Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος εγκεφάλου: Ένα βήμα πιο κοντά στην διάγνωση με απλές εξετάσεις αίματος

Καρκίνος εγκεφάλου: Ένα βήμα πιο κοντά στην διάγνωση με απλές εξετάσεις αίματος

Καρκίνος εγκεφάλου: Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ανίχνευση του πιο συνηθισμένου τύπου κακοήθους καρκίνου του εγκεφάλου. 

Η ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος για γλοιοβλαστώματα (GBMs) θα μπορούσε να σημαίνει πρώιμη διάγνωση και πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές. Η έρευνα του Μπρίστολ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society Interface, περιελάμβανε την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την αξιολόγηση της τρέχουσας χρήσης βιοδεικτών στην ανίχνευση GBM και πώς μπορούν να βελτιωθούν στρατηγικές που βασίζονται σε βιοδείκτες.

Η έρευνα είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου CRUK υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ για την ανάπτυξη μιας οικονομικά προσιτής εξέτασης αίματος για τη διάγνωση όγκων εγκεφάλου. Αυτό το διεπιστημονικό έργο συνδυάζει την ανακάλυψη βιοδεικτών, την ανάπτυξη νανοσωματιδίων φθορισμού και νέες τεχνικές δοκιμών με υπολογιστική μοντελοποίηση. Ειδικότερα, στην πρόσφατη μελέτη, αναπτύχθηκαν μαθηματικά μοντέλα και συνδυάστηκαν με πειραματικά δεδομένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τον μελλοντικό βιοδείκτη GBM ινώδη όξινη πρωτεΐνη γλοίας (GFAP) η μείωση του τρέχοντος ορίου βιοδείκτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση GBM. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης υπολογιστική μοντελοποίηση για να διερευνήσει τον αντίκτυπο των χαρακτηριστικών του όγκου και τις διαφορές των ασθενών στην ανίχνευση και τις στρατηγικές για βελτιώσεις.

Η Δρ Johanna Blee, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητική συνεργάτιδα στο Τμήμα Μηχανικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σημείωσε: “Τα ευρήματά μας παρέχουν τη βάση για περαιτέρω κλινικά δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της μείωσης του τρέχοντος ορίου ανίχνευσης για τον γνωστό βιοδείκτη, GFAP, ώστε να επιτραπεί προγενέστερη ανίχνευση GBM με χρήση αιματολογικών εξετάσεων.” “Αυτά τα μαθηματικά μοντέλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση και σύγκριση νέων βιοδεικτών και δοκιμών για όγκους εγκεφάλου καθώς εμφανίζονται. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει τελικά την ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος για όγκους εγκεφάλου, επιτρέποντας πρώιμες και πιο λεπτομερείς διαγνώσεις.”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα τεχνολογία εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενεργοποιείται στους περισσότερους καρκίνους

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα δεδομένα για τους παράγοντες που διαμορφώνουν την υποτροπή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.