Επιστημονικά Νέα

Ηπατική νόσος: Αύξηση λόγω Covid που οδήγησε σε αρνητικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ηπατική νόσος: Αύξηση λόγω Covid που οδήγησε σε αρνητικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ηπατική νόσος: Καθώς η πανδημία συνεχίζεται είναι σημαντική η παροχή συμβουλών στον τρόπο ζωής των ασθενών για την πρόληψη του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με λιπώδη νόσο του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία.

Η ηπατική νόσος επηρεάστηκε αρνητικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Liver International. Η αναδρομική μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα ελέγχου υγείας 973 συμμετεχόντων μεταξύ 2018 και 2020 από το MedCity21, ένα προηγμένο ιατρικό κέντρο για την προληπτική ιατρική που ιδρύθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πόλης της Οσάκα το 2014, και διαπίστωσε ότι αυξήθηκαν οι νέες διαγνώσεις λιπώδους νόσου του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MAFLD) από 22 πριν από την πανδημία σε 44 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Πριν από την πανδημία, βρήκαμε τα συνηθισμένα γεύματα αργά το βράδυ ή το δείπνο δύο ώρες πριν τον ύπνο, ως ανεξάρτητο προγνωστικό τρόπο ζωής για την ανάπτυξη MAFLD”, δηλώνει ο Hideki Fujii, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ ως ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Προ πανδημίας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής των 22 ασθενών που ανέπτυξαν MAFLD μεταξύ Ιουλίου 2018 και Δεκεμβρίου 2019, οι οποίες περιελάμβαναν κατανάλωση αλκοόλ, άσκηση, διάρκεια ύπνου, γεύματα την ημέρα και γεύματα αργά το βράδυ. Μέσω μιας μονομεταβλητής και πολυπαραγοντικής ανάλυσης των δεδομένων για τον έλεγχο πιθανών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο κ.λπ., βρήκαν μόνο το ποσοστό των γευμάτων αργά το βράδυ ως σημαντικά υψηλότερο, σημειώνοντας αυτό ως ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα ανάπτυξης MAFLD.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020, στους επιπλέον 44 ασθενείς που ανέπτυξαν MAFLD, οι ερευνητές διαπίστωσαν άλμα στην πρόσληψη αλκοόλ κυρίως μεταξύ ασθενών ηλικίας κάτω των 60 ετών. “Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας”, λέει ο Δρ. Φούτζι, “υποδηλώνοντας την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής του τρόπου ζωής καθώς η πανδημία συνεχίζεται”. Επίσης, το ποσοστό των καπνιστών και εκείνων που έτρωγαν 2 γεύματα την ημέρα αντί για 3 ήταν υψηλότερο σε αυτούς που ανέπτυξαν MAFLD κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Τα δεδομένα μας προέρχονται από άτομα που, αφού υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα κοιλίας το 2018, επέστρεψαν για παρακολούθηση ρουτίνας μέχρι το 2020”, εξηγεί ο Δρ Fujii. Ενώ η ερευνητική ομάδα γνωρίζει ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν αρκετά υγιείς για να ασχοληθούν με την εργασία και είχαν επαρκείς γνώσεις υγείας ώστε να υποβληθούν εθελοντικά σε εξετάσεις υγείας, “ήμασταν περίεργοι για τον αντίκτυπο που είχε η COVID-19 και οι σχετικοί “νέοι φυσιολογικοί” τρόποι ζωής του σχετικά με τα κρούσματα MAFLD”, συνεχίζει ο Δρ. Fujii—κάτι που έχει παραμείνει μέχρι τώρα, άγνωστο. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται μέχρι το 2022, αυτά τα αποτελέσματα είναι ολοένα και πιο σημαντικά για την παροχή συμβουλών στον τρόπο ζωής των ασθενών για την πρόληψη του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με MAFLD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

Ακανόνιστες περίοδοι οδηγούν σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

Οι συνέπειες της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.