Επιστημονικά Νέα

Κίνδυνος ουρολοίμωξης: Οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοίμωξης

Κίνδυνος ουρολοίμωξης: Οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοίμωξης
Κίνδυνος ουρολοίμωξης: Η ουρολοίμωξη (UTI) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους λοιμώξεων που έχει επηρεάσει πλέον πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, σε όλο τον κόσμο. 

Η ουρολοίμωξη (UTI) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους λοιμώξεων που έχει επηρεάσει πλέον πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, σε όλο τον κόσμο. Συνήθως προκαλείται από τα βακτήρια του εντέρου, όπως το E. coli, η ουρολοίμωξη έχει συνδεθεί με τη χορτοφαγική διατροφή σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις που έγιναν από ερευνητές από το Βουδιστικό Ιατρικό Ίδρυμα Tzu Chi στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports , μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κρέας είναι μια σημαντική δεξαμενή για τα στελέχη E. coli που είναι γνωστό ότι προκαλούν ουρολοιμώξεις, αλλά είναι άγνωστο εάν η αποφυγή του κρέατος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος ουρολοιμώξεων ήταν 16 χαμηλότερος στους χορτοφάγους από τους μη χορτοφάγους. Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους 3.040 χορτοφάγους που συμμετείχαν στη μελέτη, 217 ανέπτυξαν ουρολοίμωξη σε σύγκριση με 444 περιπτώσεις ουρολοίμωξης σε 6.684 μη χορτοφάγους που μελετήθηκαν.

Εκτός από αυτό, ο μειωμένος κίνδυνος ουρολοίμωξης που σχετίζεται με τη χορτοφαγική διατροφή ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες, αν και ο συνολικός κίνδυνος ουρολοίμωξης για τους άνδρες ήταν 79 χαμηλότερος από ό,τι για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τη διατροφή, πρόσθεσε η έρευνα. Η μελέτη προτείνει ότι με το να μην τρώνε κοινές πηγές E. coli, όπως τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας, οι χορτοφάγοι μπορεί να αποφύγουν την κατάποση του E. coli που μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες πολλών χορτοφάγων μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του E. coli στο έντερο και να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων κάνοντας το έντερο πιο όξινο.