Τεχνολογία

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Νέα ψηφιακή λύση για ασθενείς με ΧΑΠ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Νέα ψηφιακή λύση για ασθενείς με ΧΑΠ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Με αφορμή τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, μια νέα ψηφιακή λύση υποστήριξης σχεδιάστηκε για ασθενείς με ΧΑΠ.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Όμως έχει οδηγήσει επίσης την καινοτομία, καθώς οι κλινικοί επιστήμονες βρίσκουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Γιατροί και φυσιοθεραπευτές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tallaght (TUH) στο Δουβλίνο ήθελαν να αναπτύξουν μια απλή εφαρμογή για να επιτρέψουν στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ασκούνται στο σπίτι. Μία από τις στρατηγικές θεραπείας που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση των παροξύνσεων και συνεπώς νοσηλείες, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και καθιστώντας δυνατή την αυτοδιαχείριση είναι η Πνευμονική Αποκατάσταση (PR). Αυτά τα μαθήματα που περιλαμβάνουν άσκηση και εκπαίδευση διαρκούν οκτώ εβδομάδες και δίνονται σε μικρές ομάδες ασθενών από φυσιοθεραπευτή στο Νοσοκομείο.

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Με την έναρξη της πανδημίας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τα μαθήματα δημόσιων δημοσίων σχέσεων και οι φυσιοθεραπευτές της TUH έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εγγραφής ασθενών στην Πνευμονική Αποκατάσταση στο σπίτι. Η κλινική ομάδα του TUH πρότεινε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής/τεχνολογίας για την παράδοση σύντομων βίντεο κλιπ αυτών των μαθημάτων άσκησης στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι ασθενείς στο σπίτι και για να παρακινηθούν οι ασθενείς να κάνουν έναν γρήγορο καθημερινό περίπατο. Η πρόκληση ήταν πώς να γίνουν αυτά κατάλληλα για ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης και πώς να αυξηθούν οι στόχοι άσκησης αυτόματα για ασθενείς αλλά προσαρμοσμένοι στις ατομικές ικανότητες του κάθε ασθενούς.

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο επίπεδο αυτοματοποίησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό το νέο προϊόν δημιουργήθηκε με ταχύτητα ρεκόρ σε μόλις τέσσερις μήνες. Λειτουργεί ρωτώντας κάθε ασθενή πόσο τους κόβει την ανάσα η καθορισμένη τάξη άσκησης ή το περπάτημα. Καθώς οι ασθενείς γίνονται καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου, γνωρίζοντας πόση άσκηση κάνουν και πώς αντιμετωπίζουν τους στόχους δραστηριότητάς τους, προσαρμόζει αυτόματα το πρόγραμμα άσκησης πάνω ή κάτω για κάθε ασθενή. Το πώς κάνουν είναι η ανατροφοδότηση στην κλινική ομάδα, μαζί με πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά αισθάνονται, εάν είχαν μια άλλη έξαρση της κατάστασης των πνευμόνων τους, τι φάρμακα παίρνουν και αν αισθάνονται αρκετά καλά για να συνεχίσουν να ασκούνται.

Στο επόμενο στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης, η νέα εφαρμογή που ονομάζεται Active+me REMOTE Recovery, θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα δοκιμαστεί από ασθενείς στο TUH καθ ‘οδόν για να διασφαλιστεί ότι εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό του προτού δοκιμαστεί επίσημα στο Νοσοκομείο. Η ομάδα του Νοσοκομείου στοχεύει να είναι σε θέση να παρουσιάσει αυτό το νέο προϊόν ως ιατρικά εγκεκριμένη εφαρμογή στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2022. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, η κλινική ομάδα ελπίζει να δει την εφαρμογή να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς στην Ιρλανδία που έχουν ΧΑΠ για να τους βοηθήσει να αυτοδιαχειριστούν στο σπίτι. Θα βοηθήσει επίσης τα νοσοκομεία να ανακάμψουν από τις υψηλές απαιτήσεις που τους τίθενται από την πανδημία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλοί ασθενείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως κατά της COVID-19 προκειμένου να τύχουν μεταμόσχευσης οργάνου

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για πνευμονία COVID-19.Ελληνική πρόταση

Βρογχοσκόπηση: Κλασική, απλή και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος

Εμβολιασμός και λοιμώξεις της εποχής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης στον αγώνα κατά του καρκίνου μαστού

Μηχανική μάθηση υγεία: Σε ένα ιατρικό εργαστήριο, ένα τέτοιο μοντέλο υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου ταξινομώντας τις εικόνες γρηγορότερα από άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο.

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας.

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Τηλεϊατρική 2021: Φέτος, το 26% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο ή περισσότεροι από τους ασθενείς τους είχαν χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική. Το 2020 το 32% είχε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, σημαντικά υψηλότερο από το 7% που καταγράφηκε το 2019.

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.