Επιστημονικά Νέα

Καναδάς μελέτη: Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο επιπολασμό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και δυσκολεύει την αναπνοή για πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στον Καναδά και εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως. Ενώ οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένα συνεργατικό καναδικό ερευνητικό δίκτυο με επικεφαλής επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (RI-MUHC) αποφάσισε να εξετάσει την κατάσταση στον Καναδά.

Σύμφωνα με την ερευνητική τους εργασία, ακόμη και η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία στους ενήλικες, δηλαδή την ικανότητα των πνευμόνων να ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της αναπνοής. Τα ευρήματά τους δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με δυσαναπτικούς πνεύμονες -μια αναπτυξιακή αναντιστοιχία μεταξύ αεραγωγού και μεγέθους πνεύμονα- θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία και τη ΧΑΠ. Δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει εξονυχιστικά αυτές τις συσχετίσεις στον καναδικό πληθυσμό.

«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υγείας των πνευμόνων των ενηλίκων σε περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι χαμηλές, όπως στον Καναδά», λέει ο Δρ. Jean Bourbeau, ανώτερος επιστήμονας στο Translational Research in Respiratory Diseases Program (RESP) στο ο RI-MUHC, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill και ανώτερος συγγραφέας αυτής της δημοσίευσης. “Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον, η μακροχρόνια έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων. Είδαμε ότι μικρές αυξήσεις στα λεπτά σωματίδια και η ατμοσφαιρική ρύπανση διοξειδίου του αζώτου οδήγησαν σε κλινικά σημαντικές μειώσεις στην πνευμονική λειτουργία.”

Δομή των πνευμόνων, ατμοσφαιρική ρύπανση και ΧΑΠ

Η ομάδα των ερευνητών δεν σταμάτησε να εξετάζει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων στον καναδικό πληθυσμό. Αξιολόγησαν επίσης πώς η ευαισθησία ενός ατόμου σε πνευμονικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστεί από τη δομή των πνευμόνων του. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μικρότερους αεραγωγούς είχαν χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία και είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ σε σύγκριση με άτομα με μεγαλύτερους αεραγωγούς με παρόμοια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. “Για πρώτη φορά, κοινές διαφορές στη δομή των πνευμόνων που εμφανίζονται νωρίς στη ζωή αποδείχθηκε ότι αυξάνουν την ευαισθησία στις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αργότερα στη ζωή”, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Dany Doiron, Ph.D., Ερευνητικός Συνεργάτης στο RI. -MUHC.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα σχετικά σημαντικό ποσοστό του καναδικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους εισπνεόμενους ατμοσφαιρικούς ρύπους”, προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Benjamin Smith, επιστήμονας στο Translational Research in Respiratory Diseases Program (RESP) στο RI. -MUHC και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill. “Ενώ η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την παιδική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία των πνευμόνων και την ανάπτυξη των πνευμόνων, η μελέτη μας δείχνει ότι η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή θα μπορούσε με τη σειρά της να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε μειώσεις που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή”.

Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για ΧΑΠ

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η κύρια αιτία νοσηλειών στον Καναδά και η κύρια αιτία θανάτου. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μερική απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Ενώ ο καπνός του τσιγάρου είναι ο πιο γνωστός παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ, έως και τα μισά περιστατικά ΧΑΠ παγκοσμίως οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η επαγγελματική έκθεση, οι μολυσματικές ασθένειες, τα πρώιμα συμβάντα της ζωής και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τα λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου. Τα λεπτά σωματίδια αποτελούνται από μικρά εισπνεύσιμα σωματίδια τριάντα φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας και μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στην αναπνευστική οδό.

Βασικές πηγές για τα λεπτά σωματίδια είναι οι βιομηχανικές εκπομπές, ο καπνός από τις πυρκαγιές, η θέρμανση με ξύλα κατοικιών, το μαγείρεμα, η γεωργία και η κυκλοφορία οχημάτων. Το διοξείδιο του αζώτου είναι αποτέλεσμα της καύσης ορυκτών καυσίμων και δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με την κυκλοφορία. Τον Σεπτέμβριο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανθρώπινη υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα, προτείνοντας σημαντικές μειώσεις σε αυτά τα δύο είδη ρύπων. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι μικρότεροι αεραγωγοί σε σχέση με το μέγεθος των πνευμόνων είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ, ακόμη και μεταξύ ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χώρες της Ευρώπης επιδιώκουν να αποκτήσουν πολιτικές δημόσιας υγείας που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις μεγάλες υγειονομικές προκλήσεις.

Περιβαλλοντική δικαιοσύνη: Ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας

Οι επιζώντες πυρκαγιάς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Το 60% των ασθενών διαγιγνώσκεται με μη ελεγχόμενο άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.