ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθρίτιδα: Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας βοηθούν στον πόνο;

Αρθρίτιδα: Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας βοηθούν στον πόνο;

Αρθρίτιδα: Οι χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαχείριση του πόνου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Για άτομα με ορισμένους τύπους αρθρίτιδας ή σοβαρά συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για πέντε κοινές χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών τους, των ιδανικών υποψηφίων και της διαδικασίας ανάρρωσης, βοηθώντας στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση περιλαμβάνει τη διενέργεια μικρών τομών για την εισαγωγή ενός σωλήνα με κάμερα και εξειδικευμένα εργαλεία στην άρθρωση. Μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η βιοψία ιστών, η αποκατάσταση του χόνδρου, η εξομάλυνση των αρθρώσεων και η αποκατάσταση των συνδέσμων. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι σχετικά μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Η αρθροσκόπηση είναι ευεργετική για τη λοιμώδη αρθρίτιδα και μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, δεν συνιστάται για την οστεοαρθρίτιδα.

Χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης αρθρώσεων (TJR)

Η TJR περιλαμβάνει την αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης και των γύρω ιστών που έχουν υποστεί βλάβη με ένα εμφύτευμα. Συνήθως εκτελείται σε ισχία, γόνατα και ώμους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές και για άλλες αρθρώσεις. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Η TJR μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα με προχωρημένη ψωριασική αρθρίτιδα. Τα παιδιά με νεανική αρθρίτιδα μπορούν να υποβληθούν σε TJR για την αποκατάσταση της κινητικότητας σε αρθρώσεις που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.

Χειρουργική επέμβαση επαναφοράς των αρθρώσεων

Η επέμβαση επαναφοράς αρθρώσεων, ή μερική αντικατάσταση αρθρώσεων, αντικαθιστά μόνο ένα μέρος της άρθρωσης με ένα εμφύτευμα. Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και καταλληλότητα για δραστηριότητες με υψηλή πρόσκρουση σε σύγκριση με την TJR. Η επαναφορά του ισχίου συνιστάται για νεότερα άτομα, ιδίως άνδρες με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση. Η επανατοποθέτηση γόνατος είναι κατάλληλη όταν η αρθρίτιδα προσβάλλει μόνο το ένα διαμέρισμα. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για αδύνατα άτομα ή άτομα με οστεοπόρωση και οι επιπλοκές μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι με την TJR.

Χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης αρθρώσεων

Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης άρθρωσης αντικαθιστά μια προηγουμένως εμφυτευμένη τεχνητή συσκευή από μια χειρουργική επέμβαση TJR ή επαναφοράς άρθρωσης. Καθίσταται αναγκαία όταν το εμφύτευμα αποτύχει, μολυνθεί ή υποστεί βλάβη. Τα ποσοστά αναθεώρησης είναι υψηλότερα για τα νεότερα άτομα, καθώς τα τεχνητά εμφυτεύματα διαρκούν γενικά 15-20 χρόνια. Οι αναθεωρήσεις της άρθρωσης του γόνατος είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των νεότερων ανδρών. Οι επεμβάσεις αναθεώρησης ισχίου έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ ατόμων ηλικίας 45-64 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οστεοτομία

Η οστεοτομία περιλαμβάνει την κοπή, την αφαίρεση και την αναδιαμόρφωση των οστών, κυρίως στο γόνατο ή το ισχίο. Συνιστάται για άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και αποσκοπεί στην καθυστέρηση της ανάγκης για TJR κατά 10 έως 15 έτη. Η οστεοτομία εκτελείται συνήθως για την οστεοαρθρίτιδα, βοηθώντας στην ανακατανομή του βάρους μακριά από τον κατεστραμμένο χόνδρο της άρθρωσης και στην ανακούφιση του πόνου.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αρθρίτιδας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαχείριση του πόνου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η αρθροσκόπηση, η TJR, η επαναφορά της άρθρωσης, η αναθεώρηση της άρθρωσης και η οστεοτομία προσφέρουν επιλογές προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες. Η κατανόηση των διαδικασιών, των κατάλληλων υποψηφίων και των σχεδίων αποκατάστασης μετά το χειρουργείο επιτρέπει την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων. Η συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας εξασφαλίζει βέλτιστα αποτελέσματα και ομαλή μετάβαση στις κανονικές δραστηριότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακουφίστε τον πόνο της αρθρίτιδας χάνοντας κιλά

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

Γενετική μελέτη διερευνά το μικροβίωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος

Πώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.