Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πνεύμονα: Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Εκτός από την πρόληψη, πρέπει να κάνουμε έλεγχο, ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα έγκαιρα. Οι θετικοί στην οθόνη ασθενείς διαγιγνώσκονται με Βιοψία Ιστού και αρχίζει η μοριακή επεξεργασία για την προσαρμογή της θεραπείας. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την ιστολογία του όγκου, τον θετικό μοριακό βιοδείκτη σε έναν συγκεκριμένο ασθενή και το κλινικό προφίλ και το στάδιο του όγκου. Ως εκ τούτου, συνιστάται μοριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Εντός του NSCLC, τα άτομα με ιστολογικό υποτύπο πλακώδους καρκινώματος έχουν λιγότερες ενεργές μεταλλάξεις από το αδενοκαρκίνωμα (π.χ. αναδιατάξεις ALK, οι κοινές μεταλλάξεις EGFR) όταν θεωρούνται μεμονωμένες μεταλλάξεις.

Διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας. Νέα στις κατευθυντήριες γραμμές NCCN είναι η προσθήκη της νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας και της ανοσοθεραπείας ως συνιστώμενη θεραπευτική προσέγγιση σε ένα υποσύνολο ασθενών. Επιπλέον, οι νέες θεραπείες απευθύνονται σε πιο μοναδικούς μοριακούς στόχους με δεδομένα για τη χρήση τους στη δεύτερη γραμμή. 

Ως εκ τούτου, σήμερα, ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα έχει πολλαπλές εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας με βάση το κλινικό στάδιο, τον παθολογικό υπότυπο, τον βαθμό, την IHC, τους μοριακούς βιοδείκτες από την αλληλουχία επόμενης γενιάς και τα τεστ ανοσοθεραπείας όπως PD L1, MMR/MSI και TMB (Tumour Mutation Burden). Κάθε μέρα φέρνει στο φως έναν νέο στόχο θεραπείας και σώζει μια άλλη ζωή για άλλη μια μέρα και ένα χρόνο. Τα ινδικά εργαστήρια έχουν ανταποκριθεί στις παγκόσμιες εξελίξεις βήμα προς βήμα και διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη συνεργασία με τους ασθενείς και τους κλινικούς συναδέλφους τους για την ανίχνευση, τη διάγνωση και τη βοήθεια στη θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;

Παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα

FairLife: 3ο Ετήσιο Συνέδριο "Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο"

Η εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι οικονομικά αποδοτική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το σημαντικό αναδυόμενο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας και παρέχει ελπίδα για καλύτερες θεραπείες που μπορεί να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου." είπε ο Friedlander.