Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γονιμότητα: Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

Γονιμότητα: Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

Γονιμότητα: Εάν υπάρχει κάποιο σημάδι ασθένειας, υποσιτισμού ή ανθυγιεινού περιβάλλοντος, το σώμα μας μπορεί να αποφασίσει να βάλει σε αναμονή τη γονεϊκότητα.

Οι άνθρωποι είναι στενά συντονισμένοι με το περιβάλλον τους – ειδικά όταν πρόκειται να κάνουν μωρά. Όπως οι αρκούδες περιμένουν την κατάλληλη εποχή για να γεννήσουν απογόνους, το σώμα μας φτάνει στην κορυφή της γονιμότητας μόνο όταν οι συνθήκες φαίνονται κατάλληλες για την ανατροφή των μωρών. Εάν υπάρχει κάποιο σημάδι ασθένειας, υποσιτισμού ή ανθυγιεινού περιβάλλοντος, το σώμα μας μπορεί να αποφασίσει να βάλει σε αναμονή τη γονεϊκότητα.

Αυξήστε την γονιμότητά σας

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να αισθάνεστε έτοιμοι να κάνετε οικογένεια, αλλά το σώμα σας παίρνει τα σωστά σήματα; Πολλοί άνδρες και γυναίκες θέτουν σε κίνδυνο τη γονιμότητά τους χωρίς να το συνειδητοποιούν. Εάν ελπίζετε να κάνετε παιδιά στο μέλλον, τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να προστατεύετε τη γονιμότητά σας. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας παλεύετε ήδη να συλλάβετε και δεν υπάρχει ιατρική εξήγηση για το πρόβλημά σας, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να βάλετε τον δρόμο προς τη γονεϊκότητα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για έναν φιλικό τρόπο ζωής στη γονιμότητα:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οι ορμόνες του φύλου τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών είναι στενά συνδεδεμένες με το βάρος. Οι βαρύτεροι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Μέρος του λόγου είναι ότι η αύξηση του κοιλιακού λίπους σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία προκαλεί τον όλεθρο στις ορμόνες του φύλου. Είναι πρόβλημα και για τις γυναίκες: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μια απώλεια βάρους 5 έως 10 τοις εκατό μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Όταν οι παχύσαρκες γυναίκες μένουν έγκυες, είναι πιο πιθανό να έχουν αποβολές σε σχέση με τις αδύνατες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
  • Ασκηθείτε — αλλά μην το παρακάνετε. Η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε περιποιημένοι και υγιείς. Αλλά αν πιέσετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά για πάρα πολύ καιρό, μπορεί να βγάλετε τις ορμόνες σας εκτός ισορροπίας. Πόση άσκηση είναι υπερβολική; Δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες. Αλλά ως γενικός οδηγός, η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική λέει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πιθανότατα δεν πρέπει να τρέχουν περισσότερα από 10 μίλια την εβδομάδα. Επιπλέον, η εξαντλητική ποδηλασία βουνού (2 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και ανωμαλίες του οσχέου, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Εάν απολαμβάνετε ώρες ποδηλασίας, σκεφτείτε να επενδύσετε σε αμορτισέρ και καθίσματα με μαξιλαράκια.
  • Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ μπορούν να επιβραδύνουν την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες. Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που περιέχει τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια ημερησίως φυλλικού οξέος, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να αποτρέψει γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην ανικανότητα. Όμως, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nature Medicine, το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις μελλοντικές μαμάδες. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της γονιμότητας μιας γυναίκας, από την ωορρηξία έως την πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν είστε γυναίκα καπνίστρια με προβλήματα γονιμότητας, η απεξάρτηση θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.
  • Εάν πίνετε, σταματήστε. Όπως αναφέρεται στο Nature Medicine, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνήθως δεν θα μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες ούτε θα βλάψει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Αλλά οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (συνήθως ορίζονται ως περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας για γονεϊκότητα. Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν εντελώς, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας: η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί πριν το καταλάβει η γυναίκα και το αλκοόλ μπορεί να βλάψει μόνιμα ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.
  • Μείνετε μακριά από ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και τα αναβολικά στεροειδή μπορούν όλα να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα στους άνδρες. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά και το αλκοόλ λόγω του πιθανού κινδύνου για το έμβρυο.
  • Ελέγξτε το ντουλάπι φαρμάκων σας. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Για τους άνδρες, ο κατάλογος των πιθανών ενόχων περιλαμβάνει το φάρμακο για την καούρα σιμετιδίνη (Tagamet), το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (Azulfidine) και πολλά φάρμακα χημειοθεραπείας. Η γονιμότητα μιας γυναίκας μπορεί να παρεμποδιστεί από ορισμένα αντιβιοτικά, παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και ορμονικές θεραπείες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Μια αλλαγή συνταγής απλώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
  • Άντρες, κάθε φορά που περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι — είτε είναι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή είτε πίσω από ένα τιμόνι — η θερμοκρασία του όσχεου και των όρχεων σας μπορεί να αυξηθεί μερικούς βαθμούς. Καθώς η θερμότητα αυξάνεται, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να πέσει κατακόρυφα. Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για αυτό το σημείο, το Nature Medicine προειδοποιεί ότι «οι ολοένα και πιο καθιστικές μας συνήθειες» απειλούν τη γονιμότητα των ανδρών. Εάν θέλετε να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας, λέει η θεωρία, είναι καλύτερο να μην περάσετε όλη την ημέρα φυτεμένος στην πλάτη σας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις σάουνες ή τις μακριές μουλιές σε ζεστά μπάνια, που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Παρακολουθήστε την έρευνα γονιμότητας. Μια μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Stony Brook διαπίστωσε ότι οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται τη θερμότητα από μια νέα κατεύθυνση — φορητούς υπολογιστές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να κρατάς έναν φορητό υπολογιστή στην αγκαλιά ενός άνδρα μόνο για μία ώρα αύξησε τη θερμοκρασία των όρχεων του κατά 4,9 βαθμούς Φαρενάιτ, κάτι που μπορεί να είναι αρκετό για να βλάψει τη γονιμότητα. Ένας άλλος βρήκε συσχέτιση μεταξύ ανδρών που κουβαλούσαν ένα κινητό τηλέφωνο στην τσέπη τους ή κούμπωσαν στις ζώνες τους και μειωμένη κινητικότητα και ποιότητα σπέρματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές. Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο παιχνιδιού για την προστασία της γονιμότητας μοιάζει πολύ με τη βασική στρατηγική για καλή υγεία: Προσέξτε το βάρος σας, ασκείστε, τρώτε καλά και αποφύγετε το κάπνισμα και το βαρύ ποτό. Αυτές οι συνήθειες είναι καλές για οποιονδήποτε. Με κάθε τύχη, μπορείτε να τα μεταδώσετε στα παιδιά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Οφέλη του ροδιού για την υγεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία;

Πλανήτης Γη - 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και μειούμενοι πόροι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon