Επιστημονικά Νέα

Ναρκοληψία: Ποια είναι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας;

Ναρκοληψία: Ποια είναι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας;

Ναρκοληψία: Τα άτομα με ναρκοληψία πηγαίνουν σε ύπνο REM σχεδόν αμέσως στον κύκλο του ύπνου και μερικές φορές ενώ είναι ξύπνιοι.

Η ναρκοληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητά σας να ξυπνάτε και να κοιμάστε. Τα άτομα με ναρκοληψία έχουν υπερβολική, ανεξέλεγκτη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να αποκοιμηθούν ξαφνικά οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου δραστηριότητας.

Ναρκοληψία

Σε έναν τυπικό κύκλο ύπνου, μπαίνουμε στα πρώτα στάδια του ύπνου, μετά στα βαθύτερα στάδια και τέλος (μετά από περίπου 90 λεπτά) στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Τα άτομα με ναρκοληψία πηγαίνουν σε ύπνο REM σχεδόν αμέσως στον κύκλο του ύπνου και μερικές φορές ενώ είναι ξύπνιοι.

Η ναρκοληψία τύπου 1 συνοδεύεται από ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου που προκαλεί αδυναμία και σας κάνει να μην μπορείτε να ελέγξετε τους μυς σας (καταπληξία). Ο τύπος 2 είναι ναρκοληψία χωρίς καταπληξία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ναρκοληψία δεν διαγιγνώσκεται και επομένως δεν αντιμετωπίζεται.

Συμπτώματα ναρκοληψίας

Στον ύπνο REM, μπορούμε να ονειρευόμαστε και να έχουμε μυϊκή παράλυση, κάτι που εξηγεί μερικά από τα συμπτώματα της ναρκοληψίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας (EDS): Γενικά, το EDS δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα κι αν κοιμάστε αρκετά τη νύχτα. Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση. Έχετε κενά μνήμης και νιώθετε κατάθλιψη ή εξάντληση.
 • Καταπληξία: Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από μπερδεμένη ομιλία έως ολική κατάρρευση του σώματος, ανάλογα με τους μύες που εμπλέκονται. Συχνά προκαλείται από έντονα συναισθήματα όπως έκπληξη, γέλιο ή θυμό.
 • Ψευδαισθήσεις: Αυτές οι αυταπάτες μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι συχνά ζωηρές και τρομακτικές. Είναι ως επί το πλείστον οπτικά, αλλά μπορεί να εμπλακεί οποιαδήποτε από τις άλλες αισθήσεις. Εάν συμβαίνουν καθώς κοιμάστε, ονομάζονται υπναγωγικές παραισθήσεις. Εάν συμβαίνουν όταν ξυπνάτε, ονομάζονται υπνοπομπικές παραισθήσεις.
 • Υπνική παράλυση: Μπορεί να μην μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε ενώ κοιμάστε ή ξυπνάτε. Αυτά τα επεισόδια συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.
 • Διαταραγμένος ύπνος: Μπορεί να δυσκολεύεστε να μείνετε κοιμισμένοι τη νύχτα εξαιτίας πραγμάτων όπως ζωντανά όνειρα, προβλήματα αναπνοής ή κινήσεις του σώματος.

Αιτίες ναρκοληψίας

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη ναρκοληψία. Πιστεύουν ότι περιλαμβάνει πολλά πράγματα που ενώνονται για να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλό σας και να διαταράξουν τον ύπνο REM.

Οι επιστήμονες πλησιάζουν περισσότερο στην εύρεση γονιδίων που συνδέονται με τη διαταραχή. Αυτά τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας που μπορεί να σηματοδοτούν τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ναρκοληψία μπορεί να συμβεί επειδή ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται υποκρετίνη. Βρήκαν επίσης προβλήματα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο του ύπνου REM.

Παράγοντες κινδύνου για ναρκοληψία περιλαμβάνουν την ηλικία σας. Η ναρκοληψία ξεκινά συνήθως μεταξύ 15 και 25 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ναρκοληψίας, ο κίνδυνος να πάθετε είναι 20 έως 40 φορές υψηλότερος.
Συνθήκες και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη ναρκοληψία

Μερικά άτομα με ναρκοληψία έχουν επίσης σχετικά προβλήματα, όπως:

 • Διαταραχή της περιοδικής κίνησης των άκρων (PLMD): Οι μύες των ποδιών σας κινούνται χωρίς τον έλεγχό σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Υπνική άπνοια: Η αναπνοή σας συχνά σταματά και ξεκινά ενώ κοιμάστε.
 • Αυτόματη συμπεριφορά: Αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια μιας τακτικής δραστηριότητας όπως η οδήγηση, το περπάτημα ή η ομιλία. Συνεχίζετε τη δραστηριότητα ενώ κοιμάστε και ξυπνάτε χωρίς να θυμάστε τι κάνατε.

Διάγνωση ναρκοληψίας

Τα συμπτώματα της ναρκοληψίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων προβλημάτων υγείας. Η διάγνωσή σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φυσική εξέταση και ιατρικό ιστορικό
 • Αρχεία ύπνου: Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και πότε κοιμάστε για μερικές εβδομάδες.
 • Πολυυπνογραφία (PSG): Αυτό γίνεται σε κλινική διαταραχών ύπνου ή εργαστήριο ύπνου. Είναι μια ολονύκτια δοκιμή που λαμβάνει συνεχείς μετρήσεις ενώ κοιμάστε για να καταγράψει προβλήματα στον κύκλο του ύπνου σας. Το PSG μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε εάν πηγαίνετε σε ύπνο REM σε ασυνήθιστες στιγμές του κύκλου ύπνου σας. Μπορεί να αποκλείσει άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
 • Πολλαπλό τεστ λανθάνοντος ύπνου (MSLT): Αυτό γίνεται επίσης σε ειδική κλινική ή εργαστήριο. Το τεστ λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μετρήσει την τάση σας να αποκοιμηθείτε και να ανακαλύψει εάν ορισμένα στοιχεία του ύπνου REM συμβαίνουν σε ασυνήθιστες ώρες της ημέρας. Θα πάρετε τέσσερις ή πέντε σύντομους υπνάκους, συνήθως με διαφορά 2 ωρών.

Θεραπεία Ναρκοληψίας

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ναρκοληψία. Αλλά οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μείνετε μακριά από την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη. Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά παρά βαριά γεύματα. Ελέγξτε το πρόγραμμα ύπνου σας. Προγραμματίστε ημερήσιους υπνάκους (διάρκειας 10 έως 15 λεπτών). Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης και γεύματος.
 • Διεγερτικά για την αντιμετώπιση της υπνηλίας
 • Αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία προβλημάτων με τον ύπνο
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για ποιο λόγο κοιμάστε υπερβολικά;

Η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι ακόμα και αφού κοιμάστε αρκετά;

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας του καρκίνου;

Καρκίνος: Το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία.

Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.