ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ήπαρ βλάβη: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν τον κυριότερο κίνδυνο για το συκώτι μακροπρόθεσμα

Ήπαρ βλάβη: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν τον κυριότερο κίνδυνο για το συκώτι μακροπρόθεσμα

Ήπαρ αναψυκτικά: Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ανέφεραν τη συχνότητα με την οποία πίνουν αναψυκτικά ή σόδα με ζάχαρη και οι ερευνητές στάθμισαν αυτές τις αναφορές με βάση τη συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά.

Το συκώτι φιλτράρει τις τοξίνες από το σώμα σας, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο να διατηρήσετε αυτό το σημαντικό όργανο υγιές. Και συχνά, όταν μιλάμε για ηπατική βλάβη, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αλκοόλ. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία ποτών είναι αυτό που συνήθως βλάπτει το συκώτι. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, δεν υπάρχει ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία για αυτό το είδος ποτού, δηλαδή για τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η μελέτη που Framingham Heart ξεκίνησε στην περιοχή της Βοστώνης το 1948. Έχει μια συνεχή και σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση του κοινού ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα και η διατροφή) μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία.

Τώρα, ερευνητές ιατρικής και δημόσιας υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση στην Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία, με βάση την τρέχουσα φάση της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι διεξήγαγαν μια προοπτική μελέτη παρατήρησης συμμετεχόντων από τις κοόρτες Τρίτης Γενιάς και Απογόνων του FHS. Αυτό το δείγμα βρίσκεται υπό εξέταση από το 2002 περίπου. Αυτή η φάση εξέτασε 1.636 απογόνους της αρχικής κοόρτης μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 63 έτη, ενώ η μέση ηλικία της τρίτης γενιάς ήταν 48. Το 52% αυτού του συνόλου ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα με την οποία πίνουν αναψυκτικά ή σόδα με ζάχαρη και οι ερευνητές στάθμισαν αυτές τις αναφορές με βάση τη συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.  Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος επηρεάζει έναν στους τέσσερις Αμερικανούς. Το NIH λέει ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να μην οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος.

Σύμφωνα με αυτό το μέρος της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προληφθεί με την αποκοπή των ποτών με ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη συχνά, δηλαδή όσοι ανέφεραν ότι έπιναν πάνω από μία φορά την ημέρα έως περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες μη αλκοολούχων λιπαρών ηπατική νόσο, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Οι «περιστασιακοί» καταναλωτές ποτών με ζάχαρη (δηλαδή, από μία φορά το μήνα έως λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα) είδαν επίσης «πιο δυσμενή αύξηση στο ηπατικό λίπος σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές», αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

To μήνυμα της Ένωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Ιστών

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης ευθύνονται για το λίπος στο συκώτι

Μάθετε για το καρδιονεφροηπατομεταβολικό σύνδρομο -CKL syndrome

Ποια λαχανικά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.