Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ημικρανία πόνος: Τι είναι η ημικρανία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ημικρανία πόνος: Τι είναι η ημικρανία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ημικρανία πόνος: Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους και έντονους πονοκεφάλους.

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους και έντονους πονοκεφάλους. Μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό και μπορεί να επηρεάσει τη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως ευαισθησία στο δυνατό, ναυτία, έμετο και άλλα. Μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως ορμονικές αλλαγές, στρες, περιβαλλοντικούς παράγοντες, προβλήματα ύπνου και κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως η σοκολάτα και το τυρί. Η θεραπεία αυτής της πάθησης περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από συχνούς, έντονους πονοκεφάλους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως παλλόμενοι ή παλλόμενοι στη φύση τους. Συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων όπως ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές και μπορεί ακόμη και να διαρκέσουν έως και αρκετές ώρες ή μέρες, καθιστώντας σας δύσκολο να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες. Τα ερεθίσματα για την ημικρανία μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, ορμονικές αλλαγές, διαταραχές ύπνου, περιβαλλοντικούς παράγοντες και ορισμένα τρόφιμα (έντονες μυρωδιές, αλλαγές στον καιρό), όπως η σοκολάτα, το τυρί και το επεξεργασμένο κρέας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ημικρανιών, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας με αύρα, της ημικρανίας χωρίς αύρα και άλλων λιγότερο κοινών υποτύπων που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Ενώ η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η θεραπεία για αυτήν την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, αποφυγή πυροδοτήσεων, αναλγητικά φάρμακα, προληπτική ιατρική και σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή ειδικά για την οξεία ημικρανία.

Αιτίες Ημικρανίας

Η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι σαφώς γνωστή ή κατανοητή. Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που περιλαμβάνει μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα. Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη ημικρανιών περιλαμβάνουν:

 • Γενετικοί παράγοντες: Οι ημικρανίες τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με ιστορικό ημικρανιών, μπορεί να διατρέχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο να τις εμφανίσετε.
 • Ορμονικές ανισορροπίες: Οποιοδήποτε είδος ορμονικής διακύμανσης μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανίσετε ημικρανίες εάν είστε έγκυος ή διανύετε εμμηνόπαυση λόγω των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων σας.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποίησης: Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το στρες, ορισμένα τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, η έντονη μυρωδιά, το έντονο φως, ο καιρός και τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία.
 • Αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, ιδιαίτερα του τμήματος που εμπλέκεται στη ρύθμιση του πόνου, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πυροδοτήσεις και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ημικρανία μπορεί να διαφέρουν. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες χωρίς κανένα ερέθισμα.

Θεραπεία της ημικρανίας

Η θεραπεία της ημικρανίας είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, μειώνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων. Θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής του ατόμου.

 • Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη νατριούχος ή η ακεταμινοφαίνη
 • Τριπτάνες: Οι τριπτάνες είναι ένας τύπος συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της ημικρανίας.
 • Έργο: Τα φάρμακα με βάση την εργοταμίνη, όπως η τρυγική εργοταμίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ημικρανίας, ιδιαίτερα όταν οι τριπτάνες δεν λειτουργούν.
 • Συνδυασμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα συνδυάζουν μια τριπτάνη με ένα αντιφλεγμονώδες ή ένα αναλγητικό για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μέτρα τρόπου ζωής

 • Ο εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν ημικρανία, όπως ορισμένα τρόφιμα, το στρες, η έλλειψη ύπνου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των επιθέσεων.
 • Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης όπως οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες, ένα κοινό έναυσμα για τις ημικρανίες.
 • Η διατήρηση του τακτικού προγράμματος ύπνου και ο επαρκής ξεκούραστος ύπνος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη διαχείριση των ημικρανιών.
 • Η τήρηση ημερολογίου πονοκεφάλου για την παρακολούθηση των αιτίων και των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για καλύτερη διαχείριση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι θα λειτουργούσε καλύτερα για την κατάστασή σας και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Λάβετε φάρμακα μόνο αφού συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την κατάλληλη διαχείριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση της ημικρανίας και των στρατηγικών ταχείας ανακούφισης

Μελέτη εξετάζει τρόπους πρόβλεψης των κρίσεων ημικρανίας

Ημικρανίες: Μια πολύπλοκη διαταραχή που επηρεάζει πάνω από 1 δισ. άτομα

Μελέτη εξηγεί την εμφάνιση οπτικών συμπτωμάτων από ορισμένους ασθενείς με ημικρανίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon