Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research, της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο. Συγγραφέας της μελέτης είναι ο Guangfu Jin, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Nanjing.

Καθώς η γενετική έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τόπους ή περιοχές στο DNA, με συγκεκριμένες αλλαγές που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, οι ερευνητές μπορούν να ορίσουν βαθμολογίες πολυγενετικού κινδύνου (PRS) – εξατομικευμένες δηλαδή εκτιμήσεις για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου – με βάση τον μοναδικό συνδυασμό αυτών των αλλαγών. Ωστόσο, τα περισσότερα PRS δημιουργούνται για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

“Ένα PRS που υποδεικνύει τον κίνδυνο ενός συγκεκριμένου καρκίνου είναι σημαντικό αλλά όχι αρκετό”, λέει ο Jin και προσθέτει: “Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν δείκτη – τον καρκίνο πολυγονιδιακού κινδύνου (CPRS) – για να μετρήσουμε τον γενετικό κίνδυνο καρκίνου στο σύνολό του.”

Ο Jin και οι συνεργάτες του υπολόγισαν το ατομικό PRS για 16 τύπους καρκίνου στους άνδρες και 18 καρκίνους στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες συσχετίσεων σε γενετικό επίπεδο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να συνδυάσουν αυτές τις βαθμολογίες σε ένα μόνο μέτρο του κινδύνου καρκίνου, με βάση τη σχετική αναλογία κάθε τύπου καρκίνου στο γενικό πληθυσμό. Δημιουργήθηκαν ξεχωριστοί CPRS για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Για να επικυρώσουν το CPRS, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες γονότυπου από 202.842 άνδρες και 239.659 γυναίκες από τη Βρετανική Biobank, μια ομάδα συμμετεχόντων από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μεταξύ 2006 και 2009 και υπολόγισαν ένα CPRS για κάθε άτομο. Οι ερευνητές έκαναν follow-up τα έτη 2015/2016.

Οι συμμετέχοντες στο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου ερωτήθηκαν κατά την εγγραφή τους για διάφορες συνήθειες και τρόπους ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, του δείκτη μάζας σώματος, των συνηθειών άσκησης και της τυπικής διατροφής. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, ο Jin και οι συνεργάτες του ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες βάσει των συνηθειών και προτύπων ζωής τους.

Το 97 τοις εκατό των ασθενών στη μελέτη είχε υψηλό γενετικό κίνδυνο τουλάχιστον ενός τύπου καρκίνου. “Αυτό υποδηλώνει ότι σχεδόν όλοι είναι επιρρεπείς σε τουλάχιστον έναν τύπο καρκίνου”, δήλωσε ο Jin και προσέθεσε πως το γεγονός αυτό “Υποδεικνύει περαιτέρω τη σημασία της τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής για όλους”.

Ειδικότερα, μεταξύ των ασθενών με υψηλό γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στην περίπτωση εκείνων που δεν ακολουθούσαν έναν υγιή τρόπο ζωής, για τους μεν άνδρες η συχνότητα καρκίνου εντός της 5ετίας ήταν 7,23 % και για τις γυναίκες 5,77 %. Από την άλλη, όσοι είχαν μεν υψηλό γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αλλά ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής η συχνότητα για τους μέν άνδρες μειώθηκε στο 5,51 % και στο 3,69 % για τις γυναίκες. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες γενετικού κινδύνου, υποδηλώνοντας ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν υγιεινό τρόπο ζωής ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Νέα μη επεμβατική μέθοδος νανοσωματιδίων ανιχνεύει καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".