Επιστημονικά Νέα

Καλό και για την καρδιά μας το σκόρδο

Καλό και για την καρδιά μας το σκόρδο
  Ασπίδα προστασίας και για την καρδιά μας αποτελεί το σκόρδο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Έως τώρα γνωρίζαμε την ευεργετική δράση του σκόρδου στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, η νέα λοιπόν μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι ένα θειούχο συστατικό που περιέχεται στο σκόρδο μείωσε θεαματικά τη […]

 

Ασπίδα προστασίας και για την καρδιά μας αποτελεί το σκόρδο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Έως τώρα γνωρίζαμε την ευεργετική δράση του σκόρδου στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, η νέα λοιπόν μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι ένα θειούχο συστατικό που περιέχεται στο σκόρδο μείωσε θεαματικά τη βλάβη των καρδιακών ιστών σε ποντίκια που είχαν υποστεί «τεχνητή» καρδιακή προσβολή.

Σημειώνεται ότι προγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι όταν η ροή του αίματος στους καρδιακούς ιστούς διακόπτεται για ένα διάστημα εξαιτίας μιας καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης, η χορήγηση θειούχου υδρογόνου τροφοδοτεί την καρδιά με πολύτιμο οξυγόνο, περιορίζοντας τις ενδεχόμενες βλάβες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αέριο είναι ασταθές και πτητικό και η χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύσκολη. Συνήθως χορηγείται ενέσιμα, τώρα όμως, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, ίσως να καταστεί δυνατή και η χορήγησή του από το στόμα.