Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ημικρανία: Μελέτη εξετάζει τρόπους πρόβλεψης των κρίσεων ημικρανίας

Ημικρανία: Μελέτη εξετάζει τρόπους πρόβλεψης των κρίσεων ημικρανίας

Ημικρανία: Τα άτομα με χαμηλότερη αντιληπτή ποιότητα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο 22% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κρίση πονοκεφάλου το επόμενο πρωί.

Η ημικρανία συχνά υποδιαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται, και ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αρκετά έγκαιρα, καθώς και να βρεθούν στρατηγικές για την πρόληψη των επιθέσεων. Μια νέα μελέτη εξετάζει τρόπους ακριβέστερης πρόβλεψης του πότε θα εμφανιστεί ημικρανία —μέσω της χρήσης εφαρμογών για κινητά για την παρακολούθηση του ύπνου, της ενέργειας, των συναισθημάτων και του στρες— για την ενίσχυση της ικανότητας πρόληψης επιθέσεων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology.

imikranies

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κακή αντιληπτή ποιότητα ύπνου καθώς και η χαμηλότερη από τη συνηθισμένη ποιότητα ύπνου το προηγούμενο βράδυ σχετίζονταν και τα δύο με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας το επόμενο πρωί. Ένα χαμηλότερο από το συνηθισμένο επίπεδο ενέργειας την προηγούμενη μέρα συσχετίστηκε επίσης με πονοκέφαλο το επόμενο πρωί. Αυτοί οι παράγοντες δεν οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας το απόγευμα ή το βράδυ. Οι μόνοι προγνωστικοί παράγοντες ενός απογευματινού ή απογευματινού πονοκεφάλου ήταν τα αυξημένα επίπεδα στρες ή η κατανάλωση ενέργειας υψηλότερη από το μέσο όρο την προηγούμενη μέρα.

«Αυτά τα διαφορετικά μοτίβα πρόβλεψης των πρωινών και μεταγενέστερων πονοκεφάλων υπογραμμίζουν τον ρόλο των κιρκάδιων ρυθμών στον πονοκέφαλο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kathleen R. Merikangas, Ph.D., του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων. Υγείας στην Bethesda, Maryland. «Τα ευρήματα μπορεί να μας δώσουν μια εικόνα για τις διεργασίες που κρύβονται πίσω από την ημικρανία και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη θεραπεία και την πρόληψη».

Στη μελέτη συμμετείχαν 477 άτομα ηλικίας επτά έως 84 ετών, συμπεριλαμβανομένων 291 γυναικών. Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους, την ενέργεια, το άγχος και τους πονοκεφάλους τους τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Αξιολόγησαν επίσης την ποιότητα του ύπνου τους μία φορά την ημέρα και φορούσαν συσκευές παρακολούθησης ύπνου και φυσικής δραστηριότητας. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ημικρανίας και το 59% είχε τουλάχιστον μία πρωινή κρίση κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα άτομα με χαμηλότερη αντιληπτή ποιότητα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο 22% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κρίση πονοκεφάλου το επόμενο πρωί. Μια μείωση στη συνήθη ποιότητα ύπνου που αναφέρθηκε από τον εαυτό σας συνδέθηκε επίσης με 18% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κρίσης πονοκεφάλου το επόμενο πρωί. Ομοίως, μια μείωση στο συνηθισμένο επίπεδο ενέργειας την προηγούμενη μέρα συνδέθηκε με 16% μεγαλύτερη πιθανότητα κεφαλαλγίας το επόμενο πρωί.

Αντίθετα, μεγαλύτερα μέσα επίπεδα στρες και σημαντικά υψηλότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως την προηγούμενη μέρα συσχετίστηκαν με 17% αυξημένη πιθανότητα κεφαλαλγίας το επόμενο απόγευμα ή το απόγευμα. Μετά την εξέταση του ύπνου, της ενέργειας και του στρες, ούτε η αγχώδης ούτε η καταθλιπτική διάθεση συνδέθηκαν με κρίσεις πονοκεφάλου.

“Δεν βρήκαμε καμία σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης ενός ατόμου – είτε έχουν περισσότερα συμπτώματα είτε έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα συμπτωμάτων – και την πιθανότητα να έχουν μια κρίση ημικρανίας την επόμενη μέρα”, είπε ο Merikangas. “Ίσως το πιο ενδιαφέρον, οι πονοκέφαλοι σχετίζονταν με την αυτοαξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου και όχι με τις πραγματικές μετρήσεις των προτύπων ύπνου. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των αντιληπτών σωματικών και συναισθηματικών καταστάσεων στις υποκείμενες αιτίες της ημικρανίας.”

«Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών του ύπνου ως προγνωστικού παράγοντα για κρίσεις πονοκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Tarannum M. Lateef, MD, του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Παιδιών στην Ουάσιγκτον, DC. «Η χρήση εφαρμογών που παρακολουθούν τον ύπνο και την υγεία Οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές καταστάσεις σε πραγματικό χρόνο μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την ημικρανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημικρανίες: Μια πολύπλοκη διαταραχή που επηρεάζει πάνω από 1 δισ. άτομα

Μελέτη εξηγεί την εμφάνιση οπτικών συμπτωμάτων από ορισμένους ασθενείς με ημικρανίες

Κοινοί πονοκέφαλοι συνδέονται με τη φλεγμονή του αυχένα

Γιατί το κρασί μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon