Επιστημονικά Νέα

Φύλο μωρού περιβάλλον: Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει το φύλο του μωρού σας;

Φύλο μωρού περιβάλλον: Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει το φύλο του μωρού σας;

Φύλο μωρού περιβάλλον: Μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν την αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση.

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο αέρας που αναπνέουν οι έγκυες γυναίκες ή το νερό που πίνουν μπορεί να παίζει ρόλο στο φύλο του μωρού τους. Τα ευρήματα προέρχονται από την παρακολούθηση εκατοντάδων παραγόντων, που σχετίζονται με τη γέννηση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων Αμερικανών και Σουηδών. “Από όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη μελέτη αυτής της κλίμακας στον χώρο της αναλογίας των φύλων κατά τη γέννηση”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Andrey Rzhetsky, καθηγητής ιατρικής και ανθρώπινης γενετικής στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής και Βιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η ομάδα του συνέδεσε την έκθεση σε αρκετούς κοινούς ρύπους με τις αλλαγές στην αναλογία νεογέννητων κοριτσιών και αγοριών.

Οι επιδρώντες ατμοσφαιρικοί ρύποι ήταν:

  • σίδηρος
  • μόλυβδος
  • υδράργυρος
  • μονοξείδιο του άνθρακα
  • αλουμίνιο
  • πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)
  • Οι ρύποι του νερού περιελάμβαναν το χρώμιο και το αρσενικό

Η έκθεση σε μερικούς συσχετίστηκε με αύξηση των γεννήσεων ανδρών, ενώ σε άλλους με μεγαλύτερη πιθανότητα απόκτησης κοριτσιού, έδειξαν τα ευρήματα. Ο Rzhetsky και η ομάδα του επεσήμαναν ότι το να καταλάβουν ακριβώς γιατί η ισορροπία αγοριού-κοριτσιού είναι αυτή που είναι έχει αποδειχτεί άπιαστο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η διάσπαση των φύλων κατά τη σύλληψη είναι ουσιαστικά εξίσου μοιρασμένη μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, μέχρι τη στιγμή της γέννησης, οι αναλογίες των φύλων στην κοινωνία συχνά δεν είναι πλέον ομοιόμορφες. Άλλοτε στρέφονται περισσότερο προς τα κορίτσια, άλλοτε προς τα αγόρια.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό, είπε ο Rzhetsky, υποδηλώνει ότι “τα ανθρώπινα έμβρυα πεθαίνουν επιλεκτικά, [γιατί] εάν όλα τα έμβρυα επιζούσαν, η αναλογία αρσενικών προς θηλυκά θα ήταν ακριβώς ένα προς ένα”. Μπορεί ένα πλήθος περιβαλλοντικών πιέσεων να επηρεάσει την επιβίωση των εμβρύων, με κάποιους να προτιμούν το ένα φύλο έναντι του άλλου; Αναζητώντας απαντήσεις, η ομάδα του Rzhetsky ξεκίνησε να δοκιμάσει περισσότερους από 100 παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία του φύλου. Πρώτον, οι ερευνητές κοσκίνισαν δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων για 3 εκατομμύρια γεννήσεις στις ΗΠΑ μεταξύ 2003 και 2011. Εξέτασαν επίσης δεδομένα για περίπου 3 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία μεταξύ 1983 και 2013.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα για περιβαλλοντικούς ρύπους, καιρικές συνθήκες, εγκληματικότητα, κατάσταση εργασίας, κυκλοφορία, ταξιδιωτικές ρουτίνες, καθώς και αρκετές φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Δεν βρήκαν εμφανή σχέση μεταξύ του φύλου των μωρών και των αλλαγών στον καιρό, τις εποχές, το βίαιο έγκλημα, την ανεργία ή τις συνήθειες μετακίνησης. Ούτε μια μεγάλη φυσική καταστροφή όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 δεν φάνηκε να ασκεί καμία επιρροή στο φύλο των μωρών στις περιοχές που επλήγησαν.

Από την άλλη πλευρά, η ακραία ξηρασία και τα ποσοστά θανάτων από τροχαία φάνηκε να συνδέονται μέτρια με τις μεταβαλλόμενες αναλογίες των φύλων, όπως και η έκθεση στη θανατηφόρα επίθεση στη Βιρτζίνια Tech το 2007, σημείωσαν οι ερευνητές. Το ίδιο έκανε και η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα ορισμένων τοξινών τόσο στον αέρα όσο και στο νερό, πρότειναν τα ευρήματα. “Μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν την αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση”, είπε ο Rzhetsky. Αν και τα ευρήματα υποδηλώνουν μια σύνδεση, δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα, πρόσθεσε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 2 Δεκεμβρίου στο PLOS Computational Biology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποιες είναι καλύτερο να αποφεύγονται

Περίπου 1 στις 80 τοκετούς οδήγησαν σε θνησιγένεια για γυναίκες με COVID-19

Πώς το βάρος της εγκυμονούσας μητέρας καθορίζει τις αλλεργίες του βρέφους;

Η χρήση κάνναβης κατά την κύηση συνδέεται με παιδικό άγχος & νευροαναπτυξιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.