ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πνιγμοί ΠΟΥ: Ερευνητικό έγγραφο υποστηρίζει την επιτάχυνση της δράσης για την παγκόσμια πρόληψη

Πνιγμοί ΠΟΥ: Ερευνητικό έγγραφο υποστηρίζει την επιτάχυνση της δράσης για την παγκόσμια πρόληψη

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν τη σημασία των συντονισμένων πολυτομεακών πρωτοβουλιών και του συν-σχεδιασμού εξατομικευμένων συστημάτων πρόληψης του πνιγμού για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους, ιδίως για τις κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στα περιστατικά πνιγμού.

Πνιγμοί ΠΟΥ: Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο πνιγμός στοιχίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 236.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά μία από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας ενός έως 24 ετών. Περισσότερο από το 90% των θανάτων από πνιγμό συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τα παιδιά και τους εφήβους της υπαίθρου να πλήττονται δυσανάλογα. Σε ένα αναλυτικό και ερμηνευτικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ο Dr. Jagnoor Jagnoor, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία George (George Institute for Global Health) συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την επιτάχυνση της δράσης για την πρόληψη του πνιγμού.

Στο έγγραφο που συνέγραψε μαζί με τον Justin-Paul Scarr, διευθύνοντα σύμβουλο της αυστραλιανής μη κερδοσκοπικής Βασιλικής Εταιρείας Διάσωσης Ζωής (Royal Life Saving Society) ο Dr. Jagnoor εξετάζει το ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (WHA) με στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας πρόληψης του πνιγμού. Το ψήφισμα ζητά τη δημιουργία μιας παγκόσμιας έκθεσης για την κατάσταση της πρόληψης του πνιγμού, η οποία θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του πνιγμού και το πλαίσιο των προσπαθειών πρόληψης σε περισσότερες από 180 χώρες. Το ψήφισμα αναθέτει, επίσης, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Πρόληψη των Πνιγμών (GADP), η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την τρίτη Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών στις 25 Ιουλίου 2023. Μιλώντας για τις προκλήσεις στην εκπόνηση στρατηγικών για την πρόληψη των ατυχημάτων από πνιγμό, ο Dr. Jagnoor δήλωσε: “Τα δεδομένα σχετικά με τον πνιγμό είναι επί του παρόντος κατακερματισμένα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης καταστροφών, των ναυτιλιακών οργανισμών, της αστυνομίας και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ ένα τέλειο εθνικό μητρώο πνιγμών είναι ένας ιδανικός στόχος, τα δεδομένα εκτός του τομέα της υγείας που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με το πλαίσιο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των περιστατικών πνιγμού”. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για δεδομένα με βάση τον πληθυσμό που θα συμπληρώνουν τα δεδομένα τα οποία βασίζονται σε εγκαταστάσεις και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, όπως αποδεικνύεται από προσπάθειες, όπως η συνεργασία του Bloomberg Philanthropies για την πρόληψη των πνιγμών στο Μπαγκλαντές, τη Γκάνα, την Ουγκάντα και το Βιετνάμ.

Οι συγγραφείς συζητούν τα εμπόδια στην εφαρμογή των ψηφισμάτων και τις συστάσεις για την ανάπτυξη εθνικών πολυτομεακών προγραμμάτων και σχεδίων δράσης για την πρόληψη του πνιγμού. Σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC), η ατζέντα για την πρόληψη του πνιγμού ανταγωνίζεται άλλες προτεραιότητες υγείας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα για έρευνα, ανάπτυξη προγραμμάτων και διαμόρφωση πολιτικής για την πρόληψη του πνιγμού. Ο Dr. Jagnoor υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της εμπλοκής και της ενδυνάμωσης της κοινότητας για τη βιώσιμη πολυτομεακή δράση για την πρόληψη του πνιγμού. Το έγγραφο παρουσιάζει επιτυχημένες στρατηγικές δέσμευσης, όπως η εφαρμογή των παιδικών κοινοβουλίων στην περιοχή Sundarbans της Δυτικής Βεγγάλης, στην Ινδία, όπου παιδιά ηλικίας 8-16 ετών ηγούνται πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη του πνιγμού μέσω δημοτικών τραγουδιών και κοινωνικών συζητήσεων. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί υπερεκπροσωπούνται στις στατιστικές για τους πνιγμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμοσμένες πρωτοβουλίες προσέγγισης που απευθύνονται σε αυτές τις κοινότητες. Καθώς ο κόσμος πλησιάζει προς την Τρίτη Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Πνιγμού στις 25 Ιουλίου, η συζήτηση που παρουσιάζεται στην εργασία του Lancet χρησιμεύει ως ένα επιτακτικό κάλεσμα για δράση. Απαιτούνται αυξημένες επενδύσεις, πρωτοβουλίες και έρευνα για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες πρόληψης των πνιγμών και να μετατραπούν τα λόγια σε απτά αποτελέσματα. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν τη σημασία των συντονισμένων πολυτομεακών πρωτοβουλιών και του συν-σχεδιασμού εξατομικευμένων συστημάτων πρόληψης του πνιγμού για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους, ιδίως για τις κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στα περιστατικά πνιγμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Συμβουλές για την προστασία των πολιτών

Η εκμάθηση κολύμβησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνιγμού κατά 88% για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών

Η νομοθεσία εμποδίζει να σωθούν από τους πνιγμούς οι Έλληνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.