Τεχνολογία

PFAS: Μήπως τα ρούχα σας είναι γεμάτα με “για πάντα χημικά”;

PFAS: Μήπως τα ρούχα σας είναι γεμάτα με “για πάντα χημικά”;

PFAS: Τα PFAS έχουν βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία ενδυμάτων, όπως αδιάβροχα μπουφάν, παντελόνια πεζοπορίας, πουκάμισα και παντελόνια γιόγκα και αθλητικά σουτιέν.

Οι πλήρεις κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση ενδυμάτων με PFAS, γνωστά και ως «για πάντα χημικά», είναι ακόμα άγνωστοι. Αλλά τα κράτη αναλαμβάνουν δράση, ώστε οι κατασκευαστές ρούχων να τα αφαιρέσουν. Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από τους κινδύνους της μόδας όταν αγοράζετε ένα κολάν ή ένα αδιάβροχο. Το πόσο επικίνδυνο είναι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά τοξικές χημικές ουσίες έχουν βρεθεί σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα και ρούχα που αγοράστηκαν από τα ράφια σε εθνικό επίπεδο.

Χιλιάδες υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, ή PFAS, υπάρχουν από τότε που εφευρέθηκαν οι πρώτες τη δεκαετία του 1940 για την πρόληψη λεκέδων και κολλήματος. Τα χημικά PFAS χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, υδατοαπωθητικά ρούχα και σε αφρό πυρόσβεσης. Η κατασκευή και η επιμονή τους σε προϊόντα έχουν μολύνει το πόσιμο νερό σε εθνικό επίπεδο. Γνωστές και ως «για πάντα χημικά», αυτές οι ουσίες δεν διασπώνται στο περιβάλλον και μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου.

Το πόσιμο νερό θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη πηγή πιθανής έκθεσης και βλάβης. Και, τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος πρότεινε το πρώτο εθνικό πρότυπο για τα επίπεδα PFAS στο πόσιμο νερό. Αλλά οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να μολύνουν το έδαφος, τα ψάρια, τα ζώα και τα τρόφιμα. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν στο αίμα σχεδόν όλων των Αμερικανών. Μέχρι τώρα, οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί για τα PFAS σε καταναλωτικά προϊόντα επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό σε μια χούφτα χημικών για πάντα παλαιότερης γενιάς, όπως το PFOA ή το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ.

Αλλά οι νέοι νόμοι σε επίπεδο κράτους στοχεύουν όλα τα για πάντα χημικά. Οι καταναλωτές που ανησυχούν για τα ρούχα στρέφονται και στα δικαστήρια. Ένας χείμαρρος πρόσφατων ομαδικών αγωγών ισχυρίζεται ότι οι επωνυμίες διαφημίζουν ψευδώς τα προϊόντα τους ως περιβαλλοντικά βιώσιμα ή υγιή ενώ περιέχουν τοξικά επίπεδα χημικών PFAS. Τον Ιανουάριο, η Thinx, η οποία κατασκευάζει επαναχρησιμοποιήσιμα εσώρουχα εποχής, συμφώνησε να πληρώσει έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ένα κοστούμι. Μια άλλη αγωγή, κατά της REI, που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τη σειρά αδιάβροχών της, προχωρά στο δικαστήριο.

Από την παραγωγή μέχρι τη φθορά, το πλύσιμο και στη συνέχεια την απόρριψη, «το PFAS στα ρούχα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς εκθέσεις», ισχυρίστηκε ο Avinash Kar, ανώτερος δικηγόρος στο National Resources Defense Council, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αν και οι πλήρεις κίνδυνοι για την υγεία από το να φοράτε τσάντες που φέρονται ότι είναι τοξικές είναι ακόμα άγνωστοι, οι πιθανές επιπτώσεις είναι ευρείες. Μια έκθεση από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής συνέδεσε την έκθεση στο PFAS με:

  • τον καρκίνο,
  • τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς,
  • τις μικρές αλλαγές στο βάρος γέννησης,
  • και την υψηλή χοληστερόλη, μεταξύ άλλων ανησυχιών.

Πόσο λοιπόν θα πρέπει να ανησυχούν οι καταναλωτές να φορούν ρούχα με πάντα χημικά μέσα;

Τα PFAS έχουν βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία ενδυμάτων, όπως αδιάβροχα μπουφάν, παντελόνια πεζοπορίας, πουκάμισα και παντελόνια γιόγκα και αθλητικά σουτιέν κατασκευασμένα από δημοφιλείς μάρκες όπως η Lululemon και η Athleta. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται ως επιφανειακές επεξεργασίες για να μπλοκάρουν το νερό και τους λεκέδες. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση του 2022 από το Toxic-Free Future, έναν οργανισμό περιβαλλοντικής έρευνας και υπεράσπισης της υγείας, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των προϊόντων που φέρουν την ετικέτα ως ανθεκτικά στο νερό ή στους λεκέδες βρέθηκαν θετικά σε αυτά.

Η ομάδα επισημαίνει την έρευνα που καταδεικνύει ότι τα υφάσματα με αυτόν τον τύπο PFAS, που ονομάζονται φθοριούχα πολυμερή πλευρικής αλυσίδας, εκπέμπουν πτητικές χημικές ουσίες στον αέρα και, όταν πλένονται, στο νερό. «Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι ότι ένα αδιάβροχο που έχει αυτή την επιφανειακή επεξεργασία, με την πάροδο του χρόνου, απελευθερώνει PFAS στο περιβάλλον», δήλωσε η Erika Schreder, επιστημονική διευθύντρια του Toxic-Free Future.

Το PFAS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μεμβράνη – ένα λεπτό στρώμα στριμωγμένο στο ύφασμα που εμποδίζει τη διέλευση του νερού. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται σε προϊόντα που κατασκευάζονται με Gore-Tex. Τέτοιες αναπνεύσιμες αλλά αδιάβροχες στρώσεις υφάσματος χρησιμοποιούνται σε σακάκια, παντελόνια, μπότες και γάντια σε δεκάδες επώνυμα ρούχα για εξωτερικούς χώρους. Μερικές φορές, τα ρούχα έχουν και μεμβράνες και επιφανειακές επεξεργασίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την American Chemical Society διαπίστωσε ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που πωλούνται στις ΗΠΑ και τον Καναδά περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις PFAS σε υλικά που χρησιμοποιούνται σε παιδικές στολές που διατίθενται στο εμπόριο ως ανθεκτικά στους λεκέδες.

«Αυτό μας απασχολούσε επειδή αυτές οι στολές φορούν έως και οκτώ ή 10 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, από τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού τους έτους», δήλωσε η Μάρτα Βενιέ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα-Μπλούμινγκτον και συν-συγγραφέας της μελέτης. . «Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση σε χημικές ουσίες επειδή τα όργανά τους αναπτύσσονται ακόμη».

Αλλά το ύφασμα που αγγίζει το δέρμα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι είναι πιθανό να εκτεθούν σε αυτές τις χημικές ουσίες. Τα PFAS έχουν βρει το δρόμο τους στα περισσότερα νοικοκυριά μέσω του νερού, του αέρα, της σκόνης και του σαπουνιού. Το PFAS μπορεί επίσης να απορριφθεί από χαλιά ή έπιπλα, καθώς και από επεξεργασίες υφασμάτων που ψεκάζονται σε έπιπλα και ρούχα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ρύπανση από το όζον συνδέεται με αυξημένες νοσηλείες για καρδιαγγειακά νοσήματα

Φροντίστε την ευεξία σας με τρόπο βιώσιμο & οικολογικό

Μπορούν τα υπολείμματα γραφένιου να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία;

Πώς να ξεφύγετε από τα πετροχημικά στα σφουγγάρια μακιγιάζ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.