Επιστημονικά Νέα

Καφές εγκυμοσύνη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν οδηγεί σε προβλήματα κατά την κύηση

Καφές εγκυμοσύνη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν οδηγεί σε προβλήματα κατά την κύηση

Καφές εγκυμοσύνη: Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η χαμηλή έως μέτρια καφεΐνη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης για τις μέλλουσες μητέρες.

Πολλές γυναίκες φοβούνται να εγκαταλείψουν τον καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μην είναι απαραίτητα αρνητική. «Ενώ δεν μπορέσαμε να μελετήσουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης πάνω από το συνιστώμενο όριο, τώρα γνωρίζουμε ότι η χαμηλή έως μέτρια καφεΐνη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης για τις μέλλουσες μητέρες». Αυτό δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Stefanie Hinkle, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν προοπτικά δεδομένα από περισσότερες από 2.500 εγκύους συμμετέχουσες που είχαν εγγραφεί σε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη σε 12 κλινικές των ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2013. Μετρήθηκε η συγκέντρωση καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχόντων όταν ήταν έγκυοι 10 και 13 εβδομάδων, καθώς και ζήτησε από τις γυναίκες να αναφέρουν την εβδομαδιαία πρόσληψη καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών με καφεΐνη. Στη συνέχεια, η ομάδα συνδύασε αυτές τις πληροφορίες με κλινικές διαγνώσεις:

  • διαβήτη κύησης
  • υπέρτασης κύησης
  • προεκλαμψίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη στις 10 έως 13 εβδομάδες κύησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Επιπλέον, η κατανάλωση έως και 100 mg καφεΐνης την ημέρα συσχετίστηκε με 47% μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό ανέρχεται σε ένα φλιτζάνι περίπου καθημερινά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά  σε σχέση με την αρτηριακή πίεση, την προεκλαμψία ή την υπέρταση. Ενώ τα ευρήματα συνάδουν με άλλες μελέτες που έχουν βρει ότι η καφεΐνη σχετίζεται με βελτιωμένη ισορροπία ενέργειας και μειωμένη μάζα λίπους, μπορεί επίσης να είναι τα φυτοχημικά ή άλλα συστατικά του καφέ και του τσαγιού που επηρεάζουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι σύσταση για τις γυναίκες που δεν πίνουν να ξεκινήσουν την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη με σκοπό τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης. Αλλά τα ευρήματα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση στις γυναίκες που ήδη καταναλώνουν χαμηλά έως μέτρια επίπεδα καφεΐνης ότι μια τέτοια κατανάλωση πιθανότατα δεν θα αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας τους. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως. Οι συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που υποδηλώνουν πιθανές συσχετίσεις με την απώλεια εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήση καφεϊνης για αύξηση της σωματικής ενέργειας, βελτίωση της διάθεσης και άλλα οφέλη για την υγεία.

Είναι ο καφές ωφέλιμος για την υγεία μας;

Tips ομορφιάς για μετά τον τοκετό

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.