Επιστημονικά Νέα

Μακρά COVID: 4 βιολογικοί παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες, σύμφωνα με μελέτη

Μακρά COVID: 4 βιολογικοί παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες, σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Μακρά COVID: Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη συνθηκών μακράς COVID-19 είναι η πρόληψη της ασθένειας COVID-19 Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει βιολογικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει «μακροχρόνια COVID». Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Cell, η ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι διεξήγαγε μια βαθιά διαχρονική έρευνα σε περισσότερους από 200 ασθενείς με COVID-19 από το σημείο της αρχικής τους διάγνωσης έως την ανάρρωση δύο έως τρεις μήνες αργότερα.

Η μελέτη – ενσωματωμένη με κλινικά δεδομένα και συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς – επέλυσε τέσσερις παράγοντες κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, της RNAαιμίας SARS-CoV-2, της ιαιμίας του ιού Epstein-Barr και συγκεκριμένων αυτοαντισωμάτων. Σε ασθενείς με γαστρεντερικό μακράς COVID, τα Τ κύτταρα παρουσίασαν μοναδικά μια κυτταροτοξική μετα-οξεία επέκταση.

Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα – τα οποία παράγονται κυρίως στον θύμο αδένα – σκοτώνουν κύτταρα και όγκους που έχουν μολυνθεί από ιούς, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ανοσολογίας.

Η ανάλυση των ανοσολογικών υπογραφών που σχετίζονται με τα συμπτώματα έδειξε συντονισμένη πόλωση ανοσίας – στην οποία τα ανοσοκύτταρα υιοθετούν ξεχωριστά προγράμματα και εκτελούν εξειδικευμένες λειτουργίες ως απόκριση σε συγκεκριμένα σήματα – σε τέσσερις υποτύπους καταστάσεων υγείας που παρουσιάζουν αποκλίνουσα οξεία βαρύτητα και μακρά COVID. «Διαπιστώνουμε ότι οι ανοσολογικές συσχετίσεις μεταξύ των παραγόντων μακράς διάρκειας COVID μειώνονται με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας σε ξεχωριστές ανοσολογικές καταστάσεις ανάρρωσης», έγραψε η ομάδα, σημειώνοντας ότι η ανιχνευσιμότητα των περισσότερων μακρών παραγόντων COVID στη διάγνωση υπογραμμίζει τη σημασία των πρώιμων μετρήσεων της νόσου για την κατανόηση των έκτακτων χρόνιων καταστάσεων.

Ο Τζιμ Χιθ, ο κύριος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Βιολογίας του Σιάτλ, δήλωσε στους New York Times ότι το 37% των ασθενών – ηλικίας 18 έως 89 ετών – είχαν αναφέρει τρία ή περισσότερα συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID δύο ή τρεις μήνες μετά την μόλυνση. Το 24% ανέφερε ένα ή δύο συμπτώματα και το 39% ανέφερε κανένα σύμπτωμα. Οι ασθενείς – πολλοί από τους οποίους νοσηλεύτηκαν – ερωτήθηκαν για συμπτώματα που σχετίζονται με μακρά COVID-19 και οι ερευνητές ανέλυσαν σταδιακά το αίμα και τα ρινικά επιχρίσματα.

Από αυτούς που ανέφεραν τρία ή περισσότερα συμπτώματα, το 95% είχε έναν ή περισσότερους από τους τέσσερις βιολογικούς παράγοντες που εντοπίστηκαν στη μελέτη όταν διαγνώστηκαν.

Ο Χιθ είπε στη δημοσίευση ότι τα αυτοαντισώματα συσχετίστηκαν με τα δύο τρίτα των περιπτώσεων μακράς COVID.

Η ομάδα επιβεβαίωσε ορισμένα από τα ευρήματά της σε μια ξεχωριστή ομάδα 100 ασθενών και συνέκρινε τα αποτελέσματα με δεδομένα από 457 υγιείς ανθρώπους. “Κάναμε αυτήν την ανάλυση επειδή γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς θα πάνε σε γιατρούς και θα πουν ότι είναι κουρασμένοι όλη την ώρα ή οτιδήποτε άλλο και ο γιατρός τους λέει απλώς να κοιμούνται περισσότερο.

Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο.

Έτσι, θέλαμε πραγματικά να έχουν έναν τρόπο να ποσοτικοποιήσουν και να πουν ότι στην πραγματικότητα κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους ασθενείς», εξήγησε. Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα ήταν διερευνητικά και ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Σε μια έκθεση, ερευνητές στο Ισραήλ ανέφεραν ότι δεδομένα από άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό νωρίς στην πανδημία υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιας COVID.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μακροχρόνιες καταστάσεις COVID για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την πρώτη μόλυνση από τον ιό.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας.

Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Ο οργανισμός ανέφερε ότι τα συμπτώματα – εξαιρουμένων άλλων τύπων καταστάσεων μετά την COVID-19 που τείνουν να εμφανίζονται σε άτομα που είχαν σοβαρή ασθένεια – για οποιονδήποτε είχε COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, εγκεφαλική ομίχλη, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες, προβλήματα ύπνου, διάθεση ταλαντεύσεων, αλλαγή στον εμμηνορροϊκό κύκλο και αλλαγή στην οσμή ή τη γεύση. Από τον Ιούλιο, οι μακροχρόνιες συνθήκες COVID μπορούν να θεωρηθούν αναπηρία σύμφωνα με τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες (ADA).

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη συνθηκών μακράς διάρκειας COVID-19 είναι η πρόληψη της ασθένειας COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη αντιμετώπιση της μακράς COVID

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο παιδικής ηπατίτιδας

"Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή", είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.