Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γνωστική δυσλειτουργία: Πώς η μουσική βοηθάει στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας;

Γνωστική δυσλειτουργία: Πώς η μουσική βοηθάει στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας;

Γνωστική δυσλειτουργία: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 11% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω λένε ότι αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση.

Η γνωστική έκπτωση περιγράφει τις αλλαγές στις γνωστικές ικανότητες όπως η μνήμη, η επίγνωση και η κρίση που μπορεί να συμβούν με τη γήρανση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 11% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω λένε ότι αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση.Εκτός από τη διαταραχή της νοητικής λειτουργίας σε μεγαλύτερη ηλικία, η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Ωστόσο, η γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία δεν επιδεινώνεται πάντα ή οδηγεί σε Αλτσχάιμερ ή άνοια. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις γνωστικής έκπτωσης είναι αδιάγνωστες. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε προβλήματα με τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης της γνωστικής έκπτωσης.

Η συμβολή της μουσική στη μνήμη

Εάν η γνωστική έκπτωση διαγνωστεί καλύτερα, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, προλαμβάνοντας ή καθυστερώντας την εμφάνιση της άνοιας. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πιο αποτελεσματική μέθοδος ανίχνευσης της γνωστικής έκπτωσης ως παράγοντα κινδύνου για άνοια, μια πρόσφατη μελέτη χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό μουσικών τεστ και εγγραφών ηλεκτροεγκεφαλογράμματος (EEG) για να εντοπίσει τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία EEG Neurosteer και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

Μουσική στα αυτιά

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 50 ασθενείς από το τμήμα αποκατάστασης νοσηλείας του Γηριατρικού Ιατρικού Κέντρου Dorot-Netanya στο Ισραήλ, ηλικίας 77 ετών κατά μέσο όρο, καθώς και 22 υγιείς μάρτυρες. Για την αξιολόγηση της γνωστικής κατάστασης των συμμετεχόντων, κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε την εξέταση Mini-Mental State Examination (MMSE), την τρέχουσα μέθοδο χρυσού προτύπου για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας. Αυτή η χειρωνακτική αξιολόγηση διεξάγεται συνήθως από έναν εκπαιδευμένο εργοθεραπευτή και περιλαμβάνει μια ποικιλία εργασιών που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της γνωστικής ικανότητας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ένα απλό μουσικό τεστ. Στους συμμετέχοντες έπαιξαν σύντομες μελωδίες και τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί κατά την αναπαραγωγή της μελωδίας.

Με την πάροδο του χρόνου, η εργασία αυξήθηκε σε δυσκολία, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να πατήσουν ένα κουμπί όταν έπαιζε μόνο ένας τύπος οργάνου. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του τεστ, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια λωρίδα ηλεκτροδίου στο μέτωπό τους για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους, γνωστή ως EEG. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφηκε από το ΗΕΓ θα μπορούσε να ταιριάξει τους συμμετέχοντες με την προηγουμένως μετρημένη γνωστική τους κατάσταση.

Διαχωρισμός συμμετεχόντων με βάση τα εγκεφαλικά κύματα

Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μοτίβα στις εγγραφές ΗΕΓ που συσχετίστηκαν με τις κλινικά επικυρωμένες μετρήσεις της γνωστικής κατάστασης που είχαν καταγραφεί νωρίτερα. Διαπίστωσαν ότι τόσο οι χρόνοι αντίδρασης των συμμετεχόντων όσο και οι εγγραφές ΗΕΓ συσχετίστηκαν σημαντικά με αυτά τα μέτρα. Οι καταγραφές EEG δεν μπορούσαν μόνο να διαχωρίσουν τους νεότερους συμμετέχοντες (υγιείς μάρτυρες) από τους ανώτερους συμμετέχοντες, αλλά μπορούσαν επίσης να διαχωρίσουν τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες με διαφορετικά επίπεδα γνωστικής ικανότητας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτή η τεχνική είναι ευαίσθητη ακόμη και σε ανεπαίσθητες αλλαγές στη γνωστική ικανότητα και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος ανίχνευσης της γνωστικής έκπτωσης προτού να είναι μετρήσιμη με τις τρέχουσες μεθόδους. «Η μέθοδός μας επιτρέπει την παρακολούθηση της γνωστικής ικανότητας και την ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης ήδη στα αρχικά στάδια με απλά και προσιτά μέσα, με ένα γρήγορο και εύκολο τεστ που μπορεί να διεξαχθεί σε οποιαδήποτε κλινική», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου.

Μια μη επεμβατική και χαμηλού κόστους λύση; Επί του παρόντος, το τεστ MMSE εκτελείται συνήθως μόνο αφού έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα και, ως υποκειμενική αξιολόγηση, μεμονωμένες μεταβλητές, όπως η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις βαθμολογίες. Η προσέγγιση των ερευνητών για τον έλεγχο της γνωστικής λειτουργίας με μουσική – η οποία χρησιμοποιεί μια νέα και πιο φορητή μορφή ΗΕΓ που απαιτεί μόνο τρία ηλεκτρόδια – έχει πολλά πρακτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μη επεμβατική, χαμηλού κόστους και απαιτεί μόνο σύντομο χρόνο εγκατάστασης και δοκιμής (15 λεπτά ). Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού, λένε οι ερευνητές, χωρίς ειδική εκπαίδευση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το τεστ μπορεί να είναι ακόμη και ευχάριστο από την οπτική γωνία του ασθενούς. «Όλοι όσοι υποβλήθηκαν στο πείραμα ανέφεραν ότι, αφενός, προκαλούσε τον εγκέφαλο, αλλά από την άλλη ήταν πολύ ευχάριστο στην εκτέλεση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Neta Maimon, φοιτήτρια διδάκτορα στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών στο Τελ Αβίβ. Πανεπιστήμιο, σε δελτίο τύπου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μουσικά τεστ όπως αυτό διεγείρουν πολλαπλά κέντρα του εγκεφάλου, ενώ είναι επίσης ευχάριστα στην εκτέλεση και ενδεχομένως να τονώνουν τη διάθεση.

Η ελπίδα για αυτή τη μορφή δοκιμής είναι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της γνωστικής έκπτωσης στην πρώιμη έναρξη, επιτρέποντας την έγκαιρη και πιο αποτελεσματική θεραπεία και την πρόληψη της σοβαρής άνοιας. «Οι προφυλακτικές εξετάσεις αυτού του είδους είναι κοινώς αποδεκτές για μια ποικιλία φυσιολογικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη καμία μέθοδος που να επιτρέπει τη ρουτίνα, προσβάσιμη παρακολούθηση του εγκεφάλου για γνωστικά ζητήματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλτσχάιμερ: Ενδορινική θεραπεία σταματά την απώλεια μνήμης στα ποντίκια

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Τα άσχημα όνειρα αποτελούν προειδοποίηση για τη νόσο του Πάρκινσον

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπάνια δερματική πάθηση στα βρέφη

Σύνδρομο Λάινερ: Η νόσος του Leiner, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Leiner ή erythroderma desquamativum, είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή βρεφικής σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Επηρεάζει κυρίως τα βρέφη

Κατανόηση μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που ονομάζεται και το σύνδρομο που το συνοδεύει

Νόσος Alpers: Η νόσος Alpers, ή σύνδρομο Alpers-Huttenlocher, είναι μια καταστροφική και σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά. Ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών γνωστών ως σύνδρομα εξάντλησης του μιτοχονδριακού DNA

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Close Icon