Επιστημονικά Νέα

Καρδιακός ρυθμός: Πόσοι πρέπει να είναι οι καρδιακοί παλμοί σας ιδανικά;

Καρδιακός ρυθμός: Πόσοι πρέπει να είναι οι καρδιακοί παλμοί σας ιδανικά;

Καρδιακός ρυθμός: Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένα από τα «ζωτικά σημάδια» ή ο σημαντικότερος δείκτης υγείας στο ανθρώπινο σώμα, αφού μετρά τον αριθμό των φορών ανά λεπτό που η καρδιά συσπάται ή χτυπάει.

Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένα από τα «ζωτικά σημάδια» ή ο σημαντικότερος δείκτης υγείας στο ανθρώπινο σώμα. Μετρά τον αριθμό των φορών ανά λεπτό που η καρδιά συσπάται ή χτυπάει. Η ταχύτητα του καρδιακού παλμού ποικίλλει ως αποτέλεσμα της σωματικής δραστηριότητας, των απειλών για την ασφάλεια και των συναισθηματικών αντιδράσεων. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας αναφέρεται στον καρδιακό ρυθμό όταν ένα άτομο είναι χαλαρό. Ενώ ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν εγγυάται ότι ένα άτομο δεν έχει προβλήματα υγείας, είναι ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό

 • Ο καρδιακός ρυθμός μετρά τον αριθμό των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό.
 • Μετά την ηλικία των 10 ετών, ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό ενώ ξεκουράζεται.
 • Η καρδιά επιταχύνει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Υπάρχει ένας συνιστώμενος μέγιστος καρδιακός ρυθμός που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.
 • Δεν είναι μόνο η ταχύτητα του καρδιακού ρυθμού που είναι σημαντική. Ο ρυθμός του καρδιακού παλμού είναι επίσης καθοριστικός και ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής κατάστασης υγείας.
  Ένας στους τέσσερις θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει ως αποτέλεσμα καρδιακών παθήσεων. Η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών επιπλοκών.

Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν ο καρδιακός σας ρυθμός βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους. Εάν ασθένεια ή τραυματισμός εξασθενίσει την καρδιά, τα όργανα δεν θα λάβουν αρκετό αίμα για να λειτουργήσουν κανονικά. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) δημοσίευσαν μια λίστα με τους φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς ηρεμίας. Ο καρδιακός ρυθμός γίνεται σταδιακά πιο αργός καθώς ένα άτομο προχωρά στην παιδική ηλικία προς την εφηβεία. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ενήλικες ηλικίας άνω των 10 ετών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων, είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό (bpm). Οι υψηλά προπονημένοι αθλητές μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία κάτω από 60 bpm, μερικές φορές φτάνοντας τους 40 bpm.

Ακολουθεί ένας πίνακας φυσιολογικών καρδιακών παλμών ηρεμίας σε διαφορετικές ηλικίες σύμφωνα με το NIH:

Ηλικία / Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (bpm)

 • Έως 1 μήνας / 70 έως 190
 • Από 1 έως 11 μήνες / 80 έως 160
 • Από 1 έως 2 ετών / 80 έως 130
 • Από 3 έως 4 ετών / 80 έως 120
 • Από 5 έως 6 ετών / 75 έως 115
 • Από 7 έως 9 ετών / 70 έως 110
 • Πάνω από 10 χρόνια / 60 έως 100

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να ποικίλλει εντός αυτού του φυσιολογικού εύρους. Θα αυξηθεί ως απόκριση σε μια ποικιλία αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της θερμοκρασίας του σώματος, των συναισθηματικών ερεθισμάτων και της θέσης του σώματος, όπως για λίγο μετά από γρήγορη όρθια στάση.

Δώστε προσοχή στους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν προπονείστε για φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στην καρδιά. Ωστόσο, ένα άτομο χρειάζεται να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός ενώ ασκείται για να παρέχει περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια για το υπόλοιπο σώμα. Ενώ ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται ως αποτέλεσμα της φυσικής δραστηριότητας, μια συνολική μείωση του καρδιακού ρυθμού στόχου είναι δυνατή με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά εργάζεται λιγότερο για να μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική. Η καρδιαγγειακή προπόνηση στοχεύει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού στόχου. Ο ιδανικός στόχος καρδιακών παλμών μειώνεται με την ηλικία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός. Αυτό δείχνει την πλήρη ικανότητα της καρδιάς, και συνήθως επιτυγχάνεται μέσω άσκησης υψηλής έντασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Μελέτη για τη σχέση καρδιακών παλμών και πρόωρου θανάτου

Καρδιακός Ρυθμός: Οι ”μαγικοί” αριθμοί της υγείας

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί υποδεικνύουν διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.