Επιστημονικά Νέα

Αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας που υπάρχουν;

Αρθρίτιδα: Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας που υπάρχουν;

Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα στα δάχτυλα και τους αντίχειρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής.

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των δακτύλων και των αντίχειρών σας, επηρεάζοντας καθημερινές εργασίες όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου ή το άνοιγμα ενός βάζου. Ο Dr. Jeffrey Sparks, ρευματολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital που ανήκει στο Harvard, εξηγεί ότι η αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην ανεξαρτησία και την καθημερινή ζωή.

Αρθρίτιδα στα δάχτυλα

Υπάρχουν τρεις αρθρώσεις στα δάχτυλα: η μετακαρποφαλαγγική άρθρωση (MCP) όπου το δάχτυλο συνδέεται με το χέρι, η εγγύς μεσοφαλαγγική άρθρωση (PIP) στη μέση και η άπω μεσοφαλαγγική άρθρωση (DIP) που βρίσκεται πιο κοντά στο άκρο του δαχτύλου. Στη βάση του αντίχειρα υπάρχει η καρπομετακαρπική άρθρωση (CMC). Δύο κύριοι τύποι αρθρίτιδας προσβάλλουν τα δάκτυλα και τους αντίχειρες: η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση όπου ο χόνδρος που μαλακώνει τις αρθρώσεις διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς τα οστά τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, νέες οστικές αναπτύξεις (κόμβοι) σχηματίζονται στις αρθρώσεις, προκαλώντας τη διόγκωση του περιβάλλοντος ιστού. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις DIP και CMC, με αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία και ελαφρά διεύρυνση των αρθρώσεων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιορίσουν την κίνηση των δακτύλων και των αντίχειρων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις επενδύσεις των αρθρώσεων. Συχνά ξεκινά στα χέρια, με τις αρθρώσεις MCP και PIP να προσβάλλονται συχνότερα. Εκτός από τον πόνο και τη δυσκαμψία, οι αρθρώσεις διογκώνονται, κοκκινίζουν και θερμαίνονται λόγω της φλεγμονής. Η ΡΑ μπορεί να προσβάλει πολλαπλές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος και να οδηγήσει σε απώλεια χόνδρου και παραμορφώσεις των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου.

Άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως ο λύκος, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δάχτυλα και τους αντίχειρες. Ο λύκος και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αφορούν τις αρθρώσεις DIP, ενώ η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, που οδηγεί σε φλεγμονή.

Εάν υποψιάζεστε αρθρίτιδα στα χέρια σας, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, στην πρόληψη παραμορφώσεων (στην περίπτωση της ΡΑ) και στην αποφυγή επιπλοκών. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, η θεραπεία επικεντρώνεται στον έλεγχο των συμπτωμάτων, την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της λειτουργίας των χεριών μέσω παυσίπονων, τοπικών φαρμάκων, θερμικής ή ψυχρής θεραπείας και ασκήσεων ενδυνάμωσης των χεριών.

Η χρήση νάρθηκα ή νάρθηκα, η χρήση βοηθητικών συσκευών και η συνεργασία με πιστοποιημένο θεραπευτή χεριών μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αυτά τα μέτρα βοηθούν στις καθημερινές δραστηριότητες και παρέχουν λύσεις για εργασίες που έχουν γίνει δύσκολες.

Συνοπτικά, η αρθρίτιδα στα δάχτυλα και τους αντίχειρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, η διερεύνηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών και η υιοθέτηση προσαρμοστικών στρατηγικών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της λειτουργικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας βοηθούν στον πόνο;

8 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που προκαλούν έκπληξη

Ανακουφίστε τον πόνο της αρθρίτιδας χάνοντας κιλά

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020

Γιατί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού προκαλούν εγκεφαλική βλάβη;

Εγκέφαλος: Υπό ορισμένες συνθήκες τα μικρογλοία είναι πολύ σημαντικά για την αναγέννηση - και γνωρίζουμε επίσης ότι υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έχουν φαινομενικά νευροτοξικές ιδιότητες.