Ογκολογία

Αφαίρεση ωοθηκών:62% λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο μαστού

Αφαίρεση ωοθηκών:62% λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο μαστού

Mείωση κατά 62% των θανάτων από καρκίνο του μαστού φαίνεται να συνδέεται η αφαίρεση των ωοθηκών, σύμφωνα με όσα  διαπιστώνει μια νέα έρευνα που έγινε ανάμεσα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1.

 Οι γυναίκες που φέρουν είτε το γονίδιο BRCA1 ή το BRCA2 έχουν πιθανότητα 70 % να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους , καθώς επίσης και υψηλούς κινδύνους για δεύτερο πρωτεύον καρκίνο του μαστού και ωοθήκης , εφόσον αναπτύσσουν καρκίνο στο μαστό.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γυναικών στο Τορόντο του Καναδά, έθεσαν ως στόχο να επιβεβαιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις , μελετώντας μια ομάδα 676 γυναικών με BRCA1 ή BRCA2 γονίδιο και καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη , 345 υποβλήθηκαν σε ωοθηκεκτομή – μια διαδικασία αφαίρεσης των ωοθηκών – ενώ οι υπόλοιπες 331 γυναίκες διατήρησαν και τις δύο ωοθήκες. Συνολικά , το 77,4 % όλων των γυναικών ήταν ακόμα ζωντανές μετά από 20 χρόνια . Οι ερευνητές βρήκαν μια μείωση 56 % στο θάνατο από τον καρκίνο του μαστού η οποία συνδέεται με την ωοθηκεκτομή, ενώ η μείωση αυτή αυξάνεται σε 62% μεταξύ των γυναικών που φέρουν τη μετάλλαξη BRCA1.

Ωστόσο , οι γυναίκες που φέρουν τη μετάλλαξη BRCA2 οι οποίες υποβλήθηκαν σε ωοθηκεκτομή είχαν μόνο μια μείωση κατά 43 % στο θάνατο από τον καρκίνο του μαστού, που όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Παράλληλα, μια μείωση κατά 65% των θανάτων από όλες τις αιτίες βρέθηκε να σχετίζεται με ωοθηκεκτομή . Στη μελέτη , η σαλπιγγοωοθηκεκτομή πραγματοποιήθηκε κατά μέσο όρο έξι χρόνια μετά αφού οι γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Εβδομήντα από τους συμμετέχοντες που είχαν το γονίδιο BRCA1 αφαίρεσαν τις ωοθήκες εντός 2 ετών από τη διάγνωση τους , και οι συγγραφείς παρατήρησαν σε αυτή την ομάδα να υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 73 % σε θάνατο . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν άμεσο και διήρκεσε για 15 χρόνια.

«Σε ολόκληρη την ομάδα που έγινε η έρευνα, η ωοθηκεκτομή ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για την επιβίωση των γυναικών με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων στο καρκίνο του μαστού . Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ είναι συναρπαστικά και δείχνουν ότι η δυναμική της ωοθηκεκτομής πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού όταν πρόκειται για πρώιμο στάδιο και για φορείς του μεταλλαγμένου ” υποστήριξε η Dr. Mary L. Disis που δημοσίευσε την έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.