Επιστημονικά Νέα

Ηπατική νόσος: Αύξηση λόγω Covid που οδήγησε σε αρνητικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ηπατική νόσος: Αύξηση λόγω Covid που οδήγησε σε αρνητικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ηπατική νόσος: Καθώς η πανδημία συνεχίζεται είναι σημαντική η παροχή συμβουλών στον τρόπο ζωής των ασθενών για την πρόληψη του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με λιπώδη νόσο του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία.

Η ηπατική νόσος επηρεάστηκε αρνητικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Liver International. Η αναδρομική μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα ελέγχου υγείας 973 συμμετεχόντων μεταξύ 2018 και 2020 από το MedCity21, ένα προηγμένο ιατρικό κέντρο για την προληπτική ιατρική που ιδρύθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πόλης της Οσάκα το 2014, και διαπίστωσε ότι αυξήθηκαν οι νέες διαγνώσεις λιπώδους νόσου του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MAFLD) από 22 πριν από την πανδημία σε 44 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Πριν από την πανδημία, βρήκαμε τα συνηθισμένα γεύματα αργά το βράδυ ή το δείπνο δύο ώρες πριν τον ύπνο, ως ανεξάρτητο προγνωστικό τρόπο ζωής για την ανάπτυξη MAFLD”, δηλώνει ο Hideki Fujii, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ ως ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Προ πανδημίας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής των 22 ασθενών που ανέπτυξαν MAFLD μεταξύ Ιουλίου 2018 και Δεκεμβρίου 2019, οι οποίες περιελάμβαναν κατανάλωση αλκοόλ, άσκηση, διάρκεια ύπνου, γεύματα την ημέρα και γεύματα αργά το βράδυ. Μέσω μιας μονομεταβλητής και πολυπαραγοντικής ανάλυσης των δεδομένων για τον έλεγχο πιθανών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο κ.λπ., βρήκαν μόνο το ποσοστό των γευμάτων αργά το βράδυ ως σημαντικά υψηλότερο, σημειώνοντας αυτό ως ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα ανάπτυξης MAFLD.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020, στους επιπλέον 44 ασθενείς που ανέπτυξαν MAFLD, οι ερευνητές διαπίστωσαν άλμα στην πρόσληψη αλκοόλ κυρίως μεταξύ ασθενών ηλικίας κάτω των 60 ετών. “Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας”, λέει ο Δρ. Φούτζι, “υποδηλώνοντας την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής του τρόπου ζωής καθώς η πανδημία συνεχίζεται”. Επίσης, το ποσοστό των καπνιστών και εκείνων που έτρωγαν 2 γεύματα την ημέρα αντί για 3 ήταν υψηλότερο σε αυτούς που ανέπτυξαν MAFLD κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Τα δεδομένα μας προέρχονται από άτομα που, αφού υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα κοιλίας το 2018, επέστρεψαν για παρακολούθηση ρουτίνας μέχρι το 2020”, εξηγεί ο Δρ Fujii. Ενώ η ερευνητική ομάδα γνωρίζει ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν αρκετά υγιείς για να ασχοληθούν με την εργασία και είχαν επαρκείς γνώσεις υγείας ώστε να υποβληθούν εθελοντικά σε εξετάσεις υγείας, “ήμασταν περίεργοι για τον αντίκτυπο που είχε η COVID-19 και οι σχετικοί “νέοι φυσιολογικοί” τρόποι ζωής του σχετικά με τα κρούσματα MAFLD”, συνεχίζει ο Δρ. Fujii—κάτι που έχει παραμείνει μέχρι τώρα, άγνωστο. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται μέχρι το 2022, αυτά τα αποτελέσματα είναι ολοένα και πιο σημαντικά για την παροχή συμβουλών στον τρόπο ζωής των ασθενών για την πρόληψη του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με MAFLD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

Ακανόνιστες περίοδοι οδηγούν σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

Οι συνέπειες της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.