Επιστημονικά Νέα

Εθισμός: Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

ADMAN

Ο εθισμός θεωρείται πλέον μια εγκεφαλική ασθένεια. Είτε είναι αλκοόλ, συνταγογραφούμενα χάπια για τον πόνο, νικοτίνη, τζόγος ή κάτι άλλο, το να ξεπεράσεις έναν εθισμό δεν είναι τόσο απλό όσο απλά να σταματήσεις ή να ασκήσεις μεγαλύτερο έλεγχο στις παρορμήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος. Αυτό παίζει ρόλο όταν ακούτε για «συστήματα» ή «μονοπάτια» ανταμοιβής και για τον ρόλο της ντοπαμίνης όταν πρόκειται για τον εθισμό. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει κάτι από αυτά;

Ένα από τα πιο πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου, το σύστημα ανταμοιβής, αναπτύχθηκε ως ένας τρόπος για να ενισχύσουμε συμπεριφορές που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – όπως το φαγητό. Όταν τρώμε τρόφιμα, οι οδοί ανταμοιβής ενεργοποιούν μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία, με τη σειρά της, απελευθερώνει ένα τράνταγμα ικανοποίησης. Αυτό σας ενθαρρύνει να φάτε ξανά στο μέλλον. Όταν ένα άτομο αναπτύσσει εθισμό σε μια ουσία, είναι επειδή ο εγκέφαλος έχει αρχίσει να αλλάζει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εθιστικές ουσίες προκαλούν μια υπερμεγέθη απόκριση όταν φτάνουν στον εγκέφαλο. Αντί για μια απλή, ευχάριστη έκρηξη ντοπαμίνης, πολλά ναρκωτικά κατάχρησης —όπως τα οπιοειδή, η κοκαΐνη ή η νικοτίνη— αναγκάζουν τη ντοπαμίνη να πλημμυρίσει την οδό ανταμοιβής, 10 φορές περισσότερο από μια φυσική ανταμοιβή.

Ο εγκέφαλος θυμάται αυτό το κύμα και το συσχετίζει με την εθιστική ουσία. Ωστόσο, με τη χρόνια χρήση της ουσίας, με την πάροδο του χρόνου τα κυκλώματα του εγκεφάλου προσαρμόζονται και γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ντοπαμίνη. Η επίτευξη αυτής της ευχάριστης αίσθησης γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργείτε ανεκτικότητα και χρειάζεστε όλο και περισσότερη από αυτή την ουσία για να δημιουργήσετε το υψηλό επίπεδο που λαχταράτε. Ο εθισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την εστίαση, τη μνήμη και τη μάθηση, για να μην αναφέρουμε τη λήψη αποφάσεων και την κρίση. Η αναζήτηση ναρκωτικών, επομένως, καθοδηγείται από τη συνήθεια — και όχι από συνειδητές, ορθολογικές αποφάσεις.

Δυστυχώς, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι τα άτομα με εθισμούς κάνουν απλώς κακές επιλογές. Υπάρχει επίσης ένα στίγμα που περιβάλλει τις μεθόδους θεραπείας, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις. Αν και οι τρόποι θεραπείας διαφέρουν ανάλογα με το ιστορικό ενός ατόμου και τον συγκεκριμένο εθισμό που έχει αναπτύξει, τα φάρμακα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο στόχος της θεραπείας για τη διαταραχή χρήσης οπιοειδών, για παράδειγμα, δεν είναι η λήψη κανενός φαρμάκου», λέει ο David A. Fiellin, MD, ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας και εθισμού στο Yale Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η έρευνα για τη χρήση αλκοόλ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας;

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε τους εθισμούς σας

Πώς η λαχτάρα για αλκοόλ γίνεται ισχυρότερη κατά τη διάρκεια της στέρησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.