Επιστημονικά Νέα

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόβλεψης

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόβλεψης

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Ο τύπος χοληστερόλης που παράγεται καθώς καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία από την πιο συχνά δοκιμασμένη "κακή" χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έχουν βρει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο μέτρησης του μελλοντικού κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στη νεολαία.

Με τη δοκιμή του αίματος για την υπόλοιπη χοληστερόλη (RC), που γίνεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς καταναλώνεται φαγητό, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν ότι αυτός ο τύπος χοληστερόλης που δε νηστεύει είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία σε νέους με παχυσαρκία.

Ο παράγοντας των λιπιδίων είναι μια βελτιωμένη προσέγγιση σε σχέση με την πιο κοινή μέθοδο ελέγχου του αίματος για επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή “κακής” χοληστερόλης, συνήθως πριν από το πρωινό γεύμα το πρωί. Τα επίπεδα LDL συνήθως δεν αλλάζουν καθώς τα γεύματα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ανίχνευση του κινδύνου μεταβολισμού στους νέους, δήλωσε ο Spencer Proctor, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Γεωργικών, Ζωικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών (ALES) και μέλος του Ινστιτούτου Διαβήτη Alberta.

Το RC, το οποίο αποδείχθηκε υψηλότερο στους παχύσαρκους νέους από ό, τι στους συνομηλίκους τους, δείχνει πρώιμο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενεργώντας ως δείκτης για δυσανεξία στο λίπος – μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσει τα διαιτητικά λίπη από το αίμα.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δείξει ότι οι νέοι με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα μέτρα αυτού του συγκεκριμένου δείκτη χοληστερόλης, ενώ όλα τα άλλα κλασικά μέτρα λιπιδίων νηστείας δείχνουν κανονικά”, δήλωσε ο Πρόκτορ.

“Εάν δεν παίρνετε δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάνετε αυτές τις πληροφορίες. Το μέτρο RC λιπιδίων βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι νέοι σε κίνδυνο δεν παραβλέπονται από μεταβολική άποψη.”

Το εύρημα τονίζει τη σημασία του εντοπισμού του κινδύνου για την υγεία στη νεολαία με παχυσαρκία πολύ νωρίτερα στην ιατρική πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Πρόκτορ.

Ένα στα επτά παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες ζει με παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επιμείνει στην ενηλικίωση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

“Αυτή η έρευνα μπορεί να αλλάξει την κατανόηση όχι μόνο του ειδικού λιπιδίων, αλλά και του γενικού ιατρού που βλέπει πολλά ιατρικά προβλήματα που βασίζονται στην κοινότητα”, σημείωσε ο Πρόκτορ. “Εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους για να εντοπίσουμε και να εφαρμόσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, για παράδειγμα, 10 χρόνια νωρίτερα από ό, τι κάνουμε σήμερα, μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες κλινικές συστάσεις και να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ή των καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

Πώς να επιτύχουμε απώλεια βάρους με ένα απλό πείραμα

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."