Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια νέα θεραπεία για τη νόσο Alzheimer που επιβραδύνει την απώλεια σκέψης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια νέα θεραπεία για τη νόσο Alzheimer που επιβραδύνει την απώλεια σκέψης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η νέα θεραπεία πέτυχε το πρωταρχικό τελικό σημείο και μείωσε την κλινική πτώση στην παγκόσμια γνωστική και λειτουργική κλίμακα.

ADMAN

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Eisai την Τετάρτη δήλωσε ότι το πειραματικό της φάρμακο lecanemab βοήθησε στην επιβράδυνση της μείωσης της σκέψης μεταξύ των ανθρώπων στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα από μια κλινική δοκιμή φάσης 3 δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους σε οποιοδήποτε ιατρικό περιοδικό.

Νόσος του Αλτσχάιμερ

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της εταιρείας, «η θεραπεία με lecanemab πέτυχε το πρωταρχικό τελικό σημείο και μείωσε την κλινική πτώση στην παγκόσμια γνωστική και λειτουργική κλίμακα, το CDR-SB, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στους 18 μήνες, κατά 27 τοις εκατό». Η νέα δοκιμή περιελάμβανε σχεδόν 1.800 ασθενείς με πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ των οποίων η πρόοδος παρακολουθήθηκε σε διάστημα 18 μηνών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη γνωστική λειτουργία χρησιμοποιώντας την κλίμακα CDR-SB, η οποία σύμφωνα με τον Eisai «χρησιμοποιείται για να ποσοτικοποιήσει τη διαφορετική σοβαρότητα των συμπτωμάτων της άνοιας».

Το είκοσι πέντε τοις εκατό των συμμετεχόντων ήταν είτε Μαύροι είτε Ισπανόφωνοι. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν lecanemab είδαν μια «σημαντική» επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, όπως μετρήθηκε από την κλίμακα CDR-SB, ανέφερε η Eisai. Αξιοσημείωτες αλλαγές στον ρυθμό μείωσης ξεκίνησαν ήδη από έξι μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Οι τομογραφικές τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων των εγκεφάλων ασθενών που έλαβαν lecanemab έδειξαν επίσης αξιοσημείωτες μειώσεις στα επίπεδα των πλακών αμυλοειδούς πρωτεΐνης, οι οποίες είναι εδώ και πολύ καιρό χαρακτηριστικό της νόσου Alzheimer, σημείωσε ο Eisai.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, σημειώθηκε μια ελαφρά αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών για εγκεφαλικές αιμορραγίες γνωστές ως «ανωμαλίες απεικόνισης που σχετίζονται με το αμυλοειδές», με το 21,3 τοις εκατό των χρηστών lecanemab να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε σύγκριση με το 9,3 τοις εκατό όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το Lecanemab είναι ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει και να βοηθά στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον Eisai, τον Ιούλιο, το φάρμακο τοποθετήθηκε σε «επιταχυνόμενη οδό έγκρισης και δόθηκε προτεραιότητα στην επανεξέταση» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πορείας του φαρμάκου προς την έγκριση. Η Eisai σχεδιάζει να παρουσιάσει τα πλήρη δεδομένα κλινικών δοκιμών φάσης 3 στα τέλη Νοεμβρίου «στις Κλινικές Δοκιμές για το Συνέδριο του Αλτσχάιμερ και να δημοσιεύσει τα ευρήματα σε ιατρικό περιοδικό με κριτές», ανέφερε η εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία στο Αλτσχάιμερ

Αυξάνεται ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό

Πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης για τον εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"

MIT: Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"—ανώριμες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που παραμένουν ανενεργές μέχρι να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμβρυο βοηθά στην αποκατάσταση ενός σπασμένου αμνιακού σάκου

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αμνίον έχει υψηλό δυναμικό αναγέννησης μέσω της μεσεγχυματικής μετατροπής (ΕΜΤ) των επιθηλιακών κυττάρων του αμνίου και ότι τα εμβρυϊκά μακροφάγα είναι σημαντικά στη διαμεσολάβηση αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης τραυμάτων", υποστήριξε ο Kawamura και η ομάδα του Κιότο. Υποθέτουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν την έρευνα για θεραπείες για τις ρήξεις της μεμβράνης για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Νέα μέθοδος για τη διενέργεια υγρής βιοψίας για τον καρκίνο του ήπατος

Οι ερευνητές προτείνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι βέβαιοι ότι η νέα τους προσέγγιση θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για χρήση στην ανίχνευση όγκων σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.