Επιστημονικά Νέα

Οστεοαρθρίτιδα: Μην σταματήσετε την άσκηση όταν πονούν οι αρθρώσεις σας

Οστεοαρθρίτιδα: Μην σταματήσετε την άσκηση όταν πονούν οι αρθρώσεις σας

Οστεοαρθρίτιδα: Η διατήρηση της ενεργητικότητας και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στη ρουτίνα σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας.

Αν έχετε πόνους στις αρθρώσεις, μπορεί να σας βάλει σε πειρασμό να χαλαρώσετε και να αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παραμονή σε δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη προσέγγιση, ειδικά αν έχετε οστεοαρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές αλλαγές στον χόνδρο που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πόνος, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Ενώ ο πόνος τείνει να επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και να βελτιώνεται με την ανάπαυση, η άσκηση παραμένει η πιο αποδοτική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με την Dr. Kathryn Dao, αναπληρώτρια καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο UT Southwestern Medical Center.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση χόνδρου, στην ενδυνάμωση των μυών, στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων και στην αύξηση της οστικής μάζας. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Για την πρόληψη ή τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, το UT Southwestern και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τακτική άσκηση και διατήρηση υγιούς βάρους. Ένας καλός στόχος είναι η ενασχόληση με 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με χαμηλότερη ένταση και διάρκεια και να την αυξήσετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο καταμερισμός της καθημερινής σας άσκησης σε δύο συνεδρίες των 15 λεπτών μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες με μεγάλη επίπτωση, όπως το άλμα, το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, η ανάβαση σε σκάλες ή η άρση βαρέων βαρών, μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο και θα πρέπει να τις προσεγγίζετε με προσοχή. Αντίθετα, οι ασκήσεις χαμηλής όχλησης, όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία, το Pilates, η γιόγκα και το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος είναι γενικά καλύτερα ανεκτές και αποτελεσματικές για άτομα με μέτρια έως σοβαρή οστεοαρθρίτιδα. Η προτεραιότητα στις διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στη λίπανση των αρθρώσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Εάν αντιμετωπίζετε σημαντικό πόνο ή αδυναμία, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας, διασφαλίζοντας ότι θα συμμετέχετε σε ασφαλείς και κατάλληλες δραστηριότητες.

Να θυμάστε, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η διατήρηση της ενεργητικότητας και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στη ρουτίνα σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων, να μειώσει τον πόνο, να ενισχύσει την κινητικότητα και να συμβάλει στη συνολική σας ευεξία. Παραμένοντας σωματικά δραστήριοι, δίνετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο της οστεοαρθρίτιδας σας και να διατηρήσει έναν ενεργό και ικανοποιητικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας που υπάρχουν;

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας βοηθούν στον πόνο;

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

Γενετική μελέτη διερευνά το μικροβίωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.