Επιστημονικά Νέα

Κίνδυνος υπέρτασης για «γείτονες» σε οδικά δίκτυα

Κίνδυνος υπέρτασης για «γείτονες» σε οδικά δίκτυα
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης για όσους είναι «γείτονες» με μεγάλο οδικά δίκτυα όπως οι εθνικές οδοί, σύμφωνα με νέες μελέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης,  ο κίνδυνος είναι κατά 20% μεγαλύτερος για κάποιον που κατοικεί σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, από εκείνον […]

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης για όσους είναι «γείτονες» με μεγάλο οδικά δίκτυα όπως οι εθνικές οδοί, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης,  ο κίνδυνος είναι κατά 20% μεγαλύτερος για κάποιον που κατοικεί σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, από εκείνον που μένει σε απόσταση 1000 μέτρων και άνω από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Παράλληλα ο καθηγητής αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισης της αλλά και στα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, τόνισε ότι υπάρχει μια σχετική άγνοια ή αδιαφορία στο θέμα. Ακόμα τόνισε ότι πολλές φορές στο σπίτι μετράμε λανθασμένα την πίεση.

Συγκεκριμένα περίπου 4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Επιπλέον τα πιεσόμετρα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση σε ποσοστό της τάξης του 30-40 %.

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα – πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος γιατρού τους. Ακόμα, δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο σε γιατρό βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.

Τέλος σημαντικός παράγοντας για τη ρύθμιση της πίεσης αποτελεί και η διατροφή, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιούφης, η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό. Μάλιστα η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί συνδυασμός διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.