Επιστημονικά Νέα

Καρδιά Κατάθλιψη: Οι δεσμοί μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και των ψυχικών παθήσεων

Καρδιά Κατάθλιψη: Οι δεσμοί μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και των ψυχικών παθήσεων

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν βρει ολοένα και περισσότερους δεσμούς μεταξύ των προκλήσεων ψυχικής υγείας και του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, καθώς οι διαταραχές της ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λιγότερη πιθανότητα να ασκείστε τακτικά ή είναι πιθανό να πίνετε περισσότερο αλκοόλ, εάν έχετε κατάθλιψη. Επιπλέον, ορισμένα ζητήματα που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και ορισμένες διαταραχές της ψυχικής υγείας, μπορεί επίσης να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές στο σώμα που μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό κίνδυνο με διάφορους τρόπους.

  • Στρες

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, να μειώσει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς, να προκαλέσει μη φυσιολογικούς ρυθμούς άντλησης και να ενεργοποιήσει το σύστημα πήξης του αίματος και τη φλεγμονώδη απόκρισή του. Παραδόξως, η έρευνα δείχνει ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για την καρδιά σας από τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φρόντιζαν έναν ανάπηρο σύζυγο για τουλάχιστον εννέα ώρες την εβδομάδα αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν αυτό το ρόλο.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες.

  • Τραυματικές παιδικές εμπειρίες

Τραυματική παιδική εμπειρία, όπως παραμέληση, σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση, ή μάρτυρες βίας στο σπίτι ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης βλαβερών για την υγεία συμπεριφορών, όπως διαταραχές χρήσης ουσιών. Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την JAMA Cardiology διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που παρουσίασαν τέσσερα ή περισσότερα τραυματικά παιδικά συμβάντα είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

  • Κατάθλιψη

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακών παθήσεων είναι αμφίδρομη. Η κατάθλιψη διπλασιάζει περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη από άλλα άτομα. Ένας στους πέντε επιζώντες από καρδιακή προσβολή αναπτύσσει κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μεταγενέστερη καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα, να πάρουν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να ασκηθούν – ακόμη και μετά από καρδιακή προσβολή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρτηριακή πίεση : Τρόφιμα κατάλληλα για να την εξουδετερώσουν

Σεξ & καρδιακές παθήσεις: Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.