Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Penn Medicine: Θεσπίζει πρόγραμμα ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα

Penn Medicine: Θεσπίζει πρόγραμμα ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα

Το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανάλυση, το Fast Track to Fertility επεκτάθηκε για να γίνει το πρότυπο περίθαλψης σε όλο το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Penn Medicine.

Penn Medicine: Το πρόγραμμα ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα (Fast track to fertility) μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο για τη θεραπεία – από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Όταν αγωνίζεστε να συλλάβετε, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει το αισθάνεστε πολύτιμο. Αυτό καθιστά εύκολο να αποθαρρυνθεί κανείς: το 65% όσων αναζητούν φροντίδα γονιμότητας διακόπτουν τελικά τη θεραπεία, στην πλειονότητά τους λόγω άγχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Penn Medicine θέσπισε πρόσφατα ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην τηλεϊατρική και έχει ως στόχο να βλέπει τους ασθενείς πιο γρήγορα και να ξεκινά τις θεραπείες νωρίτερα.

Το πρόγραμμα Ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα (Fast Track to Fertility) μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που οι ασθενείς απευθύνονται αρχικά για βοήθεια έως τη στιγμή που λαμβάνουν την πρώτη τους θεραπεία, βάζοντάς τους στον δρόμο προς τη γονεϊκότητα περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NEJM Catalyst από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.Πέρα από τη μείωση του μέσου χρόνου που χρειάζεται για να λάβουν οι νέες ασθενείς την πρώτη τους θεραπεία (από 97 σε 41 ημέρες), το πρόγραμμα επιτρέπει, επίσης, σε περισσότερες νέες ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα γονιμότητας, αυξάνοντας τον αριθμό τους κατά 24% κατά το έτος που εφαρμόστηκε ως πρότυπο περίθαλψης στο Penn Medicine.

  • Σε μια εποχή που ένα στα οκτώ ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, το πρόγραμμα Ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα επιτρέπει σε περισσότερες από 1.000 νέες ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπείες που θα τους βοηθήσουν να μείνουν έγκυοι.

“Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αναζητούν φροντίδα γονιμότητας προσπαθούν να μείνουν έγκυοι για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε το συναισθηματικό διακύβευμα είναι μεγάλο και θέλουν πραγματικά να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνιδρύτρια του Fast Track to Fertility, Anuja Dokras, MD, Ph.D., καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας και πρόεδρος Γυναικολογίας για τη Γραμμή Υπηρεσιών Γυναικείας Υγείας. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο μέχρι τη θεραπεία και, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει την πόρτα για πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος δράσης μπορεί να κάνει πραγματικές διαφορές στη ζωή των ανθρώπων”.

Η φροντίδα γονιμότητας αυξάνει σταθερά τη ζήτηση από τότε που εισήχθη, φτάνοντας σε σημείο όπου οι κλινικές γονιμότητας συχνά έχουν μεγάλες αναμονές για νέους ασθενείς. Το πρόγραμμα Ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα (Fast Track to Fertility), που ξεκίνησε μέσω του επιταχυντή καινοτομίας στο Κέντρο Καινοτομίας στην Υγεία της Penn Medicine, επιδιώκει να επιταχύνει τα πράγματα με την ανάπτυξη μιας σχετικά μικρής ομάδας παρόχων προηγμένης πρακτικής για αποτελεσματικές αρχικές επισκέψεις με βάση την τηλεϊατρική με νέους ασθενείς το συντομότερο δυνατό.

Αυτή η επίσκεψη δίνει επίσης στους ασθενείς την ευκαιρία να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου με τεχνητή νοημοσύνη που τους βοηθά να οδηγηθούν στην πολύπλοκη “εξέταση” της γονιμότητας γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.”Αυτό το σύστημα το έχει καταστήσει έτσι ώστε μόλις ένας ασθενής επικοινωνήσει μαζί μας, να ξεκινάει το ταξίδι του”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνιδρύτρια του προγράμματος Ταχείας πορείας προς τη γονιμότητα, Suneeta Senapati, MD, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

“Και οι δύο σύντροφοι ενός ζευγαριού πρέπει να ολοκληρώσουν μια εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, υπερήχους, ακτινογραφίες, ανάλυση σπέρματος και πολλά άλλα. Ορισμένα μέρη αυτού εξαρτώνται από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, καθιστώντας τη διαδικασία ευαίσθητη στον χρόνο, οπότε η όσο το δυνατόν πιο εύκολη και γρήγορη διεκπεραίωσή της -με ελάχιστη σύγχυση- είναι ανεκτίμητη”.Οι αρχικές πιλοτικές δοκιμές (οι οποίες χρησιμοποίησαν ανθρώπινους κειμενογράφους αντί για τεχνητή νοημοσύνη για τη δοκιμή του συστήματος) μείωσαν τον χρόνο αναμονής στις επισκέψεις νέων ασθενών από την αρχική επαφή με το ιατρείο κατά 88%, καθιστώντας τον μέσο χρόνο αναμονής μόλις τέσσερις ημέρες.Και καμία ασθενής κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων πιλοτικών εφαρμογών δεν χρειάστηκε να καλέσει το ιατρείο για να βρει τα επόμενα βήματα, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ασθενών που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανάλυση, το Fast Track to Fertility επεκτάθηκε για να γίνει το πρότυπο περίθαλψης σε όλο το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Penn Medicine. Εκτός από τη μείωση στο μισό του χρόνου μέχρι τη θεραπεία και την αύξηση των νέων ασθενών, είδαν επίσης τις “μη εμφανίσεις” ραντεβού -που περιλαμβάνουν εκείνες που απροσδόκητα δεν πηγαίνουν στο ραντεβού τους ή που πρέπει να ακυρώσουν αργά- να μειώνονται από 40 σε 20 τοις εκατό, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο.’ Κάθε φορά που υπάρχει μια μη εμφάνιση, δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε το ραντεβού αυτό λόγω του ακριβούς χρονισμού που απαιτείται σε αυτού του είδους τη φροντίδα”, δήλωσε ο Dokras.”Έτσι, κάθε φορά που μπορούμε να μειώσουμε τις μη εμφανίσεις, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που αναζητούν για να ξεκινήσουν την οικογένειά τους”.

  • Η ικανοποίηση, τόσο των ασθενών όσο και των παρόχων προηγμένης πρακτικής που διαχειρίζονται το σύστημα, βρέθηκε επίσης υψηλή.
  • Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το σύστημα μπορεί να επεκταθεί για να υποστηρίξει τις ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού γονιμότητας.

“Αυτά τα μοντέλα περίθαλψης δεν αντικαθιστούν το κλινικό μας εργατικό δυναμικό, καθώς η ανθρώπινη αλληλεπίδραση παραμένει επιτακτική ανάγκη για τη σχέση γιατρού-ασθενούς και την παροχή περίθαλψης. Αντίθετα, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα – διατηρώντας παράλληλα την εξατομικευμένη φροντίδα – τόσο για τις ασθενείς όσο και για τις ομάδες φροντίδας τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις για υπηρεσίες γονιμότητας”, δήλωσε ο Senapati. “Τελικά, αυτό επιτρέπει στους συναδέλφους μου και σε εμένα να κάνουμε περισσότερα από αυτά για τα οποία μπήκαμε σε αυτόν τον τομέα:

  • Να βοηθάμε τους ανθρώπους να μείνουν έγκυοι και να φέρουν στο σπίτι τα μωρά τους”.
  • Εξερευνήστε περαιτέρω
  • Η συνεχής πρόσβαση στη διατήρηση της γονιμότητας είναι κρίσιμη για τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες ασθενείς με καρκίνο μετά την απόφαση του SCOTUS
  • Περισσότερες πληροφορίες: Suneeta Senapati et al, The Fast Track to Fertility Program: Rapid Cycle Innovation to Redesign Fertility Care, NEJM Catalyst (2022). DOI: 10.1056/CAT.22.0065
  • Παρέχεται από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπειών υπογονιμότητας και όχι μόνο

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι επιδράσεις της θεραπείας γονιμότητας στην ανάπτυξη των παιδιών

Το κατεψυγμένο σπέρμα εξίσου αποτελεσματικό με το φρέσκο ​​για θεραπείες γονιμότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon