Επιστημονικά Νέα

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόβλεψης

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόβλεψης

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Ο τύπος χοληστερόλης που παράγεται καθώς καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία από την πιο συχνά δοκιμασμένη "κακή" χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έχουν βρει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο μέτρησης του μελλοντικού κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στη νεολαία.

Με τη δοκιμή του αίματος για την υπόλοιπη χοληστερόλη (RC), που γίνεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς καταναλώνεται φαγητό, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν ότι αυτός ο τύπος χοληστερόλης που δε νηστεύει είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία σε νέους με παχυσαρκία.

Ο παράγοντας των λιπιδίων είναι μια βελτιωμένη προσέγγιση σε σχέση με την πιο κοινή μέθοδο ελέγχου του αίματος για επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή “κακής” χοληστερόλης, συνήθως πριν από το πρωινό γεύμα το πρωί. Τα επίπεδα LDL συνήθως δεν αλλάζουν καθώς τα γεύματα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ανίχνευση του κινδύνου μεταβολισμού στους νέους, δήλωσε ο Spencer Proctor, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Γεωργικών, Ζωικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών (ALES) και μέλος του Ινστιτούτου Διαβήτη Alberta.

Το RC, το οποίο αποδείχθηκε υψηλότερο στους παχύσαρκους νέους από ό, τι στους συνομηλίκους τους, δείχνει πρώιμο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενεργώντας ως δείκτης για δυσανεξία στο λίπος – μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσει τα διαιτητικά λίπη από το αίμα.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δείξει ότι οι νέοι με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα μέτρα αυτού του συγκεκριμένου δείκτη χοληστερόλης, ενώ όλα τα άλλα κλασικά μέτρα λιπιδίων νηστείας δείχνουν κανονικά”, δήλωσε ο Πρόκτορ.

“Εάν δεν παίρνετε δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάνετε αυτές τις πληροφορίες. Το μέτρο RC λιπιδίων βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι νέοι σε κίνδυνο δεν παραβλέπονται από μεταβολική άποψη.”

Το εύρημα τονίζει τη σημασία του εντοπισμού του κινδύνου για την υγεία στη νεολαία με παχυσαρκία πολύ νωρίτερα στην ιατρική πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Πρόκτορ.

Ένα στα επτά παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες ζει με παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επιμείνει στην ενηλικίωση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

“Αυτή η έρευνα μπορεί να αλλάξει την κατανόηση όχι μόνο του ειδικού λιπιδίων, αλλά και του γενικού ιατρού που βλέπει πολλά ιατρικά προβλήματα που βασίζονται στην κοινότητα”, σημείωσε ο Πρόκτορ. “Εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους για να εντοπίσουμε και να εφαρμόσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, για παράδειγμα, 10 χρόνια νωρίτερα από ό, τι κάνουμε σήμερα, μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες κλινικές συστάσεις και να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ή των καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

Πώς να επιτύχουμε απώλεια βάρους με ένα απλό πείραμα

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.