Επιστημονικά Νέα

Ημικρανία αντιμετώπιση: Τι είναι η ημικρανία και πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται;

Ημικρανία αντιμετώπιση: Τι είναι η ημικρανία και πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται;

Ημικρανία αντιμετώπιση: Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους και έντονους πονοκεφάλους. 

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους και έντονους πονοκεφάλους. Μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό και μπορεί να επηρεάσει τη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως ευαισθησία στο δυνατό, ναυτία, έμετο και άλλα. Μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως ορμονικές αλλαγές, στρες, περιβαλλοντικούς παράγοντες, προβλήματα ύπνου και κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως η σοκολάτα και το τυρί. Η θεραπεία αυτής της πάθησης περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από συχνούς, έντονους πονοκεφάλους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως παλλόμενοι ή παλλόμενοι στη φύση τους. Συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων όπως ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές και μπορεί ακόμη και να διαρκέσουν έως και αρκετές ώρες ή μέρες, καθιστώντας σας δύσκολο να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες.

Τα ερεθίσματα για την ημικρανία μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, ορμονικές αλλαγές, διαταραχές ύπνου, περιβαλλοντικούς παράγοντες και ορισμένα τρόφιμα (έντονες μυρωδιές, αλλαγές στον καιρό), όπως η σοκολάτα, το τυρί και το επεξεργασμένο κρέας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ημικρανιών, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας με αύρα, της ημικρανίας χωρίς αύρα και άλλων λιγότερο κοινών υποτύπων που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Ενώ η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η θεραπεία για αυτήν την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, αποφυγή πυροδοτήσεων, αναλγητικά φάρμακα, προληπτική ιατρική και σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή ειδικά για την οξεία ημικρανία.

Αιτίες Ημικρανίας

Η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι σαφώς γνωστή ή κατανοητή. Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που περιλαμβάνει μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα. Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη ημικρανιών περιλαμβάνουν:

 • Γενετικοί παράγοντες: Οι ημικρανίες τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με ιστορικό ημικρανιών, μπορεί να διατρέχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο να τις εμφανίσετε.
 • Ορμονικές ανισορροπίες: Οποιοδήποτε είδος ορμονικής διακύμανσης μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, ειδικά στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανίσετε ημικρανίες εάν είστε έγκυος ή διανύετε εμμηνόπαυση λόγω των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων σας.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποίησης: Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το στρες, ορισμένα τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, η έντονη μυρωδιά, το έντονο φως, ο καιρός και τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία.
 • Αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, ιδιαίτερα του τμήματος που εμπλέκεται στη ρύθμιση του πόνου, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πυροδοτήσεις και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ημικρανία μπορεί να διαφέρουν. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες χωρίς κανένα ερέθισμα.

Συμπτώματα Ημικρανίας

Τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να είναι διαφορετικά για τις κρίσεις ημικρανίας κάθε ατόμου. Μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον τύπο της ημικρανίας που επηρεάζει το άτομο. Αν και τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να διαφέρουν, υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

Το πρόδρομο είναι ένα πρώιμο σημάδι ή σύμπτωμα μιας ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα πριν από την ημικρανία:

 • Ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τη μυρωδιά
 • Λήθαργος
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίσθημα δίψας
 • Διάρροια
 • Έλλειψη όρεξης ή λαχτάρα για φαγητό

Ημικρανία χωρίς αύρα

Γνωστή και ως κοινή ημικρανία, αυτός ο τύπος ημικρανίας εμφανίζεται πιο συχνά και οδηγεί σε συμπτώματα όπως:

 • Έντονος πονοκέφαλος
 • Ναυτία και έμετος
 • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)

Ημικρανία χωρίς αύρα (κοινή ημικρανία)

 • Ευαισθησία σε μυρωδιές και οσμές
 • Λήθαργος
 • Ζάλη ή ίλιγγος
 • Διαταραχές όρασης (σπάνιες)

Ημικρανία με αύρα

Η κλασική ημικρανία ή ημικρανία με αύρα συνήθως προηγείται ή εμφανίζεται κατά τη φάση της κεφαλαλγίας μιας κρίσης ημικρανίας. Δεν βιώνουν όλοι με ημικρανία μια αύρα, συνήθως διαρκεί περίπου 20-60 λεπτά για όσους το κάνουν. Μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα με την αύρα:

 • Οπτικές διαταραχές
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο πρόσωπο
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση ορισμένων μερών του σώματος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις ημικρανίες σας.

Διάγνωση Ημικρανίας

Η διάγνωση της ημικρανίας γίνεται κυρίως με βάση το ιατρικό ιστορικό σας, τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν μέσω επεισοδίων κεφαλαλγίας και μια φυσική ή νευρολογική εξέταση. Δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να μπορεί να διαγνώσει την ημικρανία, επομένως οι γιατροί βασίζονται κυρίως σε κλινικά κριτήρια και πρότυπα για να κάνουν μια ακριβή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόσθετες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία χρησιμοποιούνται για απεικόνιση εγκεφάλου που μπορεί να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών πονοκεφάλου. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση και θεραπεία της πάθησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τζίντζερ: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ημικρανίας

Τι είναι η ημικρανία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Κατανόηση της ημικρανίας και των στρατηγικών ταχείας ανακούφισης

Μελέτη εξετάζει τρόπους πρόβλεψης των κρίσεων ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.