Επιστημονικά Νέα

Δερματικό Τεστ: Αναγνωρίζει με ακρίβεια τη νόσο Αλτσχάιμερ ακόμη και με την παρουσία συννοσηροτήτων

Δερματικό Τεστ: Αναγνωρίζει με ακρίβεια τη νόσο Αλτσχάιμερ ακόμη και με την παρουσία συννοσηροτήτων

«Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των δοκιμών για ευρύτερη χρήση είναι η μελέτη τους σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας», είπε η Edelmayer

Δερματικό Τεστ: Μια ελάχιστα επεμβατική δερματική δοκιμή μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, ακόμη και με την παρουσία συννοσηροτήτων, προτείνει νέα έρευνα. Δρ Daniel Alkon Το τεστ, το οποίο μετρά παράγοντες που σχετίζονται με τις συναπτικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να προστεθεί σε άλλες δοκιμές για να «βελτιωθεί τρομερά η βεβαιότητα της διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ [AD]», δήλωσε ο Daniel Alkon, MD, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στο SYNAPS Dx.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ (AAIC) 2022.

Απαιτείται καλύτερη εξειδίκευση

Οι κλινικές δοκιμές που δοκιμάζουν πιθανές θεραπείες της νόσου του Αλτσχάιμερ AD περιλαμβάνουν συνήθως ασθενείς χωρίς οριστική διάγνωση για άνοια της νόσου του Αλτσχάιμερ AD.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαγνώσεις είναι συχνά αβέβαιες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα 4-5 χρόνια της νόσου.

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές δοκιμές για την ανίχνευση σημείων της νόσου του Αλτσχάιμερ AD.

Αυτές περιλαμβάνουν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας και σάρωσης PET για πλάκα αμυλοειδούς, εγκεφαλονωτιαίο υγρό και μετρήσεις διαλυτού αμυλοειδούς και ταυ στο πλάσμα και επίπεδα ταυ στο αίμα.

Ωστόσο, καμία από αυτές τις δοκιμές δεν έχει επικυρωθεί εκτενώς στην αυτοψία, είπε ο Άλκον. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των ασθενών δεν έχουν μόνο τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD. Αντίθετα, έχουν επίσης άλλες παθολογίες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια του μετωπιαίου λοβού ή η άνοια με πολλά εμφράγματα, σημείωσε ο Άλκον. “Δεν αρκεί ένα τεστ για να διακρίνει το Αλτσχάιμερ από ένα άτομο ελέγχου που δεν έχει άνοια.

Είναι πολύτιμο μόνο αν μπορείς να το διακρίνεις από άλλα είδη άνοιας”, είπε ο Άλκον.

Σημείωσε ότι ενώ το βήτα-αμυλοειδές και το ταυ χρησιμοποιούνται ως «παθολογικές κόκκινες σημαίες» για τον εντοπισμό της νόσου του Αλτσχάιμερ AD στην αυτοψία, δεν είναι εξαιρετικές στην οριστική διάγνωση της νόσου επειδή δεν συσχετίζονται στενά με γνωστικά ελλείμματα.

Υπάρχει μια «επείγουσα μη ικανοποιημένη ιατρική ανάγκη» για έναν εξαιρετικά ακριβή, εύκολα προσβάσιμο βιοδείκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ AD, είπε.

Εισαγάγετε το πιστοποιημένο από τον κλάδο τεστ DISCERN (SYNAPS Dx) που μετρά παράγοντες που σχετίζονται με τις συναπτικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, το οποίο ο Alkon είπε ότι είναι καλύτερος δείκτης της νόσου του Αλτσχάιμερ AD από το αμυλοειδές ή το ταυ.

Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν συναπτική απώλεια, νευρωνικό θάνατο, φλεγμονή, εναπόθεση αμυλοειδούς και υπερφωσφορυλίωση της πρωτεΐνης tau. Ένας από τους προσδιορισμούς στο τεστ είναι ο προσδιορισμός Μορφομετρικής Απεικόνισης, ο οποίος είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι συσχετίζει στενά τις ανωμαλίες των κυττάρων του δέρματος με την άνοια και την παρουσία παθολογίας της νόσου του Αλτσχάιμερ AD στους εγκεφάλους ασθενών με τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD.

“Οι μελέτες συσχετίζουν αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ασθενούς με αυτό που συμβαίνει αλλού”, είπε ο Alkon.

“Το συμπέρασμα είναι [ότι] η ασθένεια έχει συστηματική έκφραση.

Δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο αλλά επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα».

Νέο και μοναδικό; Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν ένα μικρό δείγμα δέρματος μέσω βιοψίας με διάτρηση δέρματος από 74 συμμετέχοντες.

Από αυτούς τους συμμετέχοντες, οι 26 είχαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD, το οποίο επιβεβαιώθηκε αργότερα μετά από αυτοψία.

21 είχαν άνοια χωρίς τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD (non-ADD) και 27 δεν είχαν άνοια και έδρασαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυτταρικές σειρές της νόσου του Αλτσχάιμερ AD σχημάτιζαν μεγάλα συσσωματώματα, ενώ τα δείγματα κυττάρων που δεν ήταν ADD ή της ομάδας ελέγχου σχημάτισαν μικρότερα και πιο πολυάριθμα συσσωματώματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των αδρανών και μέτρησαν τη μέση επιφάνεια των αδρανών.

Αυτό τους οδήγησε να διακρίνουν τους ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD από εκείνους με μη νόσο του Αλτσχάιμερ ADD.

Οι κατανομές πιθανοτήτων των μορφομετρικών σημάτων απεικόνισης έδειξαν σαφή διαχωρισμό των μετρήσεων για μεμονωμένους ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD και για τιμές ομάδας για ασθενείς με μη νόσο του Αλτσχάιμερ ADD. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η ευαισθησία της ανάλυσης MI για τη διάγνωση της AD προσδιορίστηκε σε 100% (95% CI, 86% – 100%), ενώ η ειδικότητα ήταν επίσης 100% (95% CI, 84% – 100%).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δείγματα ασθενών με άνοια ηλικίας άνω των 55 ετών και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τυφλή αυτοψία.

Η ειδικότητα της AD διατηρήθηκε ακόμη και σε περιπτώσεις με παθολογική συννοσηρότητα, συμπεριλαμβανομένης της AD με άνοιες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Pick και η άνοια του μετωπιαίου λοβού.

«Το νέο και μοναδικό είναι ότι δείξαμε πως μπορούμε να μετρήσουμε την AD ακόμη και σε ασθενείς που έχουν συννοσηρότητα, δηλαδή ασθενείς που έχουν αυτές τις άλλες άνοιες», είπε ο Alkon.

Επόμενα βήματα

Ο Άλκον σημείωσε ότι αυτό το είδος έρευνας είναι χρονοβόρο και απαιτεί «πόρους, επιμονή και αποφασιστικότητα».

Ο θάνατος και η επιβεβαίωση της νεκροτομής μπορεί να πραγματοποιηθούν χρόνια μετά από δερματική εξέταση και κλινική διάγνωση.

Το κύριο εργαστήριο της εταιρείας αναλύει ήδη δείγματα ύποπτων κρουσμάτων AD, αλλά «ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Alkon. «Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες μετρήσεις οπλισμού που μπορούν πριν κάνουν τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ζητά επί του παρόντος την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για το δερματικό τεστ και έχει λάβει το καθεστώς καινοτομίας.

Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων αιτιών άνοιας για τις οποίες υπάρχουν θεραπείες, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς, μείζονα κατάθλιψη και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σημείωσε ο Alkon. Αναγνώρισε ότι εάν το τεστ όντως υποδεικνύει AD, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

«Κατά τη γνώμη μου, κανένα από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα σήμερα δεν θεραπεύει πραγματικά την υποκείμενη νόσο», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο Alkon είναι επίσης πρόεδρος της Synaptogenix, μιας εταιρείας που αναπτύσσει ένα θεραπευτικό που στοχεύει στην ενίσχυση της οδού συναπτικής ανάπτυξης.

Πρώτες ημέρες Σχολιάζοντας τη μελέτη για το Medscape Medical News, η Rebecca Edelmayer, PhD, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής δέσμευσης στην Ένωση Αλτσχάιμερ, είπε ότι είναι ενθαρρυντική από αυτό το τεστ δερματικής παρακέντησης και άλλες έρευνες για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτές οι εξετάσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

«Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των δοκιμών για ευρύτερη χρήση είναι η μελέτη τους σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας», είπε η Edelmayer. Σημείωσε ότι το τεστ DISCERN αναλύει δείκτες σηματοδότησης πρωτεϊνικής κινάσης C (PKC), οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί σε μεγάλες δοκιμές για να υποστηρίξουν τη χρήση τους ως διαγνωστικό για την AD.

Η Edelmayer επεσήμανε επίσης ότι αυτή η δοκιμή δεν έχει άδεια FDA. «Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να ενημερώνονται για το πόσο ευρέως ή όχι έχουν αξιολογηθεί αυτά τα εργαλεία», είπε. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα τεστ που να διαγιγνώσκει τη νόσο του Αλτσχάιμερ AD, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

Μια απλή σάρωση εγκεφάλου μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να ανιχνευθούν πριν τα συμπτώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.