Γενετική

Γενετικά τροποποιημένες μπανάνες για τα παιδιά της Αφρικής

Γενετικά τροποποιημένες μπανάνες για τα παιδιά της Αφρικής
Γενετικά τροποποιημένες μπανάνες πλούσιες σε βιταμίνη Α άρχισαν να καλλιεργούνται στην Αφρική, όπου χιλιάδες παιδιά χάνουν την όραση ή και τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψής της. Η πρώτη καλλιέργεια δημιουργήθηκε στην Ουγκάντα έπειτα από δέκα χρόνια ερευνών ομάδας Αυστραλών επιστημόνων. Η καλλιέργεια βασίζεται σε μία ποικιλία αφρικανικής μπανάνας και η θρεπτική αξία της υπερκάλυψε […]

Γενετικά τροποποιημένες μπανάνες πλούσιες σε βιταμίνη Α άρχισαν να καλλιεργούνται στην Αφρική, όπου χιλιάδες παιδιά χάνουν την όραση ή και τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψής της. Η πρώτη καλλιέργεια δημιουργήθηκε στην Ουγκάντα έπειτα από δέκα χρόνια ερευνών ομάδας Αυστραλών επιστημόνων. Η καλλιέργεια βασίζεται σε μία ποικιλία αφρικανικής μπανάνας και η θρεπτική αξία της υπερκάλυψε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά περιέχουν λιγοστή βιταμίνη Α, η έλλειψη της οποίας προκαλεί τύφλωση, διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα και επεμβαίνει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Υπολογίζεται ότι 750.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από την έλλειψη αυτή. Τα περισσότερα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως αυτές της Αφρικής, όπου οι μπανάνες είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται πολύ και καταναλώνεται καθημερινά από τους τοπικούς πληθυσμούς. Επομένως, η τροποποίησή τους ώστε να περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, λένε οι επιστήμονες.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζαίημς Ντέιλ, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ (QUT), αυτό που έκαναν ήταν να πάρουν ένα γονίδιο από ένα είδος μπανάνας που καλλιεργείται στην Παπούα Νέα Γουϊνέα και περιέχει υψηλά επίπεδα προβιταμίνης Α και να το εισάγουν στην αφρικανική ποικιλία.

Έτσι, «δημιουργήσαμε αφρικανικές μπανάνες που παρέχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α απ’ ό,τι υπολογίζαμε και είμαστε ενθουσιασμένοι», είπε. Το νέο φρούτο εξωτερικά μοιάζει με τις κανονικές μπανάνες αλλά εσωτερικά έχει κιτρινοπορτοκαλί χρώμα.

Η όλη έρευνα έγινε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς. Επόμενο στάδιο είναι να βοηθήσουν οι ερευνητές αγρότες στην Ουγκάντα να καλλιεργήσουν το νέο φρούτο, ώστε έως το 2021 να αρχίσει η συγκομιδή τους.