Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μακρά Covid αυτοάνοσο: Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Μακρά Covid αυτοάνοσο: Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Μακρά Covid: Μεταξύ 177 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που είχαν αναρρώσει από την COVID-19, όλοι είχαν επίμονα αυτοαντισώματα μήνες μετά τη μόλυνση.

Όσοι αναρρώνουν από ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19 έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα αυτοαντισωμάτων που μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να επιτεθεί εσφαλμένα στον εαυτό του μήνες μετά τη μόλυνση, προτείνει μια νέα μελέτη. Τα αυτοάνοσα φαινόμενα εντοπίστηκαν σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό νωρίς στην πανδημία, πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 177 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που είχαν αναρρώσει από την COVID-19, όλοι είχαν επίμονα αυτοαντισώματα μήνες μετά τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό σε όργανα και ιστούς. Η μελέτη βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα που προσδιορίζει την επίμονη αυτοάνοση μετά τη μόλυνση από την COVID-19, αποκαλύπτοντας παραλλαγές που σχετίζονται με το φύλο. Ενώ οι άνδρες διατρέχουν τον κίνδυνο αυτοάνοσης ενεργοποίησης μετά από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19, οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο αυτοάνοσης ενεργοποίησης μετά από ασυμπτωματική έκθεση στον κορονοϊό, διαπίστωσε η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα συμβάλλουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που σχετίζονται με τη μακρά COVID-19, μια σειρά από συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μετά τη μόλυνση του ιού που προκαλεί COVID-19. Η συζήτηση γύρω από τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19 έχει κερδίσει έλξη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω της παραλλαγής Όμικρον και καθώς ορισμένοι έχουν αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι η μόλυνση μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

Ωστόσο, πολύ λίγα πράγματα παραμένουν κατανοητά για την μακροχρόνια COVID, λένε οι ειδικοί. Και η νέα παραλλαγή, αν και η έρευνα δείχνει ότι φαίνεται πιο ήπια από άλλες παραλλαγές, εξακολουθεί να ενέχει κίνδυνο μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Ο κορυφαίος ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου τον Δεκέμβριο ότι, ενώ οι πληροφορίες για το όμικρον και την μακρά COVID παραμένουν περιορισμένες, “δεν θα περίμενε ότι θα είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε με το δέλτα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερη εμπειρία”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γονιδιακή μετάλλαξη πίσω από το Αλτσχάιμερ και την Covid

Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Κόντρα ασθενών μακροχρόνιας covid με γιατρούς και παραπληροφόρηση

Λιγότεροι από 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid ανάρρωσαν πλήρως 1 χρόνο μετά το εξιτήριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπάνια δερματική πάθηση στα βρέφη

Σύνδρομο Λάινερ: Η νόσος του Leiner, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Leiner ή erythroderma desquamativum, είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή βρεφικής σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Επηρεάζει κυρίως τα βρέφη

Κατανόηση μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που ονομάζεται και το σύνδρομο που το συνοδεύει

Νόσος Alpers: Η νόσος Alpers, ή σύνδρομο Alpers-Huttenlocher, είναι μια καταστροφική και σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά. Ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών γνωστών ως σύνδρομα εξάντλησης του μιτοχονδριακού DNA

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Close Icon