσίες δεν είναι το τρέχον πρότυπο φροντίδας. Ο κύριος λόγος για αυτές τις νέες συστάσεις είναι ότι η κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του PFAS στο αίμα και των κινδύνων για την υγεία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε οι δοκιμές να είναι χρήσιμες σε ασθενείς που ενδέχεται να είχαν σημαντική έκθεση. Η έκθεση NASEM συνιστά στους κλινικούς γιατρούς να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος χρησιμοποιώντας συγκεντρώσεις ορού ή πλάσματος του αθροίσματος επτά διαφορετικών PFAS, οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από την ίδια ομάδα δοκιμών.

Μια συγκέντρωση ορού ή πλάσματος μικρότερη από 2 νανογραμμάρια PFAS ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL) δεν συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και επομένως δεν συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Μια συγκέντρωση μεταξύ 2 και 20 ng/mL αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τις ασθενείς σχετικά με την ανάγκη παρακολούθησης του τεστ για δυσλιπιδαιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Αν και όλοι, ανεξάρτητα από το επίπεδο PFAS στο αίμα τους, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μείωση της έκθεσής τους σε αυτές τις χημικές ουσίες, η έκθεση δεν εστιάζει σε αυτό για όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα.

Άτομα με επίπεδα PFAS πάνω από 20 ng/mL μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν πώς έχουν εκτεθεί και να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο για δυσλιπιδαιμία. Οι εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και οι αξιολογήσεις για σημεία και συμπτώματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των νεφρών, του μαστού και των όρχεων, καθώς και για την ελκώδη κολίτιδα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις επισκέψεις ευεξίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι «για πάντα χημικές ουσίες» στο νερό και τις συσκευασίες μπορούν να διακινδυνεύσουν την υγεία, λέει ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος

Η καπνοβιομηχανία είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, από το να αφήνει βουνά από σκουπίδια μέχρι την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγόρησε ο ΠΟΥ την Τρίτη.

Δραματική αύξηση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά της ΕΕ, με βάση μελέτη κρατικών δεδομένων

Ανησυχητική έκθεση των εγκύων σε επιβλαβείς χημικές ουσίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.