Επιστημονικά Νέα

Η διατροφική αξία του πεπονιού

Η διατροφική αξία του πεπονιού
Έχουμε 3 μήνες ακόμη μπροστά μας για να το απολαμβάνουμε… Η παραγωγή τους κρατάει μέχρι και το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλευτούμε τη διατροφική τους αξία. Το πεπόνι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, μαζί με το αγγούρι, το καρπούζι και το κολοκύθι και οι ποικιλίες του είναι πολλές.. Σήμερα, στην Ελλάδα […]

Έχουμε 3 μήνες ακόμη μπροστά μας για να το απολαμβάνουμε… Η παραγωγή τους κρατάει μέχρι και το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλευτούμε τη διατροφική τους αξία. Το πεπόνι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, μαζί με το αγγούρι, το καρπούζι και το κολοκύθι και οι ποικιλίες του είναι πολλές..

Σήμερα, στην Ελλάδα οι σημαντικότερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει συνοδευτεί με τις θεραπευτικές του ιδιότητες και η καταγωγή του είναι από την Ασία. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.

Ενα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει:

Θερμίδες: 54 kcal

Λίπη: 0.3 g

Υδατάνθρακες: 13 g

Πρωτεΐνες: 1,3 g

Φυτικές Ινες: 1,4 g

Γλυκαιμικός Δείκτης: Μεσαίος (56-69)

Το πεπόνι μπορεί να αποτελέσει ένα υποκατάστατο κάποιου σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας και να σάς βοηθήσει στην υγιεινή απώλεια βάρους.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Είναι εξαιρετική πηγή κιτρουλίνης η οποία βοηθά τον οργανισμό να παράγει το αμινοξύ αργινίνη, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η αργινίνη βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών.

Ρίχνει την πίεση

Τα πεπόνια κανταλούπε είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μια κούπα πεπόνι κανταλούπε περιέχει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο.